Inici Societat Eixarcolant inicia la venda de llavors d’espècies silvestres comestibles

Eixarcolant inicia la venda de llavors d’espècies silvestres comestibles

COMPARTIR

Des d’aquest mes de febrer, cultivar espècies silvestres comestibles ja és possible. De la mà d’Eixarcolant Llavors, una de les línies estratègiques del Col·lectiu Eixarcolant, tothom qui ho desitgi podrà accedir amb facilitat a les llavors d’espècies silvestres comestibles, varietats agrícoles tradicionals, i espècies ornamentals tradicionals.

Marta Palomas, responsable del projecte afirma que «és molt important que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar si volem que siguin realment una eina de canvi. Només així es podran tornar a consumir i comercialitzar i contribuiran a transformar el model agroalimentari i de desenvolupament socioeconòmic.»

Les llavors es presenten en un format totalment innovador. Es tracta d’un desplegable de 12 cares, exclusivament de paper, i que a més de servir de suport i protecció per al sobre que conté les llavors, actua com una mena de manual d’instruccions, gràfic i visual, que farà que el seu cultiu i consum sigui fàcil i gratificant. Fins i tot pels més inexperts.

Roger Costa, encarregat del disseny gràfic, indica que «han estat pràcticament dos anys de desenvolupament per fer possible aquest format, però creiem que era imprescindible per trencar barreres i fer accesibles aquestes espècies i varietats a tothom».

El projecte s’ha iniciat amb una setantena d’espècies i varietats disponibles, que s’aniran ampliant progressivament, amb l’horitzó de poder arribar a oferir les més de 400 espècies i varietats que es conserven al banc de llavors del Col·lectiu Eixarcolant.

Segons el seu president, Marc Talavera, «aconseguir que aquestes llavors arribin arreu és un pas molt important per fer que s’incorporin altre cop als circuits productius i de consum, i contribueixin a canviar el paradigma agroalimentari actual.»

Per aconseguir-ho, el Col·lectiu Eixarcolant aposta per l’establiment d’una xarxa de més de 200 punts de venda arreu del territori, complementada amb la distribució online. Talavera afirma que «la millor manera de normalitzar el cultiu i consum d’aquestes espècies i varietats és fer que es trobin a tots els indrets on actualment es comercialitzen llavors. La venda online és més fàcil, però té molt menys impacte perquè s’arriba a un públic que ja està convençut; per aquest motiu la nostra aposta per teixir xarxa arreu del territori.»

Eixarcolant llavors és el primer projecte a nivell català i estatal centrat en la comercialització d’espècies silvestres comestibles. En són alguns exemples la malva, la calèndula, el corn de cérvol, el blet blanc, l’ortiga o els colitxos.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*