Inici Societat Eixarcolant impulsa un projecte per recuperar coneixements sobre agricultura i plantes comestibles

Eixarcolant impulsa un projecte per recuperar coneixements sobre agricultura i plantes comestibles

COMPARTIR

Amb el pas dels anys, molts dels coneixements vinculats a l’agricultura tradicional, la pagesia i la vida rural desapareixen degut a la falta de transmissió oral i escrita d’avis i padrines cap a la seva descendència. Per tal de no perdre aquest patrimoni tan important, el Col·lectiu Eixarcolant, entitat sense ànim de lucre que treballa amb varietats agrícoles tradicionals i plantes silvestres comestibles, ha posat en funcionament un projecte ciutadà que mitjançant 19 nodes o grups territorials operatius duran a terme una tasca de recuperació i divulgació d’aquests coneixements.

Gràcies a la xarxa actual de socis i sòcies del Col·lectiu repartida per tot el territori de parla catalana, s’iniciarà prospecció etnobotànica i es contactarà amb informants (padrins, agricultors, pagesos…) amb ganes i voluntat de transmetre aquests coneixements en perill de desaparició.

Albert Castells, responsable de coordinar la participació dels dinou nodes territorials en el projecte recorda que «és molt important arribar a tot el territori per tal de poder recuperar aquells coneixements arrelats a una zona o pobles concrets. Fer partícips a avis i àvies d’una activitat d’aquestes característiques els interpel·la i els recorda el paper fonamental que desenvolupen de transmissió de coneixements a la nostra societat».

També es preveu realitzar diverses activitats pels diferents punts de la geografia amb l’ objectiu d’apropar a tothom les potencialitats de les plantes silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Cursos, sortides etnobotàniques, xerrades, passejades, tallers i tot un seguit d’accions que contribueixen a transformar el model agroalimentari i social actual vers un de més sostenible i just.

Marc Talavera, responsable tècnic del projecte, anima a tothom a participar d’aquesta iniciativa «Tothom qui vulgui col·laborar voluntàriament en la recuperació i divulgació d’aquest patrimoni té a disposició un node Eixarcolant al costat de casa seva on trobar-hi persones amb les quals compartir interessos i anar recuperant aquests coneixements».

El Col·lectiu Eixarcolant alhora està realitzant diverses formacions en matèria de prospecció etnobotànica per donar les eines a tots aquells socis i sòcies participants.

Totes les persones que estiguin interessades en participar en el projecte poden contactar amb el Col·lectiu Eixarcolant a través del correu electrònic socis@eixarcolant.cat

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*