Inici Destacats El documental interactiu “Doña Nati” recupera la figura de la primera alcaldessa...

El documental interactiu “Doña Nati” recupera la figura de la primera alcaldessa de Catalunya

COMPARTIR
Una de les pàgines del documental interactiu sobre Natividad Yarza.

Natividad Yarza es va convertir, l’any 1934, en la primera dona que va assumir el càrrec d’alcaldessa a Catalunya. Va ser al petit poble de Bellprat, a l’Anoia. Mestra de professió, va fer classes en una desena d’escoles arreu de Catalunya i l’Aragó. Quan esclata la Guerra Civil marxa com a miliciana per defensar els seus ideals republicans malgrat que ja tenia 63 anys.

Coneguda pels seus alumnes com a “Doña Nati”, sota aquest títol al documental s’aprofundeix en la figura de la primera alcaldessa del país i en la seva faceta professional a través d’exalumnes i familiars. El documental es va presentar al festival Zoom Igualada l’any 2019 i ara s’estrena en format de documental interactiu. Aquest format permet navegar per les principals fites de la seva trajectòria, però alhora també s’inclou la possibilitat de veure el documental complet.

«Doña Nati» recupera la figura de la primera alcaldessa, però s’endinsa també en la seva etapa com a mestra a la Pobla de Claramunt de la mà de dues de les seves exalumnes. És a la Pobla on treballa en el moment en que esclata la Guerra Civil i allà provoca un gran impacte el seu pas com a miliciana republicana quan s’adreçava al front d’Aragó.

El seu director és el periodista anoienc Òscar López i la direcció d’art ha anat a càrrec de Daniel Grados. La banda sonora original és d’Enric Verdaguer, les animacions són obra de Joan Sallent – Talicomsona i la veu d’Esmeralda Morreres dona vida a algunes de les poques declaracions que es conserven de Natividad Yarza.

La perseverança dels investigadors Antoni Dalmau -recentment traspassat- i Isidre Surroca, entrevistats al documental, ha permès reconstruir bona part de la vida de Natividad Yarza, a la que la seva família li va perdre la pista acabada la Guerra Civil. Com milers de republicans, Yarza va marxar a l’exili i va acabar vivint a Toulouse, ciutat francesa on encara avui dia és molt present l’exili republicà. Una petjada que el documental segueix de la mà d’Elisa Vilches, una traductora catalana que ha creat una ruta temàtica per la ciutat.

FER UN COMENTARI

*