Inici Destacats Diumenge, 195a edició dels Tres Tombs d’Igualada

Diumenge, 195a edició dels Tres Tombs d’Igualada

COMPARTIR

Les Festes Patronals de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada arriben aquest cap de setmana al seu punt culminant amb els Tres Tombs.

Dissabte 21 de gener, la vigília del dia dels Tres Tombs, es realitzarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat. S’iniciarà a 2/4 de 7 de la tarda per tal d’anar a recollir les banderes gremials als domicilis dels seus portadors i en finalitzar el recorregut posterior, es retornaran de nou als corresponents habitatges on els banderers, protagonistes de la Festa, obsequiaran als presents amb coca i barreja.

L’endemà, diumenge 22 de gener, Igualada acull novament la celebració del Tres Tombs. Per als qui vulguin matinar, a partir de les 9 i fins 2/4 d’11 del matí, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau (Fàtima), es podrà gaudir de l’esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs i tothom que ho desitgi. A partir de les 11 del matí, els participants començaran a concentrar-se als carrers del voltant de la plaça Castells, per tal que a les 12h puguin iniciar-se els Tres Tombs.

En la present edició, es comptarà amb la presència de la periodista Helena Garcia Melero, que gaudirà de la festivitat entre els igualadins dalt d’un carruatge.

El Fanal (element que té la funció simbòlica d’il·luminar el camí al pas de la comitiva), encapçalarà la diada seguida de la Secció d’Hípica del Club Esportiu dels Mossos d’Esquadra, el carro amb la imatge de Sant Antoni Abat – patró dels animals i en honor al qual es celebra la Festa -, les banderes gremials amb els seus portadors i la Pubilla amb les seves Dames d’Honor, els seguiran junt amb tots els carros, carruatges i animals participants. Enguany, els espectadors podran veure un carro de trabuc, que l’Antic Gremi de Traginers ha recuperat amb un sentiment molt especial: va ser l’últim carro d’aquest tipus que es va poder veure treballant pels carrers d’Igualada, concretament l’any 1988, a càrrec del senyor Joaquim Bertran, conegut també com a “el Gallet.

En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es realitzarà la benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.

Al llarg del matí, tothom qui desitgi el típic tortell de Sant Antoni, podrà comprar-lo a les diferents parades que des de l’Antic Gremi de Traginers i gràcies als seus col·laboradors, hi haurà en diversos punts: Rambla Sant Isidre, Passeig Verdaguer i Avinguda Balmes.
Es podrà gaudir, simultàniament, d’una nova edició de mercat tradicional, ubicada al Passeig Verdaguer, entre el carrer d’Òdena i Santa Caterina, organitzat per Aixopluc.

Un cop finalitzats els Tres Tombs es celebrarà el dinar de germanor, que comptarà amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull.

Es donaran per acabades les Festes Gremials dilluns 23 de gener, en què a les 8 del vespre i a l’església de la Soledat tindrà lloc la missa en sufragi als socis traspassats.

FER UN COMENTARI

*