Inici Destacats Diumenge, els Tres Tombs del bicentenari

Diumenge, els Tres Tombs del bicentenari

COMPARTIR

Aquest dissabte 22 de gener, una cercavila nocturna transcorrerà pels carrers del centre d’Igualada amb l’objectiu de pregonar els esperats Tres Tombs, que tindran lloc l’endemà, diumenge 23 de gener a les 12 del migdia amb el recorregut habitual. En aquest 2022, la cita festiva celebrarà 200 anys d’història.

El 200è aniversari de les festes organitzades per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada es va iniciar el passat 13 de gener, amb el tradicional repic de campanes i el llançament dels morterets.

Al vespre, va tenir lloc la presentació oficial del bicentenari de les festes al Teatre Municipal l’Ateneu, que es va omplir respectant l’aforament del moment per viure en directe la proclamació dels portadors de les banderes d’enguany, i la presentació del 25è aniversari de la Federació Catalana dels Tres Tombs. En l’acte també es proclamà la ciutat d’Igualada com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya; la ciutat de Polinyà entregà la bandera que simbolitza aquest honor, a Igualada, com a nova Capital dels Tres Tombs.

Presidiren l’acte Natàlia Garriga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Marc Castells alcalde d’Igualada; el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals Pere Camps; Andreu Bernadàs, president de la Federació Catalana dels Tres Tombs i Montserrat Argelich, presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada.

Foto: Manel Marimon i Gomis

Després de la presentació de les festes de la ciutat i de les festes de la Federació Catalana, es va procedir al traspàs de les banderes, de la mà dels vigents banderers: Anna Maria Mensa i Gilva traspassar la bandera gran a la Generalitat de Catalunya, que enguany en serà la portadora com a representació del poble de Catalunya; i seguidament, el Jaume Soler i Vidal donà el relleu de labandera petita a l’Ajuntament d’Igualada, que en serà la portadora d’enguany, en representació de la ciutat.

A continuació, Marta Vives Sabaté, directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, va oferir una generosa i ben documentada conferència sota el títol “200 anys del Gremi, 200 anys de la nostra història”. L’acte es va donar per finalitzat entonant l’himne nacional de Catalunya.

Dissabte passat va tenir lloc el següent acte dins el marc de les festes gremials, donant per inaugurada l’exposició “Bicentenari” a la Sala Municipal d’Exposicions, situada al carrer Garcia Fossas. L’exposició, d’una forma elegant i minimalista, pretén fer un tomb per la història de l’entitat, des dels seus orígens a l’actualitat, amb fotografies, elements i documents rellevants i suport audiovisual. Es podrà visitar fins el 30 de gener.

Dilluns 17 de gener, en motiu de la diada de Sant Antoni Abat, es va celebrar el solemne ofici a la basílica de Santa Maria, engalanada per a l’ocasió. L’ofici va ser presidit perMons. Romà Casanova, bisbe de Vic, i concelebrat pels rectors de la ciutat i superiors de les comunitats religioses. Amb els seus cants un cor mixt format per membres del Cor Exaudio i per membres del Cor d’Homes, sota la direcció de Carles Prat i interpretats per l’organista Pol Requesens, van acompanyar l’ofici.  Al finalitzar,es van cantar els goigs de Sant Antoni com és tradició i es van obsequiar tots els assistents amb un panet beneït.

Sortint d’ofici i encapçalant el seguici els trabucaires de la ciutat Els Voladors feien festa amb els seus trabucs; els membres del Ball de Bastons d’Igualada van fer ofrena un any més amb els seus balls, els quals també van acompanyar la comitiva pel centre de la ciutat; la Banda de Música d’Igualada no hi podia faltar: es cuidà de fer més alegre el recorregut i va interpretar novament La Patera, en el moment solemne d’onejar les banderes, les quals en aquesta ocasió presidiran ambdues, el balcó de l’Ajuntament durant les festes.

Per acabar de finalitzar l’acte els assistents a la plaça de l’Ajuntament han pogut gaudir tastant un tortell ben especial, que el gremi de pastissers  d’Igualada ha obsequiat a l’Antic Gremi de Traginers, en motiu del seu 200è aniversari.

A 2/4 de 7 del mateix dia, al vestíbul de l’Ajuntament d’Igualada es va presentar la restauració de la bandera gran del Gremi, original del 1856. Juntament amb la bandera petita, original del 1822 i restaurada l’any 2011, els dos estendards gremials restaran exposats en una vitrina que permetrà un bon estat de conservació, per tal que tothom qui ho desitgi pugui contemplar part d’aquest patrimoni, que també correspon a la ciutat.

Seguidament i a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia es va inaugurar l’exposició “Els programes i cartells dels Tres Tombs d’Igualada”, amb una mostra nombrosa d’exemplars el més antic dels quals és del 1922. L’exposició es podrà visitar fins el proper 11 de febrer. L’acte va acollir també la presentació del llibre “Dos-cents”, escrit i presentat pel mateix autor, Oriol Solà i Prat. Coincidint amb la diada de Sant Antoni l’escriptor ha explicat al públic assistent que a través del projecte ha volgut deixar constància dels fets més rellevants i significatius que l’entitat ha viscut els darrers vint-i-cinc anys.

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*