Inici Destacats Diumenge, 201a edició dels Tres Tombs d’Igualada

Diumenge, 201a edició dels Tres Tombs d’Igualada

COMPARTIR

El proper diumenge 22 de gener a les 12 del migdia, es durà a terme la celebració dels típics Tres Tombs d’Igualada, en el recorregut habitual. A partir de les 11h els carruatges i animals participants es començaran a concentrar pels carrers del voltant de la plaça Castells.

Serà el punt culminant de les festes gremials organitzades per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, que es van iniciar el passat divendres 13 de gener el repic de campanes i el llançament dels morterets. Enguany, les festes es celebraran en el format habitual, ja que l’any passat, l’agenda es va farcir d’un seguit d’actes extraordinaris, en motiu del bicentenari.

El mateix divendres 13 al vespre al Saló de Plens de l’Ajuntament, va tenir lloc la proclamació dels nous banderers, pubilla i dames d’honor. Enguany el Sr. Ramon Solà i Borràs serà el portador de la bandera petita, i el Sr. Antonio Costa i Díaz el portador de la bandera gran. Pel que fa a la pubilla, aquest honor correspon a na Francina Solé i Marimon, acompanyada de les seves dames d’honor Àngels Solé i Marimon i Lujan Rodríguez Aguza. Seguidament, Pia Prat i Jorba (actual directora de Publicacions Anoia), es cuidà de dur a terme l’acte acadèmic d’enguany, en què entre d’altres apunts històrics va aprofitar per evidenciar diferents nexes que tenen en comú el periodisme i el món traginer.

Dimarts 17 a 2/4 de 10 del matí s’iniciarà el recorregut per a l’anada a Ofici en honor a sant Antoni Abat, des del domicili dels portadors de la bandera gran (Soledat, 52), cap al domicili dels portadors de la bandera petita (c/ sant Josep, 106). En aquest ritual hi seran presents també la pubilla i les dames d’honor, els trabucaires igualadins “Els Voladors”, així com la Banda de Música d’Igualada, que interpretarà la solemne melodia de la Patera, per tal que els banderers puguin fer onejar la bandera des del balcó.

El solemne ofici tindrà lloc a les 11h del matí a la basílica de Santa Maria. Predicarà Mossèn Xavier Bisbal, rector «in solidum» de les parròquies de Santa Maria i la Sagrada Família i també hi participaran amb els seus cants el grup Lux Ensamble, acompanyats per l’orge  a càrrec de Pol Requesens. Es realitzarà la típica benedicció de panets i al finalitzar s’interpretaran els goigs de Sant Antoni. En sortir de la basílica, els balladors del Ball de Bastons d’Igualada faran ofrena amb alguns dels seus balls i s’afegiran a la comitiva per tal de retornar les banderes als seus domicilis.

Dissabte 21 de gener, ja a la vigília del dia dels Tres Tombs, a 2/4 de 7 de la tarda es realitzarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat amb el següent recorregut: c/ sant Josep, plaça Francesc Bedós, c/ Dr. Pujades, av. Pau Casals, passeig Verdaguer, c/Òdena, rambla sant Isidre, rambla Nova, c/ santa Caterina, plaça Catalunya, c/Trobadiners, ctra. Manresa i av. Barcelona. Seguidament es desfarà el recorregut, que finalitzarà al c/Soledat, 52. Els banderers obsequiaran a tots els presents amb la tradicional coca i barreja.

L’endemà, diumenge 22 de gener a les 12 del migdia, es durà a terme la celebració dels típics Tres Tombs, en el recorregut habitual. A partir de les 9 i fins 2/4 d’11 del matí, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau, es podrà gaudir de l’esmorzar pels participants forans i a partir de les 11h es començaran a concentrar pels carrers del voltant de la plaça Castells.

El Fanal, element simbòlic que il·lumina el camí, encapçalarà la comitiva seguit de la Guàrdia muntada del cos de Mossos d’Esquadra, la carrossa de Sant Antoni i dels banderers, pubilla i dames d’honor, seguits dels carros, carruatges i animals participants. Com a novetat d’enguany cal destacar la recuperació d’un dels carros clàssics, i dos carros igualadins nous: el de canyes i el de bidons d’oli.

Com a acte de cloenda de les festes gremials organitzades per la mateixa entitat el proper dissabte 28 de gener a 2/4 de 7 de la tarda al Teatre Municipal l’Ateneu, tindrà lloc un concert a càrrec d’Igualada Gospel Choir. A partir del 21 de gener es podran adquirir les entrades obertes a tota la ciutadania al preu de 5€ a https://tiquetsigualada.cat/

FER UN COMENTARI

*