Inici Destacats Diumenge, 198a edició dels tradicionals Tres Tombs d’Igualada

Diumenge, 198a edició dels tradicionals Tres Tombs d’Igualada

COMPARTIR

Aquesta setmana tindran lloc els actes centrals de les festes, el primer dels quals és l’Ofici solemne en honor a Sant Antoni aquest divendres 17 de gener a les 11h del matí a la Basílica de Santa Maria. En finalitzar l’Ofici es realitzarà “el ritual” d’acompanyar les banderes i els seus portadors als seus domicilis respectius, acompanyades de la Pubilla i les Dames d’honor, els trabucaires igualadins “Els Voladors”, la Banda de Música d’Igualada i el Ball de Bastons d’Igualada.

Dissabte 18 de gener, ja a la vigília del dia dels Tres Tombs, es realitzarà la tradicional cercavilapels carrers de la ciutat.

A 2/4 de 6 de la tarda s’iniciarà la concentració als voltants del c/Òdena, 51 i el c/Carme Verdaguer per tal d’iniciar la recollida de les banderes gremials als domicilis dels seus portadors i en finalitzar el recorregut posterior, es retornaran de nou als corresponents habitatges on els protagonistes de la festa, obsequiaran als presents amb la tradicional coca i barreja. El recorregutprincipal de la cercavila serà el següent:  c/d’Òdena, PasseigVerdaguer, Av. Montserrat, c/Boloix i Canela, c/ Gaspar Camps, Av. Vilanova. Av. Caresmar, c/Soledat, Plaça del Rei, c/ Sant Jordi, Rambla General Vives, Rambla SantIsidre, Rambla Nova, Rambla SantFerran, PlaçaCastells, Crtra de Valls, c/ Prat de la Riba, Av. ÀngelGuimerà, PlaçaCastells, Rambla SantFerran, Rambla Nova, Rambla SantIsidre, Rambla General Vives, c/Sant Jordi, Plaça del Rei, c/Soledat, Av.Caresmar, Av.Monserrat, C/Boloix i Canela, c/Gaspar Camps, Av.Vilanova, Av.PauCasals, PasseigVerdaguer, Plaça Catalunya, c/Trobadiners, Crtra de Manresa, c/Carme Verdaguer, c/Òdena.

L’endemà, diumenge 19 de gener, es durà a terme la celebració dels Tres Tombs. Per als qui vulguin matinar, a partir de les 9 i fins 2/4 d’11 del matí, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau (Fàtima), es podrà gaudir de l’esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs. A partir de les 11 del matí, els participants començaran a concentrar-se als carrers del voltant de la plaça Castells, per tal que a les 12h puguin iniciar-se els Tres Tombs.

El Fanal encapçalarà la comitiva, seguit d’una representació de genets de l’hípica d’Esparreguera, el carro amb la imatge de Sant Antoni Abat, les banderes gremials, la Pubilla i les Dames d’honor, i tots els carros, carruatges i animals participants. Com a novetat d’enguany cal destacar dos carros igualadins nous: el d’estelles de troncs de pi i el de bovines de cable telefònic, així com el carro del Vermut de Reus que no ha vingut mai a Igualada.

En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es realitzarà la benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.

Al llarg del matí, tothom qui desitgi el típic tortell de Sant Antoni, podrà comprar-lo a les parades de l’Antic Gremi de Traginers, situades a la Rambla Sant Isidre i al Passeig Verdaguer. Un cop finalitzats els Tres Tombs, i per tal de cloure la diada, es celebrarà el merescut dinar de germanor.

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, com a entitat que pertany a la Federació Catalana dels Tres tombs, tindrà en compte els protocols de seguretat i benestar animal, i el reglament d’ordre en els Tres Tombs, avalats per la Universitat de Veterinària de l’UAB.

A més, a tots els espectadors es volen fer extensives les informacions, consells i instruccions acollides al Pla d’Autoprotecció (PAU) durant els Tres Tombs:
-Eviteu recollir caramels a la zona de pas dels carruatges.
-Vetlleu i controleu els nens i nenes perquè no s’aproximin als animals i a les rodes dels carruatges.
-No espanteu o crideu els animals durant el recorregut.
-Es recomana no transitar entre carruatges durant tot el recorregut dels Tres Tombs, i per tant mantenir-se a les zones habilitades per l’organització.
-En cas de pèrdua contactar amb la Policia Local.
-Els responsables de l’organització de l’Antic Gremi de Traginers s’identificaran amb un braçalet amb l’anagrama de l’entitat.

Presència de la consellera d’Agricultura

La 198a edició dels Tres Tombs comptarà amb la presència de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, convidada per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada.

Per altra banda, el Grup de la Gent Gran x per República de l’Anoia també ha convidat als Tres Tombs d’Igualada el col·lectiu d’actors i escriptors que cada dimecres canten i reciten a la plaça del Rei de Barcelona, i cada dilluns a la plaça de la Vila de Gràcia.

El grup participarà a la cantada dels Músics per la Solidaritat que es fa cada dia, a 2/4 de 9 del vespre, a la Rambla.

Aquest col·lectiu estarà encapçalat per l’Enric Majó i l’acompanyaran altres personatges del món de la cultura del país.

FER UN COMENTARI

*