Inici Enric Senserich El dia de Tots Sants i el dia dels Difunts

El dia de Tots Sants i el dia dels Difunts

COMPARTIR

“Tots Sants és una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre i que està íntimament relacionada amb la festa celebrada l’endemà, la del Dia dels Morts o Dia dels Difunts, el 2 de novembre. La creença tradicional és que l’1 de novembre, els vius visiten els morts i el 2 de novembre, els morts visiten els vius. Aquesta festivitat és una de les més antigues en el món cristià”.

Tots Sants deriva, en concret, d’una festa cèltica anomenada Samain que es feia per venerar els morts. Posteriorment el cristianisme la va fer seva, ja de fet es tractava de celebrar o venerar a tots els sants i màrtirs cristians. Lògicament amb això el que va quedar instituït és l’anar als cementiris fent una visita solemne en honor als morts. Per tant encara avui anem a visitar el lloc on descansen les restes del nostres avantpassats, portant flors de tot tipus. Encara que amb això de la incineració, la major part dels difunts estaran escampats pels aires, o a casa nostra, perquè ens facin “companyia”.

Aquesta festa es complementa amb les castanyes, panellets, moniatos i si podem regar-ho amb mistela o moscatell millor. Per sort encara conservem aquesta tradició i en escoles, associacions, centres cívics, etc. cada any es celebra, com en la majoria de famílies.

Cal dir que avui en dia estan prenent força les tradicions americanes com el Halloween que seria el dia 31 d’octubre, i que potser per voler “copiar” sempre el que fan a nord-amèrica, estem adoptant les seves costums més o menys bones, en les que hi han més interessos comercials que res més.

“El Dia dels Difunts, Dia dels Morts o Dia de les Ànimes és un dia de pregària pels morts, sobretot per part dels seus familiars. En els llibres litúrgics de l’Església Catòlica occidental s’anomena Commemoració de Tots els Fidels Difunts”

El que potser passa, és que malgrat les tradicions, tot ho aprofitem per fer festa i consumir tant com podem, i el record dels nostres difunts i el fet de fer una reflexió sobre la mort i sobre la vida, això, la majoria ens ho saltem cercant el divertiment i no el recolliment, pensant el què som i la transcendència envers el més enllà com a éssers humans…

El que segur que anat molt bé, és el pont que ens ha generat el calendari i el que els que poden fer-lo estaran encantats…. tota la resta són punyetes….

Però no aniria malament que també aquests dies, fessim la reflexió que us deia i més en la situació que vivim en el nostre país. També aniria bé per els polítics espanyols, que els del “més enllà” els obrissin els ulls a la realitat i els encaminessin envers la bona gestió per els ciutadans…. i els avantpassats de Catalunya ja seria hora que ens donin un cop de mà per poder alliberar-nos dels governs opressors. Si és veritat la creença de que el dia 1 som nosaltres que visitem els morts i el dia 2 els morts ens visiten a nosaltres, seria bo aprofitar-ho per que ens donin un cop de mà i que amb pau i harmonia facilitin la llibertat de Catalunya d’una manera democràtica, raonada i amigable, doncs com podeu veure cada dia, des de l’Estat espanyol, ataquen qualsevol cosa que es bellugui a casa nostra…

I amb això de que el Mariano Rajoy pot prendre possessió el dia del Difunts… pot ser si que alguns s’aixecaran de les seves tombes i més amb el que ha fet el PSOE….
Il·lumineu-los senyor !!

Enric Senserrich

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*