Inici Política Decidim Igualada vol canvis a la política energètica del govern municipal

Decidim Igualada vol canvis a la política energètica del govern municipal

COMPARTIR

El grup municipal de Decidim Igualada qüestiona la política energètica local del govern de CiU. En el darrer ple es va aprovar una aportació complementària de 25.886€ per part de la Generalitat per poder compensar a l’Ajuntament de les ajudes que fa en matèria de pobresa energètica i la plataforma de confluència d’esquerres denuncia que l’únic que farà el consistori és pagar, amb diners públics, les factures d’Endesa i Gas Natural de les famílies que no poden pagar-les, mentre aquestes companyies no paren d’acumular beneficis sense assumir les obligacions socials que els exigeix la llei, com no tallar el subministrament.

Malgrat que Decidim és conscient que ara per ara l’addenda contra la pobresa energètica és necessària, no la troba suficient. Considera que la partida destinada és massa minsa per a cobrir les necessitats de totes les famílies afectades, ni creu que sigui la solució, ja que només suposa “diners per a les grans companyies energètiques”.

El portaveu de la plataforma ciutadana, Dario Castañé, explica que segons la llei 24/2015 les companyies de serveis bàsics no poden tallar el subministrament energètic de les famílies econòmicament vulnerables i han d’ajudar a pagar la factura en els casos de pobresa energètica.

En el cas d’Igualada, Castañé afirma que “aprovem pagar els deutes quan la llei no ens hi obliga i a sobre a companyies que combaten mà amb mà amb el Constitucional contra el desplegament de la llei 24/2015”. Segons el portaveu, “no és una qüestió de cobrir deutes, sinó de garantir dignitats”.

Castañé posa com a exemple Endesa, per ser “just l’oposat als criteris socials i mediambientals que s’esperen d’aquest Ajuntament”. Amb aquesta companyia l’Ajuntament ha aprovat precisament l’adhesió al contracte marc de subministrament d’energia elèctrica. El regidor de Decidim, entén que “ara no hi ha més remei que adherir-s’hi, però esperem que, en virtut als objectius mediambientals del 2020 i 2030, aquest Ajuntament aposti per l’autosuficiència energètica i, mentrestant, per companyies com Som Energia”.

Per a més informació, Decidim Igualada situa amb dades l’evolució dels subministraments bàsics. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, del 2008 al 2015 el preu de la llum s’ha incrementat un 70%, el de l’aigua un 60% i el del gas un 31%. Segons els informes de les empreses, els beneficis nets d’Endesa entre el 2010 i el 2015 són de 18.931 m€, d’Iberdrola de 18.931 m€, de Gas Natural Fenosa de 9.422 m€ i d’Agbar de 1.100 m€. En aquest mateix període 2010-2015, Adecco indica que el poder adquisitiu a Catalunya ha disminuït un 9,6%.

FER UN COMENTARI

*