Inici Destacats David Fernàndez i Juli Silvestre acompanyen la presentació de la cooperativa Impuls...

David Fernàndez i Juli Silvestre acompanyen la presentació de la cooperativa Impuls Rural

COMPARTIR

El passat 9 de desembre es presentà la cooperativa Impuls Rural a La Llacuna. Un centenar de persones que omplien el Gimnàs de la població de gom a gom van participar a l’acte que comptà amb la presència d’en David Fernàndez, periodista i cooperativista i d’en Juli Silvestre, Director General d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat.

L’acte va començar amb la intervenció d’en Jordi Via Llop, president del Consell Rector de la cooperativa, que presentà els aspectes bàsics del projecte: des dels seus inicis a partir de l’associació Grup Local d’Acció La Llacuna, passant per la idea de fons associada a la construcció de sobirania del món rural, a les seves característiques com a cooperativa de consum organitzada en seccions territorials (La Llacuna-Mediona, Santa Maria de Miralles i Carme-Orpí) que agrupen a més de 50 persones sòcies de consum i 10 sòcies col·laboradores (empreses i entitats) i els àmbits de treball actius i/o en fase de diagnosi prèvia. Es referí, igualment, a la importància de la intercooperació amb altres empreses de l’economia social i solidària i l’enxarxament amb organitzacions globals com Coopsetània, ateneu cooperatiu de la Vegueria del Penedès i la XES, xarxa d’economia solidària de Catalunya.

A partir d’unes consideracions inspiradores on es destacà una afirmació continguda a l’Agenda Rural de Catalunya on s’afirma que “La millor manera de predir el futur es creant-lo” i l’opinió de la Yayo Herrero, antropòloga, educadora social i enginyera tècnica agrícola quan afirma que “El sentit de la comunitat i la política es protegir la vulnerabilitat. Això es pot fer en part d’una forma autoorganitzada. També cal posar l’Administració al servei de la reproducció de la vida” es donà pas a les intervencions d’en David Fernàndez i d’en Juli Silvestre.

En David Fernàndez es reafirmà en la importància de les experiències de base autoorganitzades, interconnectades i ancorades al territori . Per anar lluny, deia, el més urgent es quedar cada cop més aprop, en la comarca de la proximitat on les lluites habiliten la vida per tal de sortir del forat, doncs el capital li ha declarat la guerra a la vida, i convençut que el primer que cal es deixar de cavar el forat i que l’única possibilitat de salvar-se cadascú es salvar-nos tots a l’hora creant vincles i comunitat.

En Juli Silvestre, coneixedor del projecte Impuls Rural des de els seus inicis, es referí a que el Govern dificilment podria activar polítiques per a l’economia social i solidària sense l’existència de projectes.

Projectes que concretin una altra manera de fer, que es puguin ensenyar a altres departaments del Govern com a maneres de donar resposta a la solució de necessitats estratègiques -energia, habitatge…- en clau local, nacional o internacional. Projectes que han de ser espais de dinamització comunitària on les persones es sentin vinculades a una comunitat que les acull, les recull, les ajuda, les relaciona, les enriqueix, les promociona, que els aporta cultura, reconeixement i estima.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*