Inici Destacats La CUP proposa crear una nova escola pública al centre d’Igualada

La CUP proposa crear una nova escola pública al centre d’Igualada

COMPARTIR

La CUP Igualada ha fet públiques les seves propostes en matèria d’educació mitjançant una festa infantil celebrada el passat divendres a la Plaça Pius XII. En un fulletó distribuït al llarg de la tarda, els cupaires han manifestat “la necessitat d’impulsar un nou centre d’educació pública al centre de la ciutat que cobreixi les etapes de preinfantil, infantil i primària, per tal d’augmentar l’oferta i acostar l’educació pública a les famílies que ara la tenen lluny”. Els cupaires plantegen la possibilitat d’explorar el canvi de titularitat d’alguna escola ja existent, però sigui així o a través de nova construcció, n’emfatitzen la ubicació: que l’escola es trobi ubicada al centre de la ciutat, ja que actualment “els centres educatius públics no segueixen una distribució territorial homogènia, sinó que la majoria d’escoles públiques es troben als extrems de la ciutat, fet que en dificulta l’accés de moltes famílies”, tal i com exemplifiquen en un mapa.

En roda de premsa anterior a l’acte, els regidors Mateu i Pedraza han manifestat que la situació d’Igualada en quant a oferta pública és “del tot ànomala”: 5 centres d’educació infantil i primària per 9 de titularitat privada. “Contrasta fortament amb el fet que a Catalunya més del 60% de places de primària són públiques, però observem que les preferències igualadines estan canviant darrerament: en la preinscripció a P3 del curs 2018/2019, la demanda als centres públics ha estat del 43% tot i només representar el 36% de l’oferta.” Una oferta que els cupaires consideren que cal ampliar “a la llum de la tendència actual, i amb previsió de la pujada de natalitat” que arribarà als centres d’infantil i primària els propers anys.

La importància de les llars d’infants i la tarifació social

Els regidors de la CUP han subrallat que “cal que aquest nou centre compti amb una llar d’infants per tal de permetre la continuïtat d’alumnes des de la primera etapa”. Com que “moltes famílies es decanten per que els infants matriculats a les llars d’infants continuïn els estudis de primària al mateix centre”, la CUP considera que “el fet que l’oferta de les llars d’infants públiques sigui molt menor que a les privades pot actuar en detriment de les matriculacions als centres públics d’educació primària”.

Sobre això, afegeixen que “a Vilanova del Camí o Montbui hi ha tres llars d’infants públiques, les mateixes que a Igualada malgrat comptar amb el triple de població”. Recorden que, fins al 2011, Igualada comptava amb 4 llars d’infants públiques, però al 2012 el govern Castells va tancar la Ginesta, reduint així l’oferta pública preinfantil. El preu actual de les llars d’infants municipals és de 123€ mensuals, amb ajuts d’un màxim de 30€/mes, uns preus “poc competitius” en relació a l’oferta privada que justifiquen “la necessitat d’aplicar un sistema de tarifació social que ja s’aplica a altres ciutats com Barcelona, Sant Feliu o Cerdanyola, que permeti que hi puguin accedir totes les famílies tant si tenen molts com pocs recursos”.

Millores als centres públics d’infantil i primària

La CUP també considera que “els 100.000€ que el govern Castells pressuposta anualment per a la la millora dels 5 centres públics d’infantil i primària són “una quantitat ridícula, ja que suposa un total de 20.000€ per centre”, i perquè massa sovint “es tracta d’actuacions de manteniment: arranjar uns lavabos o reparar una calefacció que deixen de funcionar no haurien de ser, al nostre entendre, apostes condicionades al pressupost, sinó realitat immediata. I les inversions, que ho siguin de debò i representin millores significatives d’equipaments i instal·lacions. Tenim una pública de primera línia gràcies a equips docents, directius i AMPA. Ara caldria que l’Ajuntament també es cregués com a propi i prioritari la promoció d’aquest servei públic que és de tots i per a tots, sense exclusions.”

FER UN COMENTARI

*