El barri del Rec és segurament el més emblemàtic de la ciutat d’Igualada pel patrimoni arquitectònic que es pot trobar als seus carrers i per la història que hi ha darrera d’una de les zones industrials més antigues del país i que es va començar a desenvolupar al segle XVIII. A dia d’avui, el Rec està d’actualitat perquè serà l’eix central del futur planejament urbanístic de la ciutat que vol tirar endavant l’Ajuntament i perquè en els darrers anys s’han posat en marxa iniciatives comercials com el Rec.0 Experimental Stores. Un esdeveniment que ha ajudat a donar un nou impuls al barri i a integrar-lo de nou a la ciutat després d’anys de cert aïllament.
Enmig d’aquest renovat interès pel barri del Rec, des de fa uns dos anys hi ha en marxa un projecte de memòria oral amb el nom de ‘Sota la pell del Rec’ engegat pels Amics del Rec i pel Grup de Recerca en Ciències Socials, CERCA. Al principi, la iniciativa consistia únicament en recollir testimonis orals de veïns, treballadors de les adoberies i altres persones vinculades a la història del barri. Però a mesura que anaven avançant en les entrevistes, els investigadors van començar a recopilar també molt material gràfic, com fotografies, articles a revistes, documentació de les empreses o, fins i tot, vídeos. La investigadora de CERCA Roser Grau explica que “el nostre objectiu era només fer les entrevistes, però al ser un barri tan emblemàtic ens acabem plantejant que es pugui arribar a fer alguna cosa més, com un documental”.
És per aquesta raó que aprofitaran l’edició del Rec.0 que comença dimecres per donar a conèixer el seu projecte habilitant un espai a l’Adoberia Bella on els igualadins que tinguin documentació que pugui ser interessant la podran portar perquè s’inclogui al seu fons documental del projecte. La recollida de material es farà del 9 al 12 de novembre de 11 del matí a 7 de la tarda i consistirà en escanejar la documentació i signar un acord de cessió per poder fer la difusió, de manera que els ciutadans podran seguir guardant els arxius a casa seva.
Grau recorda també que aquest projecte no és el primer que s’encarrega d’investigar la història del barri del Rec. “Hi ha projectes arquitectònics i molt material, per això creiem que és una llàstima que cap institució hagi posat fil a l’agulla per fer un inventari de tot aquest material”, comenta. I a la vegada també destaca la importància històrica d’una recerca d’aquest tipus, ja que creu que el Rec “és el típic barri d’indústries d’una ciutat mitjana de Catalunya i, en general, d’Europa”. Per això, la recerca permet “fer un retrat de la transformació d’aquestes ciutats mitjanes i de la indústria a nivell europeu” a través de testimonis directes, ja que, com diu Grau, la del Rec “no és només una història de xifres i papers”.