Inici Destacats La consellera de Cultura presideix l’arrencada de la celebració dels 200 anys...

La consellera de Cultura presideix l’arrencada de la celebració dels 200 anys dels Tres Tombs d’Igualada

COMPARTIR

La consellera de Cultura, Garriga ha reivindicat la cultura tradicional a l’acte de presentació de les festes gremials del Bicentenari de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada i 25è aniversari de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que ha tingut lloc a Igualada. Aquest 2022, aquest municipi és la Capital Cultural de Catalunya, i també ha estat nomenada Capital dels Tres Tombs de Catalunya. En aquest any tan especial per Igualada, la responsable de Cultura és l’encarregada de portar la bandera gran dels Tres Tombs en representació de la Generalitat de Catalunya.

“Arribar aquí no ha estat fàcil, com bé sabeu les persones que treballeu per poder mantenir aquesta tradició durant tants anys. Això ens demostra que la cultura no es fa sola, que la fem entre tots i totes dia rere dia”, ha explicat la consellera, que ha felicitat a tot el teixit associatiu que fa possibles aquestes celebracions: “Aquesta festa també ens recorda la importància de les tradicions, no només en aquesta ciutat sinó en el conjunt del país. I n’estem molt satisfets.”

La consellera també ha destacat la importància de mantenir vigents aquestes tradicions, envoltades d’elements que formen part del simbolisme català, com són els mateixos traginers, els carros, la imatge de Sant Antoni, la farola, la pubilla, la diligència, la patera o el tortell. “Igualada és un referent en la recuperació de l’univers que forma part del nostre patrimoni cultural col·lectiu i popular.”

Visita a Capellades

En la seva visita a l’Anoia, la consellera ha visitat l’Abric Romaní de Capellades, el jaciment arqueològic del paleolític mitjà descobert per l’industrial capelladí Amador Romaní l’any 1909, any en què ell mateix va iniciar-ne les excavacions sota la coordinació de l’Institut d’Estudis Catalans. Des de 1983 és objecte de recerca científica sota la direcció del Dr. Eudald Carbonell, i constitueix un espai de referència per a la reconstrucció i recuperació històrica patrimonial català que s’especialitza en la vida i el comportament dels neandertals.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb els especialistes del jaciment de l’Abric Romaní de Capellades i l’equip de l’alcaldia

L’alcalde de Capellades, Salvador Vives, junt amb el seu equip de govern; el director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Francesc Serra, i els investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i directors científics de l’excavació, Josep Vallverdú i Palmira Saladié, han fet una visita guiada a la consellera i li han explicat la voluntat de construir un equipament museístic complet al voltant del jaciment. Tot seguit, l’equip de l’Ajuntament ha mostrat a la consellera el Teatre La Lliga de Capellades, de la mà del president de la Junta de la Societat la Lliga, Pep Vallès. Els capelladins han reivindicat la vida cultural del poble i tot el seu teixit associatiu.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga; a la seva esquerra, l’alcalde Capellades, Salvador Vives; a la seva dreta, el president de la Junta de la Societat la Lliga, Pep Vallès; i a darrere, l’equip de l’alcaldia de Capellades

FER UN COMENTARI

*