Inici Destacats La Conca d’Òdena vol tornar a ser terra de vins

La Conca d’Òdena vol tornar a ser terra de vins

COMPARTIR

La Conca d’Òdena havia estat una regió vinícola “tan important com el Penedès i el Bages”, com explica Pep Llobet, president de l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena. Les vinyes ocupaven llocs avui sense cap ús agrícola, com els costers de les Malloles, i fins i tot la vil·la romana de l’Espelt ja tenia una premsa per fer vi al segle IV.

Però des de principis del segle XX, la potent indústria igualadina i els seus sous van acabar sent una opció més atractiva i estable que la pagesia.

La iniciativa d’una vintena de persones que feien vi per autoconsum podria acabar fent de la Conca d’Òdena novament un territori de vins. Ja fa alguns anys que aquests anoiencs es troben regularment i degusten els vins que elaboren, una afició que creix i que ja suma una quarantena de persones al voltant de l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena.

El seu objectiu és “vinificar les vinyes, que se’n faci vi i fomentar la viticultura i vinicultura”, segons Llobet, que reconeix que els esforços del col·lectiu són perquè “la part residual de viticultura que queda no es perdi”. El portaveu dels petits productors relata que “als pagesos quan es fan grans els costa de fer anar una vinya i llavors les arrenquen i fan un camp de gra”. Tot i que hi ha vinyes a pobles com Copons, Maians, Òdena, Orpí o Sant Martí de Tous, Llobet lamenta que “hi ha municipis on s’ha perdut”.

Per evitar-ho, alguns dels productors recuperen vinyes velles i, a canvi de cuidar-les, ofereixen als propietaris caixes amb els vins que surten del raïm de la finca. L’Associació participa en l’elaboració d’un cens de les vinyes de la Conca, donant a conèixer la seva antiguitat, les varietats que les componen i estudiant les varietats autòctones de la zona, com poden ser el sumoll, el panser, la martorella, el macabeu i d’altres, per tal de potenciar-les, donant personalitat pròpia a la Conca d’Òdena.

La seva activitat inclou tastos i actes divulgatius obre la cultura del vi, tot i que els petits productors han engegat el camí cap a una incipient comercialització. Han impulsat un celler a Copons a través del qual ja han fet algunes collites aquest any i han començat a donar a conèixer els seus vins a comerços i restauradors de la Conca d’Òdena.

Primera Festa del vi novell de la Conca d’Òdena 

Amb la voluntat de donar a conèixer aquests vins que s’elaboren en petites produccions, l’Associació de Petits Viticultors organitza una Festa del Vi Novell a la ciutat d’Igualada. La iniciativa presentarà els vins de deu microcellers de l’associació i vol promocionar el vi novell dels petits viticultors de la Conca, donant a conèixer la temporalitat del seu consum i un vi nou, que mostra ja, les primeres notes de com seran els vins de l’anyada.

Al llarg de la festa, que tindrà lloc al local social Barri de Xauxa a la plaça Catarineu, divendres 15 de desembre a partir de les 7 h de la tarda, els microproductors participants oferiran la degustació de 14 vins novells de varietats autòctones locals i també es podran degustar tapes elaborades per gent del barri de Xauxa.

Fotos: Joan Solé / Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*