La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD), amb els set municipis que la integren i amb la finalitat d’unir esforços cap a les polítiques de promoció econòmica i del territori, va impulsar la creació de l’Oficina de Captació d’Inversions Empresarials l’any 2014. El projecte va néixer per atraure a la Conca d’Òdena noves inversions industrials.
Joan Serra, alcalde de Castellolí i delegat responsable de l’Oficina de Captació d’Inversions afirma que aquesta “és l’eina per a promoure el territori, per a captar empreses i crear riquesa i ocupació”. En aquest sentit, des de la MICOD es destaquen quatre actius importants per a captar les inversions a la comarca: els clústers o associacions, la formació, la innovació i les instal·lacions. Els clústers existents, des de fa set segles, com el de la pell i d’altres innovadors i emergents, com el tèxtil, el paper, metall, químic o les TIC, tots amb una cultura col·laborativa, amb qui, segons Serra, “s’han mantingut reunions i qui millor que ells per saber sobre els referents en la professió”, assegura.
La resta d’actius que es presenten als possibles inversors des de l’Oficina de Captació són instal·lacions com el ParcMotor Castellolí i Campus Motor, l’Aeròdrom o el Montàgora i polígons industrials connectats; també la innovació amb projectes com la Càtedra A3 i el 4D Health, i com a quart actiu el Campus Universitari d’Igualada i altres centres educatius.
Després d’aquests primers anys de projecte, l’Oficina comença a fer-se visible amb la presència a fires i certàmens i trobades amb la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), l’Associació de Polígons els Plans, Acció-Investment de la Generalitat i Incasòl.
Noves eines
D’altra banda, també s’ha treballat en la millora de les eines tecnològiques per a facilitar als inversors el coneixement de les instal·lacions. S’està treballant en un Geoportal, sistema que permetrà mostrar la informació relativa a l’activitat econòmica, industrial i de serveis, dels polígons de la conca amb emplaçaments geoposicionats. Aquesta aplicació permetrà poder visitar les parcel·les dels polígons disponibles sense haver de desplaçar-se físicament fins a ells. Així, la comissió tècnica creada dins l’Oficina, formada pels set municipis, l’Incasòl, els Apis, ACCIÓ i els Polígons dels Plans treballen conjuntament per a què la Conca d’Òdena esdevingui un territori referent per a les inversions industrials i treure’n resultats el més aviat possible.
Cop de porta -de moment- del Consorci de la Zona Franca
Un dels grans reptes de la Conca d’Òdena és aconseguir nou sòl industrial amb parcel·les de gran format. Per aconseguir-ho, estava sobre la taula el projecte de polígon de Can Morera, al terme municipal d’Òdena. El Consorci de la Zona Franca manté drets derivats d’opcions a compra, però des de l’ens expliquen que «en aquests moments la nostra entitat es troba centrada en el seu core business en el Polígon industrial de la Zona franca i també en el desenvolupament de vivenda de preu asequible al terme municipal de Barcelona».
El Consorci no té «a mig termini» expectactives de desenvolupar aquests drets, però asseguren que «no descartem en un futur el planejament de Can Morera si la situació económica acompanya i trobem socis industrials interessats en aquest sentit».