Inici Uncategorised Cinc coses que no sabies dels Pastorets d’Igualada

Cinc coses que no sabies dels Pastorets d’Igualada

COMPARTIR

Nadal vol dir tradició i una de les tradicions nadalenques per excel·lència és la representació dels Pastorets. A Igualada, des de l’any 1959 l’Esbart Igualadí representa aquesta nadalenca obra teatral escrita ara fa cent anys per Josep Maria Folch i Torres. En aquesta ocasió repassem alguns aspectes poc coneguts d’aquestes representacions tradicionals igualadines.

5Únics en oferir una versió concentrada

Josep i Maria als Pastorets (elspastorets.cat)

L’obra és llarga, la representació íntegra dels Pastorets dura tres hores. Els d’Igualada, però, també ofereixen la versió reduïda de dues hores. La mateixa història però concentrada, per fer-la més amena i atractiva als més petits. Aquest any, dels cinc passis previstos, tres són reduïts (2h) i dos amb el text íntegre (3h).

4Assajos des del mes d’octubre amb personatges triplicats

Assaig dels Pastorets (@igualadapastore)

Tot i que molts dels actors repeteixen el mateix personatge d’altres anys i tenen el text de l’obra ben interioritzat, els assajos dels Pastorets d’Igualada comencen la segona quinzena del mes d’octubre. Els actors principals es troben dos cops a la setmana per tal d’assajar. Els papers principals, a més, són interpretats cada any per més d’una persona que es van intercanviant en les diverses funcions. Alguns dels personatges estan triplicats i poden ser interpretats per tres persones diferents depenent de cada passi.

3A vegades Satanàs té cos de dona

Satanàs (Èlia Farres) junt a Lluquet i Rovelló (Arxiu)

Es diu que els àngels no tenen sexe, però passa el mateix els dimonis? Els Pastorets d’Igualada són dels pocs de Catalunya on, des de ja fa alguns anys, en algunes de les representacions, el paper de Satanàs és interpretat per una dona, en aquest cas per Èlia Farres. Ella mateixa ha explicat que quan encarna aquest personatge canvia la malícia agressiva que s’atribueix a la versió masculina del dimoni per la picardia i l’engany més sensual.

2Un àngel fent el pèndol, un que quasi acaba a l’infern i un ruc pixant damunt l’escenari

Satanàs empès per la trapa cap a l’infern (elspastorets.cat)

Amb els gairebé seixanta anys que l’Esbart Igualadí representa Els Pastorets a Igualada damunt de l’escenari hi han passat centenars d’anècdotes. Les més recordades fan referència a un any en què un dels àngels volava lligat per dues cordes i una d’aquestes es va trencar. L’Àngel va quedar lligat per una sola corda i va fer el pèndol d’una banda a l’altra de l’escenari durant uns segons. En una altra ocasió també va ser un dels Àngels qui va protagonitzar una divertida anècdota quan per error va ser baixat a “l’infern” a través de la trapa que habitualment s’usa per fer baixar el dimoni cap sota de la tarima de l’escenari.

Una altra de les anècdotes està protagonitzada per un ase real que, fa uns anys, es va fer sortir a l’escenari. Un cop a escena, l’animal va fer una llarga pixada que va convertir-se en el centre d’atenció de tot el públic.

1Marc Castells i Diana Gòmez entre els cameos d’aquest any

Marc Castells durant la prova de vestuari per participar als Pastorets (@igualadapastore)

Una de les tradicions que l’organització de Els Pastorets d’Igualada ha volgut mantenir viva ha estat la de comptar amb cares conegudes en alguna de les representacions de cada any. Lloll Bertran o Joan Valentí són alguns dels artistes igualadins que han interpretat algun personatge dels Pastorets d’Igualada. També membres del consistori com l’exregidor Carles Tarrida han vestit amb les túniques i vestits de l’obra.

Per aquest any s’han anunciat dos cameos especials: d’una banda l’actriu igualadina Diana Gòmez i de l’altra l’alcalde de la ciutat, Marc Castells. Pel que fa a Castells, participarà en un fragment de la representació matinal de diumenge 18 de desembre i pel que sembla ho farà en el bàndol dels «dolents», encarnant, puntualment, un dels dimonis principals de l’obra.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*