Inici Política CDC reflexiona en un col·loqui sobre ‘Què està passant a Catalunya?’

CDC reflexiona en un col·loqui sobre ‘Què està passant a Catalunya?’

COMPARTIR

[Img #8488]

Sota aquest títol es va fer la Conferència- col•loqui a Igualada en el Museu de la Pell, el dia 26 de juny, amb Lluís M. Corominas, Vicesecretari General de Coordinació Institucional de CDC.
L’acte el presidien la Diputada al Parlament per CIU, Maria Senserrich, l’Alcalde d’Igualada Marc Castells i el President Comarcal de CDC Jordi Torra, acompanyats de diversos militants i molts ciutadans.

L’Alcalde va donar la benvinguda als assistents i en especial a Corominas, recordant la feina feta pel mateix a l’Anoia, en què es va donar pas a una nova generació de patriotes… Marc dona un punt d’optimisme i explica que aquest dies s’ha fet un conveni entre Generalitat i Diputacions per vestir l’Agencia Tributària Catalana, sens soroll però eficaç. Diu que el 2007 David Madí presenta un llibre “Dolça decadència” i que a pesar de com vàrem trobar el país  avui Corominas ens explica com sortir-ne… per sortir del pou cal un Estat propi i obviem el soroll… Lluís tens la paraula».
 
Corominas va començar dient que actualment estan fent un recorregut per tot Catalunya fent aquestes xerrades, però que segons la zona del territori hi ha qui demana directament la independència, en canvi a l’àrea Metropolitana això ja no es tant… serà més lent. Tenim un país divers. Recorda que en Mas es va veure que si el Pacte Fiscal van tenir un NO rotund per part del govern espanyol, i en veien la gran manifestació de BCN calia canviar la situació, i va convocar eleccions. Només començar la campanya ja es va veure que el govern espanyol anava contra CIU amb guerra bruta, etc. i que a pesar d’això varem guanyar els sobiranistes. Remarca que i va haver un increment de vots a l’àrea Metropolitana on normalment no van gaire a votar degut a l’oposició espanyolista…

Remarca especialment que el patiment de la ciutadania és per la injustícia econòmica, per això volem l’Estat propi i més a l’Anoia en que la situació és més greu…. Es diu que no fem res… diu que en 6 mesos hem fet més que en 32 anys… i recorda que al Parlament 23 gener votar la  Sobirania, que el PP ha portat al Constitucional.  Dret a decidir el dia 5 juliol, Consell Transició Nacional etc… i avui dia 26 Pacte Nacional pel Dret a Decidir amb entitats, associacions, govern i partits. Totes les entitats poden adherir-se pel dret a votar, fins i tot avui molts que votaren no. Recorda que s’ha demanat a Rajoy que Catalunya vol fer i que li deixin fer, cal respectar el que decideixi Catalunya. Diu que encara que avui el PSC no hi sigui, intentaran que s’hi afegeixi. També han demanant al President Mas que ho demani ja a Rajoy.

També avui en Carles Viver Pi -Sunyer a la Comissió del Parlament ha explicat que es pot fer legalment  i Corominas recorda el que ha dit; 5 punts: 1. Canviar la Constitució.  2. Estat espanyol referèndum parcial a Catalunya.  3. Llei de consultes del 2010 del Parlament.  4. L’Estat pot delegar-ho.  5.  La nova llei de consultes Parlament per l’octubre…(totes legals), però diu que tot pot acabar al Constitucional…. diu que la declaració bilateral no pot ser, no és bo, cal fer-ho per les urnes.. En tot cas hauran d’anar dient NO i NO i a Europa ho veuran… I si tot falla què? doncs diu que es poden convocar eleccions plebiscitàries … també diu que podrien prohibir-nos votar, però això a Europa no ho entendrien… Pi – Sunyer diu que deia, “que llavors cal sortir al carrer”… “no podem acceptar el peu al coll i el punts mencionats avalen poder fer-ho”.

Diu que a CIU estem disposats a arribar-hi. La situació econòmica és molt dolenta, sinó ho fem, estaríem escanyats. Si volem la pobresa acceptem Espanya… Remarca que es vol fer a través de la política i democràticament.

Remarca especialment que la sobirania va lligada a l’economia. Diu que repasseu les dades fiscals del 2010 i sempre s’envant els 16.000M€ …. Demanem 2’2 que seria tenir uns 1.200M€ més, i diuen NO, però cada any ens foten els 16.000….a la Generalitat tenim problemes per pagar i ja no es pot aguantar…

Si volem l’Estat propi és perquè la gent pugui viure millor, encara que l’oposició només remarca allò Nacional… Cal dir que l’Assemblea, Òmnium, etc. estan fent pedagogia perquè ho entenguin. Ara amb l’augment de l’IVA l’Estat 40.000M€ més i a Catalunya tocaven 8.000 i ni cinc….

En Marc Castells a volgut remarcar la problemàtica econòmica donant una dada, diu que una ciutat com Igualada ara rep del Govern de l’Estat uns 4 milions d’Euros, i que si fóssim al país Basc a igual població rebrien 8 milions d’Euros…

Coromines reconeix que calia més democràcia, i un NO a la corrupció i no hem fet la feina… cal explicar què pensem, què farem i apropar-se a la societat, falta justícia social i econòmica.
En el panorama polític cal veure qui vol la sobirania. PP i C’ no volen ni que votem. El PSC és amic, però té un problema intern…. intentarem afegir-li . ERC són amics, estan amb nosaltres . Unió no és un adversari, per ells també un sacseig intern, seria difícil dir que no d’optessin  i de les enquestes no són fiables però ens recorda que CIU tenim 528 ajuntaments 4 Diputacions  35 Consells C.  3.500 regidors i el Govern …. CIU donem la cara i si fem bé les coses en sortirem… Si els nostres aguanten en 3 anys més a CIU ens anirà bé. No donem importància a les enquestes. S’està treballant amb un canvi de sistema d’eleccions…

Diu que avui s’ha trobat a Còrsega la manifestació de TV3… i si prenem decisions importants i desagradables és lògic tenir gent en contra, però cal dir que tot es deu a la Moncloa…. per tant cap pas enrere…. i tenir confiança que si fem bé les coses en sortirem…

Aquí el col•loqui, en què Coromines ha respost a totes les preguntes, moltes referents al què ja havia explicat, o sigui aclaracions, potser cal remarcar que li han dit que cal explicar més bé i sovint les coses que passant i el perquè ….  També han preguntat que si totes les opcions fallen què farem ? Respon que caldrà sortir al carrer… però que creu que abans d’arribar aquí Europa ja haurà vist el què passa a Espanya, recorda que ara cal armar-se de raons democràtiques i si ho fem bé tot arribarà …..

Va tancar l’acte en Jordi Torra, agraint l’assistència i demanant participació i implicació en el procés.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*