Inici Societat Castellolí, Carme, Jorba i Tous tindran una ‘taxa justa’ d’escombraries

Castellolí, Carme, Jorba i Tous tindran una ‘taxa justa’ d’escombraries

COMPARTIR

Castellolí, Carme, Jorba i Sant Martí de Tous, quatre dels 11 municipis anoiencs que des de l’any 2018 tenen un sistema de recollida de residus porta a porta, faran un pas més amb la implantació d’una «taxa justa» d’escombraries.

Aquest model segueix el  principi universal en l’àmbit del medi ambient anomenat “qui contamina, paga”, que adaptat en aquest cas seria “qui s’esforça en reduir, reutilitzar i reciclar, paga menys”.

Aquest nou model es basa en aplicar una taxa que té en compte els hàbits de separació i de reducció de residus de cada llar i comerç, deixant enrere la taxa única per tothom, la qual no té en compte el comportament de cada individu amb la gestió de les seves deixalles.

En el marc d’aquest avenç, s’ha realitzat l’estudi tècnic del model de la nova taxa en 9 municipis de Porta a Porta (Castellolí, Carme, Jorba, St. Martí de Tous, Capellades, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, El Bruc i els Prats de Rei), i s’implanta la primera fase d’aquest canvi en 4 d’aquests municipis (Castellolí, Carme, Jorba i Sant Martí de Tous), on es faran diferents accions divulgatives durant els propers mesos.

El Consell Comarcal de l’Anoia, que gestiona el servei en tots aquests municipis, ha tramitat una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya que ha permès obtenir als municipis implicats el finançament del 75% dels costos de l’estudi dels 9 municipis i el 55% de la campanya d’implantació dels 4 de la primera fase.

Així, la taxa està conformada per una part general fixa, la qual està destinada a cobrir els costos genèrics que pertanyen a l’estructura i logística del propi servei de recollida. S’inclouen uns lliuraments anuals preestablerts de resta, envasos, i orgànica; i una part variable en funció de la generació de deixalles de cada llar/comerç.

El ciutadà podrà consultar les seves aportacions a través d’una aplicació al mòbil “bitPAYT”, o a través de la pàgina web www.bitpayt.com/app . Cada habitatge disposa d’un codi únic per accedir-hi. Aquestes aportacions s’actualitzaran mensualment. Amb aquesta eina, es vol facilitar al ciutadà que pugui observar el seu comportament de generació de residus i poder-los revisar per tal de reduir-ne la generació, si és oportú.

El nou sistema començarà a comptabilitzar fiscalment a partir de l’1 de gener de 2023, tot i que no rebrà el rebut a les cases fins el 2024. Durant aquests mesos, fins el desembre de 2022, s’estableix un període d’assaig per ajustar les dades de les aportacions i dels usuaris i harmonitzar el sistema amb el municipi.

Actualment a Catalunya hi ha implantat aquest sistema ja en alguns municipis des de fa alguns anys (a destacar Argentona, Rasquera, Vilablareix). Actualment, Castellolí, Carme, Jorba i Tous formem part d’un nou grup de municipis impulsors d’aquest model amb l’ajut de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*