Inici Cartes dels lectors Carta dels Caps de Servei de l’Hospital d’Igualada a la població de...

Carta dels Caps de Servei de l’Hospital d’Igualada a la població de la Conca d’Òdena i Catalunya

COMPARTIR

Els Caps de Servei de l’Hospital d’Igualada volem compartir unes reflexions de l’esdevingut en la nostra institució des de l’inici del brot de SARS-CoV-2 en la nostra comarca i específicament en la Conca d’Òdena.

– Hem estat la comarca on la transmissió comunitària va començar de forma més precoç i quan encara no es coneixia aquesta. Vam ser els primers en patir la realitat d’aquesta epidèmia, molts dies abans que esclatés a la resta del territori. Això va fer que una part important de ciutadans i, els nostres professionals com a ciutadans de la Conca, s’infectessin i desenvolupessin la Covid19. Pensem que aquesta situació va servir per posar en alarma a tot el territori català i a tots els dispositius necessaris per a donar resposta a una epidèmia com la que tenim.

– Aquest fet va fer coincidir dos elements que van tensionar sobremanera el nostre hospital. Per una banda, l’alta quantitat de pacients amb sospita de Covid19 i per l’altre, una important quantitat de professionals o bé amb malaltia diagnosticada o bé amb contacte amb companys o ciutadans amb PCR positiva a SARS-Cov-2 i per tant amb la necessitat de confinament a domicili.

– La resposta immediata a aquesta situació va condicionar la sectorització de l’hospital i definir circuits i espais “Covid19” on s’ubicaven els malats diagnosticats i on es treballava amb equips de protecció individual (EPI), espais de pacients pendents de resultat, espais per a l’atenció i avaluació dels professionals simptomàtics i contactes, etc.

– Tenim la convicció d’haver fet bé les coses, amb agilitat i amb tota la capacitat de resposta de la que hem estat capaços. Segur que hi ha coses que s’haguessin pogut fer millor però mai ningú s’havia hagut d’enfrontar a una situació com la viscuda, i tot l’aprenentatge obtingut ens és i serà de gran ajuda per continuar donant resposta a l’epidèmia.

– Referent als EPI volem dir i fer constar que en el nostre hospital sempre hem disposat de material de protecció adient al nivell d’exposició. Des del primer cas diagnosticat, mai, un professional ha hagut de visitar un pacient sense l’EPI adequat. Això no ha estat gens fàcil i volem reconèixer a la gerència i els responsables de compres i intendència la capacitat que han tingut per aconseguir poder garantir la seguretat de tots els professionals i treballadors de l’hospital juntament amb la generositat de moltes entitats que han col·laborat en això.

– Volem agraïr el suport i ajuda que ha tingut l’hospital fent que determinats pacients urgents no Covid19 fossin atesos en altres hospitals mercés a la col·laboració del SEM i els hospitals destinataris, la possibilitat de derivar malalts estables a l’Hospital General de Catalunya, de derivar malalts d’UCI quan la nostra estava plena i el suport de l’Hospital de Bellvitge, del seu laboratori i dels professionals que han estat ajudant a definir els circuïts i a visitar malalts.

– Des de l’inici del brot s’han rebut moltíssimes ofertes de gent concreta que escrivia o trucava donant la seva disponibilitat i s’oferia a afegir-se als equips de treball de l’hospital com així va ser finalment (metges, infermeres, auxiliars, estudiants amb el MIR aprovat i d’altres professionals), També oferiments de col·laboracions materials de molts tipus (material sanitari, llits, donacions vàries, menjar pels professionals,…).

– Durant aquest temps la nostra gent, la nostra direcció i gerència, i els nostres professionals han fet un esforç importantíssim doblant i triplicant torns de treball per a donar resposta a les necessitats dels malalts, constituint equips multidisciplinars de treball amb professionals de totes les especialitats tant mèdiques com quirúrgiques. Tota la gent que des del seu confinament han estat col·laborant en la informació de familiars, elaboració de protocols de tractament, resolució de dubtes de maneig. Tothom ha hagut de sortir de la seva àrea de confort i la resposta en positiu ha estat unànime.

– Des de fa ja uns quants dies, l’hospital es troba en una situació d’estabilitat. Molt relacionat amb el retorn de professionals ja recuperats i a la disminució d’arribada de nous pacients afectats a urgències de l’Hospital per la Covid19. Segurament relacionat amb el confinament i el compliment de la gent del #quedatacasa. Fa dies que tenim força altes de planta i d’UCI de malalts que han evolucionat favorablement. Malauradament encara n’hi ha, i n’hi hi haurà que no evolucionin bé. Però les nostres xifres de mortalitat hospitalària és situen entorn a les dades d’altres hospitals catalans.

– Avui, encara tenim molts pacients lluitant contra la infecció, però estem en disposició d’oferir a altres centres l’ajuda que hem rebut quan nosaltres l’hem necessitat. Podem rebre pacients que necessitin hospitalització i no es puguin ingressar al seu centre de referència per saturació i estem oferint llits d’UCI per pacients amb necessitats de suport respiratori pel seu
maneig.

– Volem ser molt prudents en les nostres paraules. Ara tenim una situació estable i una sensació de “sortida del túnel” que ens permet escriure aquest document. Tot i així, sóm conscients que aquesta Pandèmia tindrà unes quantes de pujades i baixades, i que els propers mesos seran difícils però estem convençuts que n’hem après molt, que estem ben preparats i que podrem mantenir la capacitat de resposta necessària per a seguir garantint a la nostra població el millor servei possible.

Medicina Interna i especialitats: V. Pascual
Cirurgia General i especialitats: R. Hernando
Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia: J. Leal
Ginecologia i Obstetrícia: P. Brescó
Anestèsia i UCI: S. Abreu
Pediatria: S. Zambudio
Sociosanitari i Atenció a la Dependència: E. Duaso
Urgències: J. Monedero
Farmàcia: D. Ferrández
Salut Mental: J. Checa
Atenció Primària: A. Garriga

COMPARTIR

4 COMENTARIS

 1. Parlo com a part implicada
  Aquests dies he tingut a una de les meves quatre filles ingressada a l’hospital d’Igualada i vull donar les gràcies a tot el personal sanitari i no sanitari que l’han atès i ens han informat en tot moment del seu estat.
  Moltíssimes gràcies
  Lluitaré per una Sanitat Pública digne!!!

 2. Dona las gracias al personal de diálisis tant enfermes con noyes de la neteja pues ens han tractat molt be y treballa amb molta fermesa y saben esta al seu lloc gracias a tots eu sapigut está al vostre lloc y tracta als pacientes molt be un 10 per tots y totas. Respecta al Hospital una cosa que creec que ya que som uns pacients de risc ens pudren habe portat a un altre lloc a fe la diálisis aixo pensó Yo de totes formas gracias.

 3. No tant ben fetes desde el moment que una sanitaria que viu a Rocallaura puja i baixa cada dia al centre hospitalari posant en risc a un poble 70 km més lluny. Per tot lo demés, dono les gràcies a tots els implicats en aquesta maleïda pandèmia.. El confinament no serveix per a res.

 4. Queda muy Bonita la carta,pero una cosa es cierta,no se de quien es la culpa,ahora no toca,pero cuando esto acabe hay que pedir responsabilidades,se reacciono mal y tarde,no los medicos ,enfermeras,no,gracias a ellos se han salvado muchas vidas,gracias a todos,pero sabiendo los politicos lo que estaba pasando,los han tenido sin guantes,mascarillas ,desinfectantes y test muchos test,no lo digo yo solo,lo dice personas con estudio sobre estos temas de pandemia,virus ,contagios…
  Ya llegará,ahora todos a una,y colaborar dentro de nuestras posibilidades yo me quedo en casa

FER UN COMENTARI

*