Inici Destacats Cap de setmana de Festa Major a Òdena

Cap de setmana de Festa Major a Òdena

COMPARTIR

Òdena celebra aquest cap de setmana la seva Festa Major amb un programa que inclou propostes infantils, de cultura popular i la tradicional proclamació del pubillatge, entre moltes altres propostes que es poden consultar al programa d’actes. Els plats forts per les nits de Festa Major són un monòleg de Neus Sanz, la nit jove d’aquest dissabte el concert tribut de Mecano d’aquest diumenge. Una festa que continuarà dilluns amb el tradicional ball de crespelles i el 50è concurs de colles sardanistes d’Òdena.

50è Concurs de Sardanes a Òdena

El proper dilluns, 1 de maig, Òdena es prepara per celebrar amb tot l’honor, el seu 50è Concurs de Sardanes; per aquest motiu els seus membres han tingut l’amabilitat d’invitar a aquest acte les persones de la nostra entitat que fa 50 anys van ajudar a muntar el primer concurs de sardanes i que ha arribat fins els nostres dies amb tota lluïdesa, enhorabona i per molts anys es pugui portar a terme aquest concurs; com no també estem invitats els membres de l’actual junta de l’Agrupació Sardanista d’Igualada, els quals, per descomptat també acompanyarem els amics odenencs en aquest concurs.

El concurs començarà a les 12:00 h. al Parc de la Font; la part musical la portarà, Lluïsos Cobla-

En quant a colles, les categories son: Concurs Campionat Veterà, Territorial Comarques Barce-lonines i Colles Lliures.
En cas de mal temps l’acte es faria al Poliesportiu Mestre Vila Vell.
A la tarda, i continuant la celebració d’aquest cinquantenari, a les 18:00 h. al Parc de la Font, hi haurà una cercavila i es ballarà el conegut Ball de Crespelles, nascut a aquesta població; acompanyarà la cobla Lluïsos Cobla.

Petita història del Ball de Crespelles d’Òdena

A Òdena ballen un senzill ball pla per St. Pere Màrtir (29 d’abril). El ballen des de els més petits fins als més grans, separats per grups d’edats.

Es diu que ja es ballava el s. XVII i que es va deixar de ballar els darrers del s. XIX.

Havent-se perdut l’essència del que era la Confraria del Roser i els seus actes religiosos, l’any 2008 impulsat per aquesta mateixa confraria i demès entitats d’Òdena, recuperen l’antic Ball de les Crespelles.

Abans, però, el 17 de juny de 1923 al Camp d’Esports de l’Ateneu Igualadí, l’Esbart Folklore de Catalunya, dirigit per Joan Rigall i Casajuana i acompanyats de la Cobla Farnense de Santa Coloma de Farners va ballar entre altres balls i danses, el Ball de Crespelles d’Òdena, després d’uns 30 anys d’haver caigut en l’oblit.

En el programa es podien llegir les següents paraules: Havent-se pogut recollir el veritable “Ball de Crespelles”, ball pla que es ballava fa més de dos segles a la nostra comarca de La Segarra (actual-ment Anoia), anunciem amb goig que serà ballat a l’antiga usança tal com ho feien a Òdena 100 anys enrere.

També en el Costumari Català de Joan Amades, trobem lo següent: Avui, dia 23 d’abril, dia de Sant Jordi, feia la seva festa el llogarret d’Òdena, vora d’Igualada. En constituïa la nota típica el Ball de Crespelles, que havia estat popular en diverses poblacions de la conca d’Òdena. La crespella era una me-na de pastis de forma circular, semblant a un tortell, que els ballaires ofrenaven a llurs balladores com un convit a la dansa. Durant el ball, elles el lluïen penjat a la font del braç i el feien sotragar suaument, seguint el aire dels moviments de la dansa.

Altres actes a la comarca

Diumenge, 30 d’abril
Orpí, a l’ermita de Santa Càndia, a les 12:00 h., ballada; cobla: Lluïsos Cobla
Dilluns, 1 de maig
La Pobla de Claramunt, al Castell, Aplec de la Santa Creu, a les 12:00., ballada; cobla: Catània.
Piera, a Mas Bonans, matí i tarda, 47è Aplec de Mas Bonans; cobles al matí: Maricel i Vila d’Ole-sa; cobla: tarda: Ciutat de Terrassa; dinar popular, jocs per la quitxalla.

Diumenge, 30 d’abril
Sant Sadurní d’Anoia, al Col·legi de Sant Josep, a les 11:00 i 16:00 h., 29è aplec Capital del Cava. Cobles: Marinada, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Jovenívola de Sabadell.

Agrupació Sardanista d’Igualada
jbacardit50@hotmail.com

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*