Inici Societat Calaf serà la base del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals de...

Calaf serà la base del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals de la Catalunya Central

COMPARTIR

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha instal·lat una base del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) a Calaf per executar treballs de prevenció d’incendis a les comarques de la Catalunya Central. Aquest reforç està format per 11 persones i per vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals.

Aquesta incorporació s’emmarca en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025, que servirà per preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i els incendis de sisena generació. La inversió econòmica que es destina al nou Pla presentat a principis d’any ha fet possible que les brigades del GEPIF a Catalunya passin de tres a vuit amb un total de 52 components per donar a tot el territori. Fins ara hi havia tres equips que actuaven des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental) i Benifallet (Baix Ebre). Amb el nou Pla s’invertiran dos milions d’euros que permetran establir cinc noves unitats permanents distribuïdes a Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf. Concretament, la unitat territorial de Girona està formada per 7 components, la de Barcelona per 9, les de les Terres de l’Ebre per 13, a Tarragona hi ha 6 components, a la Catalunya Central 11, i 6 al Pirineu lleidatà.

Aquestes noves unitats ja estan operatives des d’aquesta mateixa setmana i fins a l’1 de juny faran tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals. Aquestes tasques són la revisió de punts d’aigua, i això inclou la neteja del perímetre, i la comprovació i reparació si escau del subministrament d’aigua; també el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d’incendis forestals, que inclou les franges de protecció a banda i banda del camí, l’obertura d’espais per facilitar l’entrada dels vehicles d’extinció i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d’incendi. A més, també es durà a terme el manteniment dels tallafocs estratègics existents i de les zones de seguretat d’aquells espais molt visitats durant l’estiu i que en cas d’incendi poden oferir zones segures als visitants.

Vigilància i primera intervenció d’incendis

De l’1 de juny fins al 30 de setembre es centraran en la vigilància i primera intervenció en incendis, que inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet d’una banda un efecte dissuasiu i d’una altra aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius.

Les rutes de vigilància venen marcades segons els dos mapes de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Un és el mapa d’ignició del cereal durant la campanya de la sega, i el segon que es realitza tots els dies de l’any és el mapa del perill d’incendi forestal que activa el Pla alfa.

Una inversió necessària per afrontar l’emergència climàtica

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha multiplicat per sis el pressupost destinat a la prevenció d’incendis forestals. El nou Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 suposa una inversió total de més de 72 milions d’euros; és a dir, ha passat de 3 milions a 18 milions d’euros anuals.

Aquest increment forma part d’un pla de xoc emmarcat en l’actual situació d’emergència climàtica i enfocat a destinar molts més recursos a la prevenció per realitzar actuacions ambientals que protegeixin i conservin els ecosistemes forestals de Catalunya. El nou pressupost servirà per reforçar els treballs de prevenció d’incendis que ja s’estan portant a terme, però també per iniciar noves mesures com aquests nous equips del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals, la creació d’una aplicació per gestionar les activitats amb risc d’incendi, o la modernització dels materials de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), una línia d’ajuts per a propietaris privats, entre d’altres.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*