Una trentena de persones van trobar-se, el passat 24 de novembre, a la Sala Felip de Calaf, la majoria dels quals tenien vinculacions directes o familiars amb el treball a les diferents mines. Era la primera sessió que servia per començar a fer caminar el projecte que ha de servir per recuperar la memòria històrica vinculada a la mineria del territori. Amb el testimoni dels presents va quedar palesa la importància històrica i identitària que ha tingut aquest sector econòmic al municipi i al conjunt de l’Alta Segarra.
Després del visionat de fotografies antigues sobre la mineria i una presentació sobre els esdeveniments històrics i socioeconòmics que van marcar la realitat minera del municipi, els participants al taller van aportar el seu testimoniatge i coneixements. També es van estudiar possibles vies per fer créixer aquest projecte. Entre els punts més rellevants, destaca la voluntat d’ajuntar i sistematitzar les recerques sobre aquest tema, així com ampliar al màxim el recull de testimonis orals per, seguidament, procedir a realitzar una síntesi del tema per a la seva màxima i millor difusió.
La trobada també va servir per començar a ubicar en un mapa les diferents mines. I és que una altra de les accions d’aquesta iniciativa podria ser geolocalitzar les diferents mines perquè, després, es puguin idear diferents rutes de senderisme i coneixement de l’entorn.
Aquest és un projecte que, liderat pel consistori, compta amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona a través d’una subvenció del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, i el suport tècnic de la cooperativa Arada.