Inici Destacats Calaf i altres municipis auditaran uns pisos socials per “abús” en l’augment...

Calaf i altres municipis auditaran uns pisos socials per “abús” en l’augment del lloguer

COMPARTIR

Calaf i Esplugues de Llobregat, Bigues i Riells (Vallès Oriental), Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), Tiana (Maresme) i Canet (Maresme)- fan front comú per emprendre accions contra l’actualització de preus que l’empresa Visoren vol aplicar sobre els llogaters dels habitatges socials que gestiona i que consideren un “abús”. En aquest municipis hi hauria unes 250 famílies que haurien patit un augment “encobert” del lloguer del 20% de mitjana a partir d’un increment de les tarifes relatives als consums d’aigua i gas. Els ajuntament encarregaran ara una auditoria de gestió dels pisos per “carregar-se de raons jurídiques” en defensa dels veïns.

De moment, els ajuntaments afectats, a més d’altres que es podrien afegir en els pròxims dies a aquest front comú, com Cunit (Baix Penedès), Palafolls (Maresme) o Manresa, han acordat amb l’empresa una suspensió cautelar dels augments previstos per un període de tres mesos.

En paral·lel, es vol treballar ara de la mà de la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Agència Catalana de Consum per estudiar les accions a emprendre. “No és una problemàtica senzilla perquè es tracta de contractes privat entre l’empresa i els llogaters”, avisa l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz.

L’auditoria, detalla l’alcaldessa, servirà per aclarir si la intenció de l’empresa d’aplicar nous augments de preus per al 2023 és legal. També s’analitzarà si l’augment retroactiu comunicat als veïns, a data 1 de gener de 2022 es pot o no aplicar en els nous rebuts.

En general, de mitjana, els augments són de més del 20%, tot i que en alguns casos s’han donat increments molt més exagerats. “Només per escalfar l’aigua calenta, el que a principis de 2022 eren 50 euros, a la tardor ja eren 75 euros i ara hi havia un intent de cobrament de 200 euros”, assegura Pilar Díaz.

L’alcaldessa d’Esplugues de Llogrebat apunta que no tots els casos són tant desproporcionats, però defensa que factures com aquestes les ha vist després que alguns veïns s’hagin adreçat a l’Ajuntament demanant ampara. Amb tot, l’auditoria, afirma, ajudarà a donar “seguretat i transparència” als veïns per poder actuar.

En aquest sentit, l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, recorda que en els pisos afectats hi viuen “en alguns vulnerables” i denuncia que l’empresa vulgui fer un “augment encobert del lloguer d’habitatges per una via secundària”.

Jordi Pujolar / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*