Inici Joan Carles González Caldito Bon any nou senyor alcalde!

Bon any nou senyor alcalde!

COMPARTIR

En una entrevista realitzada a l’alcalde Marc Castells al “El Punt Avui” a principis d’aquest any 2016 es podien veure algunes de les idees que el batlle té per a la ciutat d’Igualada. En el seu conjunt, l’alcalde d’Igualada té com a horitzó fer que la capital de l’Anoia esdevingui un gran centre comercial a l’aire lliure, fomentant la indústria a la ciutat, rebaixar el deute i augmentar considerablement les inversions en l’àmbit esportiu.

projecte-de-parc-de-lavinguda-catalunya-digualadaFomentar la indústria a la ciutat és la màxima obsessió del batlle perquè aquesta genera creixement, riquesa i sobretot llocs de treball, però si observem les dades de la Diputació de Barcelona, podem veure que el sector industrial actual està exactament al mateix punt que al 2011, moment àlgid de la crisi econòmica, i que encara estem molt lluny de les xifres anteriors a la crisi. És cert que hi ha hagut un petit repunt en comparació a les xifres del 2013 i 2014, però les dades sobre el sector serveis mostren que aquest no ha patit una gran varietat abans i després de la crisi. Per altra banda, la població activa ha descendit en els darrers 6 anys, fet que fa sospitar que a Igualada no hi ha hagut un veritable repunt de l’economia.

Per tal de potenciar la reindustrialització de la ciutat, l’equip de govern d’en Marc Castells considera que Igualada s’havia de treure de sobre una capa d’invisibilitat que li queia a sobre i per això va iniciar un projecte perquè a Igualada contínuament hi hagin esdeveniments que l’ajudin a mostrar-se. Per aquest motiu ja han començat a elaborar el futur Parc Central situat l’avinguda Catalunya, epicentre dels ja engegats esdeveniments mensuals. No sabem si realment aquests esdeveniments estan ajudant a la millora econòmica dels igualadins – aporten treballs temporals –, però el que sí podem remarcar és la necessitat d’un parc per passejar els gossos, on el futur Parc Central segurament seria un lloc ideal, en comptes de petits recintes en mig d’edificis com el del barri de Set Camins. Per altra banda, però, i en l’idea de fer esdevenir Igualada en un gran centre comercial a cel obert, l’equip de govern de Marc Castells ha inaugurat el nou cinema a l’Ateneu, junt amb altres inauguracions, com ara el centre de dia Montserrat o la passera que comunica el Parc de Vallbona i el carrer Comarca.

No obstant, un dels problemes que sembla no abordar l’equip de govern és el del POUM. Tot i que l’oposició li retreu a l’alcalde la necessitat de realitzar un POUM com cal, aquest ha engegat un procés participatiu experimental al Rec per tal de reformar-lo, encara que l’assemblea de veïns del Rec no hi estigui gaire d’acord en cóm s’està duent a terme. El model del Rec és un pur experiment per després abordar tot el municipi, tot i que de moment l’Ajuntament segueix realitzant reformes sense POUM a la vista. Entre aquestes mesures, l’equip de govern d’Igualada encara ha de realitzar una vertadera inspecció d’habitatges buits en situació anòmala, com s’ha demanat reiterades vegades.

monbus-hispano-igualadinaMenys cabdals, però no sense importància, han estat la prohibició de penjar cartells – excepte quan es tracta de cartells que interessa a l’Ajuntament –, els més de 5.000 euros en entrades gratuïtes de La Mostra per als regidors o repensar la festa major a partir del referèndum proposat per la FESTHI per tal que el dia de St. Bartomeu, patró d’Igualada, sigui festiu. Queden, però, tres problemes enormes pel consistori d’Igualada i el seu batlle: el problema de l’aigua, la neteja viària i els residus, i el contracte amb Monbus. Amb el tema de l’aigua encara no sabem ni quan ni com regularitzaran el servei (serà públic o privat? Hi haurà referèndum com demana l’entitat Aigua és vida Anoia?); pel que fa als residus encara no saben quin model aplicar per fer més efectiva la recollida selectiva i a la neteja viària només fan pilotes fora apel·lant a l’incivisme ciutadà però, quan reincorporaran a en Pedro, president del comitè de neteja, el qual encara no treballa? Quins resultats s’esperen de l’auditoria de FCC? No hi haurà problemes amb l’empresa Fomento? També queda el sempitern problema de mobilitat: ja no que no hi hagi transport urbà cap altres ciutats que no sigui Barcelona, sinó que l’Ajuntament no pot fer res contra el mal servei de Monbus excepte sancions de la Generalitat (això si, augmentarà el servei a partir de gener).

marc-castells-i-jordi-ribaEl 2017 es presenta com un any amb forts aplaudiments populars (per no dir populistes), en la mesura en que el batlle Marc Castells sembla que ha fet “cosetes” per Igualada, però el moll de l’ós, allò que sembla escapar-se a la ciutadania perquè no es veu però si no es gestiona bé al final passa factura, no s’acaba d’abordar amb eficiència: el POUM, el problema de l’aigua, el servei de residus i neteja i el transport interurbà. Segur que em deixo una gran quantitat de problemes i de bones fites, però el que sí queda clar és que ve un any pre-electoral extremadament turbulent. Qui sap si la reedició del pacte anti-natura de CiU i Socialistes d’Igualada, antagonistes en el model de ciutat, podrà solucionar els problemes que arriben a Igualada i els que encara no marxen – cosa que personalment dubto –,i per això desitgem un bon any nou al senyor alcalde!

Joan Carles González

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*