Inici Cultura La Biblioteca Central d’Igualada bat rècords amb més de 114.000 documents prestats...

La Biblioteca Central d’Igualada bat rècords amb més de 114.000 documents prestats l’any passat

COMPARTIR

La Biblioteca Central d’Igualada ha acabat l’any 2022 amb unes xifres de rècord, amb més de 114.000 documents prestats, dels quals uns 9000 són digitals a través de la plataforma gratuïta BiblioDigital. Les bones xifres de l’any passat s’han donat en pràcticament tots els àmbits: han augmentat els visitants, el nombre de nous carnets fets, els préstecs, els usuaris d’Internet i + i wifi, el fons documental, l’assistència a les activitats i les visites escolars. Segons la directora de la Biblioteca, Montse Lobato, «gairebé hem igualat, i superat en alguns casos, les xifres pre-pandèmia. Podem confirmar que després de dos anys, hem recuperat la normalitat en l’ús de la biblioteca i els seus serveis. Tornem a formar part de la vida cultural d’una ciutat que valora els llibres, la lectura i la seva biblioteca pública».

De tots els resultats destaca l’augment del nombre de préstecs, un total de 114.385 documents prestats, fet que suposa una mitjana de 396 documents al dia. D’aquest total un 89% van ser llibres i la resta revistes i audiovisuals. El servei de préstec gratuït és un dels més importants que ofereix la Biblioteca i han augmentat els usos en totes les franges d’edat, sobretot entre la gent adulta i la gent major de 65 anys. Pel que fa als llibres de narrativa han crescut tant el nombre de novel·les com de còmics i novel·les juvenils prestades. A tall d’exemple es van deixar 18.650 novel·les; 12.127 còmics i 4.111 novel·les juvenils. El préstec de revistes també va créixer, amb 3.700 publicacions prestades.

Durant el 2022 la Biblioteca va registrar 145.956 visitants, una mitjana de 505 persones cada dia. L’augment és notable respecte els dos anys anteriors en què es van viure els efectes de la pandèmia. També l’any passat es van fer el carnet de la Biblioteca 1.441 persones i actualment ja són 20.344 ciutadans els que tenen el carnet. Treure’s el carnet, que és gratuït i serveix a totes les biblioteques públiques de Catalunya, permet gaudir de tots els serveis bibliotecaris presencials i digitals, com el préstec a través de la plataforma i app BiblioDigital. En aquest sentit, el 2022 es van registrar més de 9.200 préstecs digitals entre els usuaris de la biblioteca igualadina.

Un altre dels serveis que també valoren molt positivament els usuaris és l’accés als ordinadors d’Internet i + (amb servei d’escàner, impressions i lector de DNI electrònic), així com la connexió wifi. Els seus usos també van augmentar notablement l’any passat i 6.700 persones van fer ús dels ordinador, mentre que 14.300 es van connectar al wifi per treballar o estudiar des de la Biblioteca.

Després de dos anys amb restriccions pel Covid l’any passat l’agenda d’activitats de la Biblioteca va funcionar a ple rendiment. Es van organitzar un total de 370 propostes que van aplegar 7.400 persones. D’entre aquestes activitats destaquen les 142 visites escolars de primària, secundària i batxillerat, que permeten formar els més petits i els joves en l’ús de la Biblioteca i ensenyar-los tots els recursos i serveis de què poden gaudir. Finalment també va augmentar el fons documental, que pràcticament arriba actualment als 120.000 documents.

FER UN COMENTARI

*