Inici Joan Carles González Caldito Benvinguda sisena escola pública d’Igualada!

Benvinguda sisena escola pública d’Igualada!

COMPARTIR

Joan Carles González

El director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, anunciava en roda de premsa el dilluns 2 de març que l’Escola Ateneu Igualadí passarà a ser un centre públic el proper curs. Una fita important per a Igualada perquè millora l’equilibri en l’oferta de places públiques al centre d’Igualada, passant de cinc centres públics i nou privats, a sis públics i vuit privats. Encara queda molt per fer, però sense dubtes, és el camí que cal seguir si volem defensar una educació universal i gratuïta per a tothom, una fita a més que modifica substancialment la ciutat perquè l’educació pública ja no serà només perifèrica.

En un article que vaig publicar el juliol del 2019 explicava quines eren les raons que justifiquen la necessitat d’una sisena escola pública a Igualada. En l’article exposava que Igualada oferta el 36% de les places públiques però assumeix el 43% de la demanda. A banda, no hi ha cap centre públic al centre, quelcom que dificulta l’escolarització pública. Per aquests motius, principalment, les AMPAs de les escoles públiques d’Igualada han demanat, entre d’altres, augmentar l’oferta pública del 36% al 50% com a mínim, quelcom impossible si no es genera més escola pública a la ciutat. Aquesta demanda serà, finalment, una realitat i no només gràcies al nou decret de la Generalitat.

Si bé el nou decret permet aquesta conversió de concertada a pública, també cal assenyalar que ha estat necessari encetar un debat que ningú volia obrir. Les AMPAs de les escoles públiques d’Igualada van començar a obrir un debat que feia anys restava tancat i fins i tot prohibit d’obrir, com si aquest debat portés tots els mals del món. Però no van caminar soles perquè el setembre del 2018 des de la CUP Igualada vam començar a demanar un nou centre d’educació pública al centre de la ciutat que cobreixi les etapes de preinfantil, infantil i primària. Ho vam fer amb una festa infantil celebrada a la Plaça Pius XII, una festa que arrencava amb moltes pors però que finalment va ser un èxit. Mes tard, amb Poble Actiu vam mantenir l’herència educativa de la CUP Igualada perquè era una necessitat vital per Igualada i al programa vam defensar amb força la creació d’una nova escola pública amb llar d’infants al centre de la ciutat. Avui constatem aquesta necessitat i el curs vinent veurem com l’Escola Ateneu Igualadí serà finalment un centre públic.

No obstant, el govern de Marc Castells no ho ha celebrat tant, i mostrava el seu descontent davant l’anunci de conversió l’Escola Ateneu Igualadí de dues maneres: per una banda, considerant l’anunci de conversió del centre com a precipitat perquè encara queden qüestions pendents com la llar d’infants, i per altra banda donant més importància al fet que Igualada serà capital de la cultura catalana el 2022 (quelcom circumstancial), que no pas al fet que la ciutat tindrà més educació pública (quelcom substancial). No és per menys perquè ni Marc Castells, ni el seu equip ni els seus socis de govern han defensat mai augmentar el número d’escoles públiques a Igualada. L’ajuntament d’Igualada, però, només podrà acceptar el canvi i mirar d’augmentar la inversió en educació pública perquè la família de l’escolarització pública ha crescut.

Abans de marxar, però, no podem oblidar una de les grans promeses del govern Castells quan va aprovar el pressupost del 2020 gràcies al pacte amb Igualada Som-hi. Aquest pacte entre Marc Castells (JxIgualada) i Jordi Cuadras (Igualada Som-hi) incloïa una partida per la nova llar d’infants municipal de l’Ateneu quan l’Escola Ateneu Igualadí passés a la xarxa pública. A partir del curs vinent això ja serà una realitat, motiu pel qual cal que la promesa d’una quarta llar d’infants esdevingui també una realitat. No serveix d’excusa acusar de precipitat l’anunci del director general de Centres Públics i no abordar el problema de la llar d’infants, perquè si l’Ajuntament vol pot fins i tot generar una nova llar d’infants al centre. Igualada necessita aquesta quarta llar d’infants tant com necessita una sisena escola pública, i la necessita sense excuses: de la mateixa manera que la ciutat guanya amb una sisena escola pública, també guanyarà amb una quarta llar d’infants. En l’horitzó deixem la setena escola pública, de moment felicitem-nos i donem la benvinguda a la nova escola pública igualadina!

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*