Inici Societat Arrenca el procés per elaborar l’Atles d’Orquídies de l’Anoia

Arrenca el procés per elaborar l’Atles d’Orquídies de l’Anoia

COMPARTIR

El passat 8 de febrer es va presentar el Projecte Atles d’Orquídies de l’Anoia. Un grup de persones enamorades d’aquestes plantes de belles i sofisticades flors, van explicar, en el decurs de l’acte fet a l’Adoberia Bella, que es tracta d’un projecte col·laboratiu on tothom qui estimi la natura hi és convidat.

El Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada Pere Camps va obrir l’acte agraint que un grup d’entusiastes tiri endavant aquesta iniciativa que contribuirà al coneixement i l’estudi de la diversitat, la distribució i la fenologia de les orquídies silvestres presents a la comarca de l’Anoia, ja que a la comarca hi ha diferents terrenys i alçades que van dels 200 metres de la part baixa del riu Anoia als 1.100 metres del Bruc montserratí.

En Pep Solé, del Grup d’Orquídies de l ‘Anoia (GOA), promotors del projecte que compte amb suport del CECI, va explicar que ja hi ha comarques com la Noguera, el Ripollès, la Garrotxa, el Solsonès i Osona que ja han acabat o tenen en marxa el seu Atles d’Orquídies.

També es va explicar que no cal ser biòleg ni botànic per col·laborar en el projecte. Tothom hi és benvingut, aficionats a la natura, excursionistes, biòlegs, i també s’espera captar l’atenció de fotògrafs aficionats a la fotografia de natura i macro.

Per part de Pere Espinet i Guillem Bagaria, del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO) es van donar pautes i informacions per col·laborar en el projecte. Van explicar l’APP Naturalist, una aplicació gratuïta que, qualsevol persona amb un smartphone a la mà, pot fer servir per fer citacions de les orquídies que vagi trobant a l’Anoia.

El projecte té marcat un horitzó de quatre anys en els quals es procedirà a recollir tota la informació de camp que aportin els col·laboradors, indispensables en aquest estudi col·laboratiu.

Els antecedents d’altres treballs similars ens remunten al 1996 de l’igualadí Jordi Cañellas que va publicar “Les orquídies de la comarca de l’Anoia”, en el qual es citen 32 espècies d’orquídies silvestres, amb 316 citacions.

Les noves tecnologies han de permetre fer aquest nou atles amb milers de citacions i no es descarta trobar algunes orquídies fins ara no citades a l’Anoia.

Finalment l’acte va servir per donar a conèixer a les més de seixanta persones assistents a la presentació la nova web del projecte www.orquidiesanoia.cat, on es publicarà la informació recollida i les activitats formatives i divulgatives, com les sortides a indrets de l’Anoia, que s’aniran fent per aprendre a identificar orquídies sobre el terreny.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*