Inici Societat Argençola acollirà una nova matinal d’intercanvi de llavors

Argençola acollirà una nova matinal d’intercanvi de llavors

COMPARTIR

El Trill, Associació cultural del terme d’Argençola organitza el diumenge 5 de març, una matinal d’intercanvi de llavors que ja arriba a la sisena edició. Des de l’associació el Trill es van proposar que aquesta fos un espai on les llavors tradicionals del nostre entorn tinguessin una sortida més àmplia de la que fins aquell moment havien tingut a més d’agrupar, en un matí, a persones interessades a compartir els seus coneixements i les seves experiències. Aquest objectiu s’ha complert en totes les edicions anteriors, tant per l’afluència de públic com en el nombre de llavors intercanviades. Més de cinc-centes per edició.

L’entitat vol anar un pas més enllà i vol ajuda per a caracteritzar aquestes llavors. Així, es demana que s’ompli abans una fitxa amb les característiques principals de les llavors que es volen intercanviar. En cas de qualsevol dubte, els voluntaris de l’associació el Trill junt amb alumnes del CFGM de Producció Ecològica de l’Institut d’horticultura de Reus l’ajudaran a resoldre.

L’objectiu és que qui s’emporti les llavors conegui ja quin tipus de planta és i quina pot ser la seva utilitat.

Les activitats de diumenge dia 5 de març començaran a les 9 del matí, amb una caminada cultural de reconeixement de natura «Matinals del Trill 2017» al PEIN de Carbasí (Pla d’Espais d’Interès Natural) a càrrec de Daniel Espejo de Sikarra Nostra

De les 10 a les 2 del migdia s’obrirà el Mercat de productes ecològics i l’espai de trobada d’intercanvi de llavors per afavorir la recuperació i difusió de les llavors locals o tradicionals. Si tens llavors, porta-les i podràs intercanviar-les per d’altres i plantar nous productes.

A 3/4 de 12 del matí es farà una Jornada Tècnica sobre “El temps i el camp: les dades climàtiques i la seva relació amb el sòl i les plantes”. A Catalunya hi ha hagut una forta tradició a l’observació del temps i al registre de dades climàtiques, des d’Eduard Fontserè, Ernest Guille a l’Alta Segarra, la Xarxa d’Observadors i el Meteocat. La tecnologia actual (estacions meteorològiques, internet, models de predicció, radar, etc.) permet registrar, visualitzar i predir el temps de forma més exacta i precisa. Som capaços de veure les gelades, la quantitat de pluja i la velocitat del vent i d’entendre conceptes complexos com la sensació de xafogor i de fred. Si estem al camp o tenim un hort, però, voldrem aprendre com el temps afectarà el sòl i les plantes i contestar preguntes com: ha servit d’alguna cosa la pluja d’aquests dies? Perquè aquest any han florit abans els fruiters?, o quin efecte té que a casa faci menys vent?

Podeu trobar més informació a www.eltrill.org.

FER UN COMENTARI

*