Inici Cartes dels lectors En aquesta era digital no ens quedem enrere

En aquesta era digital no ens quedem enrere

COMPARTIR

Blai Paco, president de la Unió Empresarial de l’Anoia

Quan parlem de Revolució 4.0 pensem en un gran canvi, un trencament, una transformació, i és així però hem de ser conscients de què representa i què és exactament aquest canvi. La transformació digital és certament un canvi tecnològic, social i econòmic. Les tecnologies de la informació i la comunicació, l’internet de les coses i els nous materials permeten la digitalització dels processos de producció donant una nova magnitud al concepte, ja no només de producte o d’empresa sinó de societat. És un concepte global que trenca la unidireccionalitat dels processos socioeconòmics per fer-los hiperconnectats en tots els sentits i totes les direccions.

Moltes empreses estan convençudes que aquesta revolució parla de robots, de grans maquinàries, de grans xarxes de dades, d’impressores 3D… Però no parla només d’això. Parla també molt especialment de coneixement, i de l’ús que en fem. I és que aquest nou panorama, que diem nou però fa més de 10 anys que s’està estenent i que va transformant / canviant la manera d’entendre els processos, és un panorama en el què el principal element que connecta i intervé en tots i cadascun dels avenços que es van fent, són les dades, la informació que rebem a través dels dispositius intel·ligents. I són tot tipus de dades, des del desgast que té un rodament, la variació en el consum d’energia segons l’època de l’any o l’hora del dia, el trajecte que fa un camió, el càlcul de la millor ruta del GPS, poder activar l’alarma de la nau des d’un Iphone o controlar a distància el rendiment d’una màquina a l’altre punta del país.

Moltes de les eines que ens proporcionen aquestes dades ja les tenim a casa nostra, estan instal·lades, funcionen des de fa temps. La diferència, el que fa que aquesta Revolució 4.0 sigui tan gran, és el que nosaltres fem amb aquestes dades que ens arriben, amb aquesta informació, que ens permet actuar, preveure, anticipar-se. I també el retorn en forma de dades una vegada el producte o servei és a mans del client, que ens permet avançar, saber què modificar o què consolidar.

Un primer gran pas en aquest canvi, per la majoria de les empreses, és mirar què tenim a casa, i com treure’n el màxim de profit. I en aquest cas, la gran majoria de vegades no requerirà grans inversions ni grans transformacions. Però que ningú pensi que ens podem quedar de braços plegats. La maduresa digital de les empreses de casa nostra és força desigual, n’hi ha que s’han anat adaptant als canvis, però d’altres estan encara força lluny, hem de mirar portes endins i buscar de quina manera podem estar més preparats i més alineats amb aquesta transformació, què incorporar, què millorar, què canviar…per no quedar-nos enrere. Hem de tenir clar que o ens afegim a aquesta revolució o deixarem d’existir.

Perquè aquesta nova revolució industrial ve de la mà d’eines, habilitadors i dispositius innovadors i sorprenents que faciliten que l’IoT (l’Internet de les coses) estigui en “totes les coses” i ens permeti assolir l’excel·lència o la millora de qualsevol producte o procés. Fàbriques intel·ligents, robòtica avançada, impressores de nous materials, el concepte de la ciberseguretat, la hiperconnectivitat, el núvol, plataformes col·laboratives… Tot són conceptes molt nous per la gran majoria de nosaltres, eines noves, estratègies que xoquen amb la metodologia majoritàriament estesa entre el sector empresarial i industrial.

La tecnologia no és el destí, l’habilitat digital és el que empodera a les persones per canviar les coses. I ens trobem en aquest camí.

Podem adquirir moltes eines noves i transformar la nostra fàbrica en la més intel·ligent de totes, però necessitem la capacitat humana, el coneixement expert per fer funcionar tota aquesta tecnologia, per interpretar-la, per saber-la entendre i poder-la exprimir al màxim per obtenir els millors resultats. I això no ho podrem fer si els nostres equips no creixen en coneixement, en habilitats, en competències. El món canvia i no podem permetre que la tecnologia ens deixi enrere, no hi hem de lluitar en contra sinó anar-hi al costat. La humanitat ha fet servir sempre eines i instruments propis de la tècnica i la innovació per millorar. Ara l’era és digital i és amb aquestes eines que podem seguir avançant i ens hem de preparar per poder-ne ser capaços. Les noves generacions que pugen han d’estar preparades però molt especialment les generacions que ara treballen i són el pal de paller de moltes petites i mitjanes empreses.

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia creiem en la capacitat de totes les empreses per posar en marxa aquest canvi, per arremangar-se i aconseguir el màxim, i no només no desaparèixer sinó créixer i despuntar, dins aquesta nova era de les màquines i de la informació. I és per això que estem i estarem al seu costat per acompanyar-les en aquesta transformació. Des del projecte UEAnoia 4.0 posem eines, coneixement i recolzament a disposició de tots aquells que els calgui un punt de suport per fer un pas més, i després un altre i un altre per no deixar mai d’avançar.

Per aquest motiu, el Sopar Empresarial de la UEA -que se celebrarà el proper 12 de juliol- tindrà com a eix vertebrador la revolució tecnològica. És l’hora de recordar que, com passa en totes les grans revolucions, la transformació només beneficiarà a aquells que siguin capaços d’innovar i d’adaptar-se al canvi.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*