Inici Destacats Aprovat l’acord per construir el nou campus de la salut a l’antic...

Aprovat l’acord per construir el nou campus de la salut a l’antic hospital d’Igualada

COMPARTIR

El ple municipal de l’Ajuntament d’Igualada ha aprovat aquest dimarts, per unanimitat, el conveni entre el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, l’Ajuntament d’Igualada i la Universitat de Lleida per a la construcció d’un equipament destinat als estudis universitaris de ciències de la salut de la UdL a la capital de l’Anoia. El conveni serà presentat públicament aquest dijous pel conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, durant la visita que farà als terrenys de l’antic hospital, on s’ha construir aquest nou campus de la salut.

El ple també va aprovar, amb el suport de tots els grups municipals, el Pla Local d’Acció Comunitària (PLACI) pr als anys 2020-23 i l’atorgament de les subvencions a entitats sense ànim de lucre corresponents a la línia dirigida als centres educatius en l’àmbit de la pràctica de l’esport escolar. La unanimitat es va mantenir, igualment, en l’aprovació de les subvencions per a la restauració de façanes, i de la pròrroga del Pla Local de Joventut 2016-2020.

El ple municipal aprova una moció d’ERC Igualada per no cobrar la taxa de terrasses i residus a restaurants

En la part no resolutiva del Ple, es van presentar i aprovar quatre mocions. La primera va ser una d’ERC, de suport als establiments afectats per les restriccions d’obertura: bars, restaurants i centres d’estètica. El text va tenir el suport d’Igualada Som-hi, Poble Actiu i Ciutadans, i l’abstenció de Junts per Igualada. Seguidament es va debatre una moció sobre el mateix tema, presentada per Ciutadans, de suport al gremi de bars, restauració i centres d’estètica d’Igualada. Hi van votar a favor tots els grups, tret d’ERC, que es va abstenir.

El Ple també va aprovar dues mocions més presentades per Poble Actiu. La primera era per l’impuls a l’autoconsum d’energia solar fotovoltaica, i la segona per establir criteris de progressivitat en les ordenances fiscals de l’Ajuntament d’Igualada. Els dos textos van tenir el vot a favor d’Esquerra Republicana i d’Igualada Som-hi i l’abstenció de Junts per Igualada i Ciutadans.

Pel fa fa la moció presentada per ERC, el cap de l’oposició i portaveu del grup republicà, Enric Conill, ha defensat al ple municipal d’Igualada la necessitat d’ajudar al sector de la restauració local que veu com “l’Ajuntament no destina cap cèntim a ajudar-los”, i ha demanat no cobrar la taxa de terrasses ni residus així com l’obertura d’una línia d’ajuts directes i l’habilitació d’un servei a domicili municipal. Aquestes mesures formen part del conjunt de propostes que Esquerra ha fet després d’haver-se trobat amb el Gremi de l’Hostaleria.

En la seva explicació, Conill ha afirmat que “actualment Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més alts de Catalunya” i també “la ciutat mitjana que menys recursos destina contra la crisi de la covid”. Combinació “molt greu” tenint en compte que dels 60 milions de pressupost de la ciutat només s’ha fet una modificació de l’1,5%. Tot plegat acaba convergint en “una gestió absolutament insuficient” tenint en compte l’emergència social i sanitària que viuen els igualadins i les igualadines.

Com a models de gestió de referència, Esquerra ha enumerat 16 municipis que han aplicat mesures rellevants, com per exemple “Amposta i Olot que han suspès els cobraments de terrasses mentre duri el tancament i ofereixen ajudes de fins a 500 euros per negoci amb fons municipals, Manresa que ha creat un servei a domicili gratuït a disposició de bars i restaurants, igual que Sant Fruitós del Bages. Valls no cobrarà les terrasses fins al 2022, Figueres no cobrarà la taxa d’escombraries ni l’ocupació de via pública, Badalona ha obert un pressupost extraordinari de 250.000€, Sant Cugat ha fet vals de descompte per gastar a comerços municipals o Martorell ajudarà 2.000 establiments amb 1.500€ cada un amb fons municipals”.

El portaveu republicà també ha assegurat que “d’exemples en tenim molts, de ciutats més petites i amb impostos més baixos. Per tant, és perfectament possible fer el que proposem, perquè altres ho fan. És únicament una qüestió de voluntat. Volen o no volen ajudar, Sr. Alcalde?”.

FER UN COMENTARI

*