Inici Destacats Alumnes de Vilanova del Camí es familiaritzen amb la cultura emprenedora

Alumnes de Vilanova del Camí es familiaritzen amb la cultura emprenedora

COMPARTIR

L’Escola Joan Maragall ha treballat aquest curs escolar les cooperatives d’alumnes, una experiència d’emprenedoria real dins les aules de cinquè.

Guillem Duocastella, Cap d’Estudis de l’Escola Joan Maragall, explica que es tracta d’una experiència pràctica que dóna valors als alumnes i que els permet tenir un primer contacte amb el món emprenedor.

El projecte, diu Duocastella, ha estat una novetat tant per als alumnes com per al professorat que ha hagut de formar-se en aquest sentit però que ha captivat petits i grans.

Parlar d’emprenedoria amb nens i nenes de 10 anys no és feina fàcil però el Cap d’Estudis del Joan Maragall assegura que l’alumnat ho ha fet molt bé sobretot perquè han entès què és i què significa crear una cooperativa. Assegura que a través del projecte han treballat valors com l’empatia, la negociació, la necessitat d’arribar a acords de manera consensuada, etcètera.

El departament municipal de Promoció Econòmica ha acompanyat l’alumnat 

L’Àrea de Promoció Econòmica ha col·laborat en aquest projecte fent l’acompanyament expert per ajudar a l’alumnat i el professorat a crear una societat cooperativa, formada i gestionada pels propis alumnes, que ha servit per crear una sèrie de productes que després es posaran a la venda.

La seva finalitat principal, explica Marta Magre, tècnica de Promoció Econòmica, és la de potenciar l’emprenedoria dels alumnes a través de la creació d’una empresa cooperatives, on la participació i la implicació dels alumnes sigui clau, ja que les decisions seran preses per ells mateixos, alhora que hauran de ser responsables de la gestió social i econòmica de la cooperativa i dels resultats de la seva activitat.

Aquest és un projecte, explica Marta Magre, que la Diputació de Barcelona impulsa de manera conjunta i coordinada des de les àrees d’Educació i Desenvolupament Econòmic.

Són especialment interessants, diu Magre, alguns dels aspectes que es treballen de manera natural en aquest projecte: la creativitat, la burocràcia, el finançament, o la presa de decisions de manera democràtica i consensuada.

Una botiga de polseres solidàries

Després d’enfrotar-se als temes més feixucs del projecte com és la constitució de les cooperatives: redacció dels estatuts, l’acta fundacional…, l’alumnat de cinquè de l’Escola Joan Maragall va haver de fer el registre de les cooperatives a l’Ajuntament de Vilanova del Camí. Un tràmit que van fer el passat mes de març i que van aprofitar també per presentar els tres projectes empresarials a l’alcaldessa Noemí Trucharte.

Els primers en presentar-se van ser la Junta Directiva de la cooperativa “La petita botiga Joan Maragall” que a través d’aquest projecte empresarial vendran diferents productes artesans i manualitats.

Per a produir els productes que després posaran a la venda, han demanat l’aportació d’1€ als socis de la cooperativa que són els 24 alumnes de l’aula. Si aquests diners no són suficients per tirar endavant la producció, demanaran un crèdit a la Banca Ètica, al 0% d’interès.

Aquest grup, a més a més, han decidit col·laborar en un projecte solidari “pulseras Candela” la venda de les quals es destina a la investigació del càncer infantil.

Cooperativa Supermanualitats JM 

La segona cooperativa es diu “Supermanualitats JM” i també ha treballat en la producció de manualitats i artesania. A diferència de la primera cooperativa, aquest grup ha decidit autofinançar-se i per tant, no demanaran diners a la Banca Ètica.

També han apostat per fer un estudi de mercat previ a la producció dels productes que posaran a la venda, i així anar sobre segur.

Seguint el model de la resta de cooperatives també han decidit dedicar el 10% dels beneficis que obtinguin de la venda dels productes a una ONG que encara han de determinar.

Lamenten que el projecte només duri un any ja que els agradaria seguir l’experiència a sisè.

“Joan Maragall artistes” amb productes ecològics i reciclats

La tercera cooperativa es diu “Joan Maragall artistes”, i com el seu nom indica, intentaran produir productes artístics. Han treballat productes ecològics i reciclats i han escollit els millors projectes per produir-los en més quantitat i posar-los a la venda el proper 11 de maig.

Asseguren que l’experiència ha estat molt positiva i que han estat capaços d’arribar a acords de manera senzilla i ràpida. El més complicat de moment, ha estat fer la presentació del projecte a l’alcaldessa, asseguren aquests petits emprenedors.

Venda de productes el proper 11 de maig

Si voleu participar en el projecte de les cooperatives de l’Escola Joan Maragall apunteu-vos una data: divendres 11 de maig. A partir de les 9 del matí podreu veure i comprar els productes que aquests joves de cinquè han elaborat en el marc del projecte d’emprenedoria.

Recordeu que també hi haurà un espai on comprar les “pulseras Candela” la venda de les quals es destinarà a la investigació del càncer infantil. Els braçalets es podran adquirir per 3 i 5 €.

FER UN COMENTARI

*