Inici Destacats Alba Vergés reivindica que “és el moment que Igualada tingui un lideratge...

Alba Vergés reivindica que “és el moment que Igualada tingui un lideratge femení”

COMPARTIR

La candidata d’Esquerra a l’alcaldia d’Igualada, Alba Vergés, reivindica la memòria de Nativitat Yarza Planas i advoca per una major feminització de l’espai polític, arreu de Catalunya i en especial a la capital de l’Anoia. Aquest dissabte, 14 de gener, es compleixen 89 anys de les eleccions municipals en què, per primera vegada, una dona va esdevenir alcaldessa al nostre país. Es tracta de la mestra, republicana, antifeixista i laïcista Nativitat Yarza, que va encapçalar la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya al municipi anoienc de Bellprat.

Coincidint amb l’efemèride, Alba Vergés destaca que “és un exemple de com la història sencera d’un país pot canviar des del poble més petit”, i afirma que “ens enorgullim que aquesta llavor de canvi germinés a la nostra comarca i sota les sigles del nostre partit”. “Cal destacar la fita que suposa que Bellprat tingués una alcaldessa l’any 1934, però alhora constatem que a Igualada, a l’any 2023, els lideratges mai han deixat de ser masculins”, subratlla Vergés. La republicana conclou que “ha arribat el moment de tenir la primera alcaldessa a la ciutat”.

“Des d’Esquerra ho hem tingut clar des del principi”, assegura la cap de llista, “la democràcia no serà completa fins que les dones, que són la meitat de la població, no estiguin representades de manera proporcional a les esferes polítiques”. Encara avui, constata l’alcaldable republicana, a Catalunya la representació política “continua dominada pels homes”. “Hem d’assolir la representació veritablement igualitària, i tenir un 50% d’alcaldesses al nostre país”, afegeix.

Més representació femenina als municipis, però no s’ha assolit la paritat

Des de l’any 1979, el nombre de regidores i alcaldesses elegides democràticament no ha parat de créixer, però les dades encara estan lluny de la paritat. En les últimes eleccions municipals, el maig de 2019, es va assolir la major representació femenina de la història, i el número d’alcaldesses a Catalunya va pujar del 18 al 23%, és a dir, a 214 dels 947 municipis. Respecte al nombre de regidores, el percentatge arriba al 44%, i s’ha passat de 372 dones regidores (1979-1983) a 2.945 en la legislatura actual.

“Cal seguir avançant i que els partits polítics treballin a fons la confecció de les llistes electorals, per garantir que tantes dones com homes puguin accedir a llocs de màxima responsabilitat”, remarca la cap de llista republicana. En aquest sentit, reivindica, “no és casualitat que a les eleccions municipals del 2019, Esquerra fóssim el partit amb més candidates a l’alcaldia a l’Anoia, i de ben segur ho tornarem a ser en aquests comicis”. “Fem polítiques d’esquerres, feministes i republicanes, és el segell d’Esquerra i és el camí que ens va ensenyar Yarza”, conclou.

2 COMENTARIS

  1. I aquest és el teu únic motiu per demanar el teu vot? Dius que a ERC sempre heu tingut clar la presència de les dones. I fins ara no presenteu una candidata a l’alcaldia?. Ser dona, com ser home, mai hauria de ser el motiu per votar a un polític per alcalde, es necessita més arguments, més substància.

  2. Sembla que es confirma el castig diví que ens ha caigut al damunt com a ciutat martiritzada per la mesquinesa i la vulgaritat d’un parell de candidats que superen tota la baixesa de nivell que hom pugui imaginar. Aquesta que la seva penosa gestió pandemica la va coronar amb aquella frase dita en seu parlamentaria “se m’inflen els ovaris” com a resposta a una pregunta d’un diputat…Aquesta ara te la pocavergonya de voler donar lliçons, i l’altre el nano vanitós i fanfarró que per mantenir-se vivint del cuento es presenta per continuar munyint l’erari public. Sens dubte la maledicció es real.

FER UN COMENTARI

*