Inici Destacats Alba Vergés (ERC): ‘L’Estat s’ha carregat drets de la pròpia Constitució per...

Alba Vergés (ERC): ‘L’Estat s’ha carregat drets de la pròpia Constitució per defensar la unitat d’Espanya’

COMPARTIR

Alba Vergés és una dels deu anoiencs que figura a les llistes de les diferents formacions polítiques que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21-D. Ha estat diputada al Parlament les dues darreres legislatures i afronta una tercera des del número 6 de la llista d’ERC per Barcelona.

Marta Rovira ha dit que està disposada a ser presidenta. Vostè que la succeeix a la llista serà la vicepresidenta?

Fa uns dies presentàvem la candidatura i ella mateixa deia que és una anomalia que qui l’hagi de liderar sigui ella. Serà una campanya electoral absolutament anormal i trista, perquè dels 7 primers de la llista només ella i jo podem estar activament en campanya. La resta estan a la presó, a l’exili o amenaçades si fan campanya, com Carme Forcadell. És un context de repressió i amenaça constant. A les dues presentacions de candidatura que hi he anat hem tingut helicòpters de la policia sobrevolant-nos.

Fins on és capaç d’arribar l’Estat?

L’he vist carregar-se molts drets de la seva pròpia Constitució per tal que ni es pugui parlar sobre l’article 2 [la unitat territorial]. Hi cap un referèndum sense haver-la de modificar, però enlloc d’afrontar un problema polític ells han decidit reprimir amb policies i jutges. L’Estat està disposat a tot abans que seure a parlar i això és molt trist per a la democràcia.

Vostè va presidir la comissió parlamentària sobre l’Operació Catalunya. Amb quina sensació es va quedar?

A mi el que em sorprèn és amb la impunitat amb la que fan les coses. I no se n’amagaven. Daniel de Alfonso, que només va parlar al Congrés dels Diputats, va dir que la seva conversa amb el ministre Fernández-Díaz no seria utilitzada com a prova perquè la gravació era il·legal. Llavors penses, què passa aquí?. No ens mereixem que es facin servir les clavegueres. No hagues imaginat mai que es destapessin i encara obtinguessin suport polític per aplicar-nos el 155.

Per tornar a la normalitat, diuen…

Es paguen proveïdors en menys temps que mai, hem reduït el deute, hem gestionat bé acabant amb les retallades. I en canvi també ens apliquen l’article 378, intervenint els comptes de la Generalitat per motius absolutament polítics. I això mentre el govern espanyol s’ha gastat milions i milions no només en la seva corrupció, sinó en els seus rescats i els seus amics per mantenir-ho tot igual com ho van deixar fa 40 anys, atado y bien atado.

Amb gent a la presó i a l’exili, ha valgut la pena proclamar una República que no s’ha pogut fer realitat?

El 155 el van aprovar en un consell de ministres una setmana abans que es proclamés la República. Vam estendre la mà al diàleg i un cop més es van negar. El president va plantejar un altre escenari i no li van donar cap garantia per no aplicar el 155. Ells estaven absolutament decidits. Ara haurem d’implementar la República. Hi ha tres llistes que estem decidies a fer-ho i esperem que s’apunti molta més gent a aquest procés de construcció de la República.

Per exemple?

Per a mi hi ha dos perfils fonamentals de persones a les que ens volem acostar. Un és el que vol continuar formant part d’Espanya i que ara ens veu com un enemic. Li volem explicar que el que volem construir no va en contra de ningú i que és per a tots, també per a ells malgrat no ens arribin a votar mai. L’altre perfil és no independentista però radicalment demòcrata que veu la injustícia del 155. Anar en llistes separades ens pot ajudar a captar-lo.

Quin resultat permetrà implementar la República el 21-D?

Volem guanyar la majoria del Parlament de les tres forces que ens presentem i això és el que els hi demanem als ciutadans. Són unes eleccions convocades a corre-cuita perquè l’Estat no va tenir més remei, són un dia entre setmana… Anirem a treballar i a deixar-nos la pell per guanyar. Com diu l’Oriol Junqueras, ens juguem tant que gairebé ens ho juguem tot.

Qui ha de ser investit president?

La normalitat seria restituir el govern legitim. Però de normalitat no en tenim ni en campanya i molt em temo que no la tindrem ni el 21 ni el 22 de desembre. Ara tenim els secretaris d’estat vigilant els nostres departaments i necessitem guanyar les eleccions perquè ens governem els catalans i catalanes i no Rajoy a través de decrets.

Els acusen d’haver dividit la societat…

Aquí la societat a tots els nivells sempre ha treballat per la igualtat d’oportunitats. Aquests discursos són molt perillosos. El fa Ciutadans, evidentment el PP i també el PSC, cosa que a mi m’entristeix moltíssim.

Estava tot a punt per a la independència?

Ho teníem tot a punt. De fet no crec que hi hagi una independència més preparada que la nostra, el problema és quan et trobes a davant d’un Estat que es nega a seure a negociar.

5 COMENTARIS

  1. I tant que si, “l’Estat s’ha carregat drets de la pròpia Constitució per defensar la unitat d’Espanya”, i moltes més coses terribles, repressió de l’1 d’octubre, judicialització de la política,… però vosaltres els dies 6 i 7 de setembre vau fer l’intent d’avançar vulnerant la legislació catalana, saltant-vos els drets de l’oposició i els dictàmens dels lletrats del Parlament. De processos democràtics a tots ens cal aprendre encara una mica,…no creus?

  2.  Marcel i Guillem… més enllà del que digui el TC continuo pensant que l’aprovació de lleis per lectura única fa que es vulnerin garanties democràtiques. No em sembla bé ni al parlament de Catalunya, ni al Congres, ni en qualsevol CCAA, i a més la llei del referendum finalment no es va aprovar amb la reforma del reglament sino per via d’urgència. Flipo de com alguns utilitzeu ara les sentències del TC… jo no he oblidat la sentència de juny del 2010 contra l’Estatut…

    • Hola Coral,
      En el teu primer escrit, dones la raó a l’Alba sobre totes les barbaritats que ha comès l’estat espanyol, però al mateix temps l’acuses d’haver-se saltat la llei i els drets de l’oposició, fet que no es cert! Molt equidistant et veig…
      I en el segon acuses a alguns de com utilitzem les sentències del TC i de no tenir memòria… Jo només dic que si un tribunal com al TC aprova el sistema de lectura única realitzat al parlament català , demostra que no es varen saltar cap llei com tu afirmaves… I no, no hem oblidat cap de les sentències del TC en els darrers anys, ni la de l’Estatut, ni la de la pobresa energètica, ni la de totes les lleis que ha promulgat el govern català i que han tombat a Madrid pel simple fet de venir de Catalunya, tot i que moltes elles res tenien a veure amb el procés. Per això i per a molt més volem un estat propi. 1-O ni oblit, ni perdó! Llibertat presos polítics!

FER UN COMENTARI

*