Inici Cartes dels lectors 25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones

25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones

COMPARTIR

Un any més, des d’ERC Anoia i ERC Igualada ens sumem a la denúncia davant la violència que s’exerceix sobre les dones, així com qualsevol tipus de violència masclista, destacant els aspectes més rellevants del manifest d’ERC Dones, que té el compromís d’eradicar aquesta vulneració dels Drets Humans de les dones i de les relacions de dominació que existeixen.

La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència física i la psicològica, i aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho.

Tot i que el patriarcat és un sistema discriminatori que afecta a tota la societat, les dones de classe treballadora som les més afectades per aquesta problemàtica estructural. A més, les feines més precàries són exercides per dones migrades on són discriminades per raó d’origen. El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat. Aquest any, un any anòmal, s’han produït 14 feminicidis als Països Catalans.

El 2020 ha estat un any diferent en què hem hagut d’adaptar-nos a una manera de viure realitats diferents. Aquesta situació no ha reduït les violències masclistes, ans al contrari. S’han invisibilitzat més que mai. El confinament ha convertit els habitatges en espais no segurs on les dones s’han vist avocades a conviure amb el seu agressor. La pandèmia ha visibilitzat el que portem temps dient, que cal posar la vida i les cures al centre i que per fer-ho, s’ha de canviar la base socioeconòmica del patriarcat. I és per això que volem un estat amb una base feminista, que prioritzi acabar amb les violències envers les dones, no només els casos més visibles, com els assassinats i les violacions, sinó també les violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més difícils d’atacar, però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori. Les dades ens diuen que el 80% de les víctimes de les violències masclistes no denuncien principalment perquè no confien en el sistema judicial i perquè tenen por de les possibles represàlies per part de l’agressor. Davant d’això, l’única resposta pot ser la justícia amb mirada feminista.

Volem una societat de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi. Perquè les dones ens volem vives i lliures.

ERC Anoia

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*