Inici Societat 16 municipis de l’Anoia tindran recollida de residus porta a porta abans...

16 municipis de l’Anoia tindran recollida de residus porta a porta abans de finals d’any

COMPARTIR

El ple del Consell Comarcal de l’Anoia ha donat aquest dimarts el tret de sortida a la recollida d’escombraries amb el sistema porta a porta. A la sessió, l’ens comarcal va aprovar el plec de clàusules i el concurs per adjudicar el servei.

El nou sistema s’aplicarà finalment en 16 dels municipis on el Consell Comarcal ja gestionava anteriorment la recollida d’escombraries, un contracte que precisament s’havia prorrogat un any mentre s’enllestia el nou model de recollida.

El conseller responsable de Medi Ambient i alcalde de Jorba, David Sánchez, va explicar ahir que tot i ser una recollida porta a porta, “el sistema s’ha fet a mida dels municipis que s’hi incorporen, en base als estudis previs que vam fer”. Així, en la majoria de municipis i nuclis, incloses urbanitzacions, la recollida serà porta a porta, mentre en els municipis de menys de 500 habitants o amb població més disseminada s’habilitaran àrees d’aportació.

Els municipis en els que es preveu implementar aquest nou sistema de recollida són Argençola, Bellprat, El Bruc, Castellolí, Carme, Capellades, Copons, Jorba, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Montmaneu, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Veciana.

El pressupost que preveuen els plecs de clàusules és d’un total de 8.372.344,02 euros, IVA exclòs, per un període de 4 anys amb la possibilitat d’una pròrroga de dos anys més. La previsió és que el nou model re recollida de residus entri en funcionament abans de finalitzar aquest any 2017.

La meitat dels municipis

El Consell Comarcal de l’Anoia gestiona la recollida de residus a pràcticament la meitat dels municipis de la comarca. Queden fora d’aquest nou sistema els municipis més poblats, com Igualada i la resta de la Conca d’Òdena, Piera, Masquefa, i els Hostalets de Pierola, que gestionen el servei directament i no a través de l’ens comarcal. També queden fora del nou contracte Calaf i els municipis del seu entorn. El projecte d’aquesta zona de la comarca passa per traslladar a la Mancomunitat de l’Alta Segarra les competències en recollida de residus per tal de treure a licitació conjunta el servei de recollida d’escombraries, també amb el sistema porta a porta. El govern municipal de Calaf, que està en minoria al ple, ha intentat en dues ocasions que l’oposició recolzi el traspàs de competències i recursos de l’Ajuntament a l’ens mancomunat. Els grups de l’oposició han deixat sol al govern perquè no veuen clar el procediment i reclamen una major seguretat.

A la cua en reciclatge

El nou sistema es veu com una esperança per augmentar les xifres de recollida selectiva de l’Anoia, que són de les més baixes del país. L’any 2015 es van recollir de forma selectiva el 26,14% dels residus generats, molt lluny del 38,93% de la mitjana catalana.

El conseller David Sánchez explica que “als models porta a porta es disparen” les xifres de reciclatge per sobre del 70%.

FER UN COMENTARI

*