Inici Destacats La Fira del Camí Ral recuperarà un altre episodi històric de Vilanova...

La Fira del Camí Ral recuperarà un altre episodi històric de Vilanova del Camí

COMPARTIR

La XXIV Fira del Camí Ral serà l’acte més destacat de la celebració de la Festa Major d’Hivern de Vilanova del Camí, el pròxim cap de setmana. Un any més s’escau en diumenge i s’emplaçarà al llarg de l’antic camí ral vilanoví, al llarg del carrer Major, des de la mateixa plaça Major i fins a la plaça de l’Església i el Mercat, i també als carrers de Santa Llúcia i Onze de Setembre.

Durant tot el dia, la fira convidarà a gaudir amb tots els sentits d’una diada festiva, gastronòmica i comercial que acollirà una nova mostra d’oficis, de productes artesanals (també de productors locals), i que reservarà un espai a les entitats del municipi.

Des de Promoció Econòmica no perden de vista l’oportunitat de recuperar alguns aspectes històrics amb la celebració d’aquest esdeveniment. L’any passat la diligència que connectava la població de l’Anoia amb Barcelona va ser motiu d’escenificació per part d’un grup de veïns i veïnes, vinculats a les entitats vilanovines, i aquest any, serà la commemoració d’un altre episodi relacionat amb el transport: l’arribada del tren a Vilanova del Camí.

Després de donar moltes voltes al tema, com assegura el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Barón, la intenció era apostar per recuperar una altra pinzellada històrica. En concret, l’episodi es remunta a l’any 1893 quan Vilanova del Camí va veure arribar per primer cop, després d’anys d’espera, una màquina de tren.

L’escenificació es podrà portar a terme gràcies a l’èxit que va tenir la representació de la diligència. Enguany aplegarà un centenar de persones, algunes vinculades a una quinzena d’entitats del municipi i tindrà lloc novament a les dotze del migdia, a la plaça del Mercat.

Domassos de Sant Hilari

Aquests dies el municipi s’està engalanant pel cap de setmana festiu. Aquest any, a més a més, podem dir que la Fira es vesteix realment de gala, perquè s’estrena un domàs que guarnirà finestres i balcons.

Un domàs vermellós, amb la silueta de Sant Hilari, dissenyat per l’il·lustrador igualadí Xavi Mula, autor també del cartell de la festa.

Des de Promoció Econòmica han distribuït uns quants pels principals carrers de la Fira, però conviden al veïnat a anar a buscar-ne al Centre d’Innovació Anoia (fins a esgotar existències).

Diumenge és el dia gran d’aquesta celebració que el municipi festeja des de fa molts anys entorn del 13 de gener, festivitat de Sant Hilari, però el programa inclou altres actes de caràcter institucional, cultural i esportiu. De fet, com assenyala el regidor de Promoció Econòmica, la Festa Major d’Hivern implica la participació de diferents regidories: Règim Intern i Agermanament, Cultura, Esports i Promoció Econòmica.

Així, divendres tindrà lloc la Festa del Patró de la Policia Local de Vilanova del Camí a les 12 del migdia, a Can Papasseit. A la tarda, a dos quarts de vuit, és previst un acte ben diferent, la presentació de l’Àlbum “Avui és festa”, una memòria gràfica, festiva i familiar de Vilanova del Camí entre els anys 1939 i 1975. Dissabte destaca la signatura de la carta d’amistat amb el municipi de Pozo Alcón. I diumenge, tindrà lloc la cita esportiva de la Pujada als Dipòsits.

Un àlbum fotogràfic que recupera una part de la memòria històrica del municipi

Can Papasseit acollirà aquest divendres, en el marc de les festes de Sant Hilari, la presentació d’un àlbum de fotografies que recull instantànies, moltes d’elles inèdites, de diferents festes, celebracions i tradicions de Vilanova del Camí durant el franquisme.

L’àlbum que es titula “Avui és festa… Memòria gràfica cultural, festiva i familiar de Vilanova del Camí 1939-1975”, és un projecte de recuperació de memòria històrica que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona. En tot el procés de creació ha estat també important i imprescindible la participació dels veïns i veïnes de Vilanova del Camí que han aportat fotografies i altres recursos gràfics del patrimoni familiar.

La publicació, que es presentarà divendres a les 19:30 h, segueix el pas del calendari festiu de l’any dividit en capítols: els Tres Tombs,  la Setmana Santa; les Caramelles; el Corpus Cristi; les festes d’estiu; la festa Major; l’inici de l’escola; la infància, la joventut i altres com la matança del porc, que es feia cap el novembre, o l’arribada dels Reis.

L’àlbum “Avui és festa….” el podreu adquirir als estancs 1 i 2 de Vilanova del Camí, a la llibreria +K Llibres, al preu de 3 €. Una vegada comprat, es podran  recollir de forma gratuïta els cromos que aniran arribant als establiments col·laboradors durant vuit setmanes. Aquests cromos es podran recollir de manera gratuïta.

Albert Vendrell i Pau Parcerises, de Quartada Disseny,  són els autors de la imatge de la portada mentre que Manolo Cano ha estat el responsable del disseny de l’àlbum que s’ha imprès a Gràfiques Vilanova.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*