Inici Destacats La Xarxa celebra 40 anys amb un cap de setmana d’espectacles familiars...

La Xarxa celebra 40 anys amb un cap de setmana d’espectacles familiars a Igualada

COMPARTIR

Xarxa Igualada, l’entitat encarregada de la programació per a públic familiar a la capital de l’Anoia celebra enguany el seu quarantè aniversari. Aquest dimecres, 14 de febrer, han explicat els detalls de l’aniversari l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, i Agustí Coll, Jordi Dalmau i Eva Galtés en representació de Xarxa. També s’ha presentat el cartell commemoratiu, elaborat per l’artista i pintora igualadina Arian Morera.

El Grup Rialles Igualada (actualment Grup Xarxa d’Espectacles Infantils i Juvenils d’Igualada), va iniciar les seves activitats el gener de 1978, amb una projecció de la pel·lícula La Ventafocs. Una nevada va impedir, dies abans, una cercavila que havia d’estrenar la programació.

Agustí Coll i Jordi Dalmau han recordat que la història havia començat molt abans en una reunió a finals d’agost de 1977 de l’Associació de Pares de Família d’Igualada amb Francesc Clua que era el coordinador del Moviment RIALLES de Catalunya, acollit a Òmnium Cultural, i tenia la seva seu a Terrassa. Aquest moviment es va obrir també en aquell moment a Sabadell, Badalona, Manresa, i Vilafranca del Penedès i esdevenia així una de les primeres ciutats amb programació estable.

La finalitat de Rialles en el seu origen era obrir una escletxa en català al teatre familiar i al cinema per als més petits. En aquest segon cas, com ha recordat Coll, com no hi havia producció en català es va optar per doblar pel·lícules infantils de països de l’est. Un objectiu que segueix vigent és el de promoure espectacles de qualitat estètica i pedagògica per a un públic familiar, que permetin la participació i creativitat i que facin sintonitzar el públic amb la cultura catalana i familiaritzin els infants amb l’hàbit i la litúrgia del teatre.

Fruit d’aquesta iniciativa, l’any 1990 el grup Rialles impulsà La Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada, que l’any que ve arribarà a la 30a edició. L’any 1995 el grup Rialles d’Igualada s’incorpora a la Fundació Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil, continuant de manera ininterrompuda la seva habitual programació i amb la gestió del voluntariat de La Mostra.

Actualment la Fundació Xarxa la formen 77 grups locals repartits en 29 comarques del territori català. El col·lectiu de voluntaris ascendeix al mig miler de persones aproximadament. Gent compromesa amb la cultura que dediquen les seves hores lliures, esforç i il·lusió a atansar el teatre als infants i a les famílies, i fomentar d’aquesta manera, la creació de nous públics de la cultura.

A Igualada, això suposa comptar amb una dotzena de representacions al llarg de la temporada, que comença el setembre i acaba abans de La Mostra. Les funcions es fan quinzenalment al Teatre Municipal de l’Ateneu. Actualment, unes 15 persones formen el grup local de La Xarxa, i ara fa 40 anys que duu a terme la tasca iniciada a la ciutat.

Xarxa Igualada té més de 1200 socis, no només de la ciutat, sinó també d’altres indrets. Per als infants, ser-ne soci (és gratuït) suposa una sèrie d’avantatges, com ara un descompte en el preu de l’entrada, rebre la programació a casa, i un petit obsequi el dia de l’aniversari. A banda de la programació estable, Xarxa Igualada organitza els espectacles infantils de la Festa Major de la ciutat, així com el ball de Carnestoltes. Des d’aquest gener s’han incorporat al programa d’inclusió social Apropa Cultura.

Un cap de setmana ple d’espectacles

Amb motiu del quarantè aniversari La Xarxa ha organitzat un cap de setmana (17 i 18 de febrer) ple d’activitats. El dissabte 17 de febrer, a les 18.30 h, al Teatre Municipal l’Ateneu, The Penguins, una banda fascinada pels ritmes caribenys presentarà el seu concert, amb una bona colla de músics a l’escenari. Com diuen: “Amb el potencial de les cançons que van omplir la nostra infància i la calidesa dels ritmes caribenys, imaginem que són petits himnes, que ens acompanyen i ens animen fidelment en el nostre dia a dia. Reggae per xics és el resultat d’un bonic viatge en el que hi ha hagut mestres que ens han regalat barrets per combatre la calor; famílies que ens han seguit per tot el país escoltant i ballant el nostre repertori una vegada rere l’altra; converses amb infants que, sens dubte, seran futurs grans músics amb qui esperem compartir escenari ben aviat.” Les entrades es vendran a partir de les 16.30 h al vestíbul de l’Ateneu. Tenen un preu de 5 € per als socis Xarxa i de 6 per als no socis.

El diumenge dia 18 de febrer, la Rambla Sant Isidre s’omplirà d’espectacles, a partir de les 11 del matí. Circ Xic fa un homenatge als circs ambulants que anaven de poble en poble amb la seva proposta biCirc. Tres personatges grotescos que fan impossible el més difícil i ho converteixen en encara més increïble. Ens apropen a un mon irreal i fantàstic, ens connecten a un passat màgic i misteriós i a una realitat imaginària paral·lela amb la seva música en directe.

A les 11.45 h arribarà El senyor de les baldufes de la companyia Penélope y Aquiles que és un espectacle refinat i radiant. El Senyor de les baldufes vindrà de llocs desconeguts per capturar-nos amb el seu misteri i presentar-nos el seu univers ‘baldufesc’. Petit gran circ de baldufes de tota mena que destaca per la qualitat dels seus artistes.

Fèlix Brunet presentarà Bicicadabra a les 12.30 h. Un personatge singular que anirà fent màgia a les persones que es trobi pel carrer, tot conduint un tricicle amb música dixieland i portant il·lusions a petits i grans. Cal anar amb compte perquè algunes vegades condueix amb els ulls tapats.

A les 13.15, al Casal Popular Foment, Biel Rossell Pelfort presentarà Joan l’acompanyant, una breu adaptació d’El Lazarillo de Tormes (1554) dirigida per Paco Paricio, de Los titiriteros de Binéfar. L’obra se situa a casa del cec on el Joan (el Lazarillo) passa un munt de peripècies per distreure’s i no pensar en el tema que l’angoixa, la fam. I tot amb una bona dosi d’ironia i d’humor. Una obra artesanal i de creació pròpia d’aquest jove actor de 13 anys.

A les 2 del migdia hi haurà un vermut familiar al Casal Popular el Foment i la tarda serà cinematogràfica. A les 6, al Teatre Municipal l’Ateneu, hi haurà la projecció de Gran Prix a la muntanya dels invents (1975). Al cim d’una muntanya hi viu el mecànic de bicicletes i inventor Teodor amb els seus amics: el pessimista mussol Lambert i el valent i optimista Sonny. Els tres construiran un cotxe de competició gegantí, l’Il Tempo Gigante, per fer front al campió mundial de Fórmula 1. El preu de l’entrada és de 3 € i a la sortida de la sessió hi haurà una xocolatada gentilesa d’Scorpia.

FER UN COMENTARI

*