Inici Cartes dels lectors Volem futur, volem empresa

Volem futur, volem empresa

COMPARTIR

Manifest pel futur industrial, empresarial i social de l’Anoia – Comissió d’Urbanisme i Mobilitat de l’Anoia

L’Anoia és i ha estat històricament una comarca industrial, amb un paper important del comerç i els serveis i també amb turisme i activitat agrícola. Protegir la diversitat d’activitats i de models, ha de continuar sent una prioritat per mantenir la pluralitat i la diversificació que tenim, com a comarca, d’activitats que ens complementen i ens fan més rics com a territori.

Però la delicada situació laboral i empresarial per la que ha passat, i passa l’Anoia, exigeix un cop de timó per canviar el rumb d’un elevat i creixent índex d’atur, la retenció del talent jove i una pèrdua de competitivitat com a territori vers altres zones del país.
Damunt la taula, el debat sobre la necessitat o no de nou sòl industrial no deixa veure que el que s’ha vestit com una opció, és realment la única sortida: atraure empreses grans que creïn llocs de treball i es nodreixin d’indústries i empreses existents com a serveis auxiliars, reactivant l’economia local i tornant a fer bategar amb força la comarca.

Hem de tornar a situar la comarca al mapa, i la reindustrialització d’Europa i Catalunya pot ser una oportunitat; posicionem l’Anoia per recuperar sectors que ens són naturals i propis i pels quals tenim coneixement, personal i talent, i fem-nos forts per atraure sectors emergents d’aquesta nova realitat com la digitalització, la logística o la mobilitat.

Convençuts de la necessitat de sòl industrial de gran format i de treballar-hi des del consens, manifestem:

1. Que l’elevada taxa d’atur exigeix una proposta que aporti nous llocs de feina i que proporcioni un futur als joves que actualment han de marxar de la comarca per manca d’oportunitats o veuen afectada la seva qualitat de vida.

2. Que és necessari i urgent que vinguin noves empreses per fidelitzar, retenir i captar talent, oferint llocs de feina de proximitat i qualitat i proporcionar feina a la industria auxiliar ja present al territori.

3. Que permeti la dinamització del model econòmic actual existent, millorant la qualitat de vida, generant riquesa i activitat (comerç, turisme, restauració i serveis)

4. Que representa una aposta pel talent, l’especialització i afavorir els vincles entre el món industrial i el formatiu, del Campus Universitari i els centres de Formació Professional.

5. Que els polígons actuals existents a la comarca, buits o mig buits, són petits i no són competitius respecte altres àrees industrials més properes a Barcelona, tot i que són necessaris per acollir empreses petites d’aquí que vulguin créixer o altres que vulguin instal·lar-se. Cal que aquestes parcel·les es condicionin i es preparin.

6. Que un pla director com el PDUAECO és una reserva de sòl a llarg termini que només es desenvoluparà en cas de tenir inversions compromeses i no es construirà un polígon buit. Determina uns espais i els deixa apunt urbanísticament perquè puguin acollir activitats empresarials que s’adaptin a les necessitats del moment.

7. Que comptar amb un Pla urbanístic permet reduir els tràmits i terminis que necessiten les empreses quan volen ubicar-se, aportant valor a la comarca com a acollidors de noves activitats. És la manera de millorar les condicions davant qualsevol demanda de sòl vers altres territoris.

8. Que l’ordenament del territori preserva de l’existència de zones industrials urbanitzades buides i permet que es mantingui l’activitat actual mentre no hi hagi cap demanda concreta de sòl.

9. Que el sòl industrial no és incompatible amb els usos no industrials de la resta de sector, i cal preservar el territori on mantenir l’activitat agrària per garantir produccions de qualitat, gestió del medi ambient i diversificació de la renda.

10. Que la comarca compta amb unes 17.000ha de massa forestal, 6.000 ha de sòl agrícola i 600ha de sòl industrial. Tenim molt marge per ampliar el sòl per usos industrials mantenint l’equilibri i el protagonisme dels altres usos i activitats de la comarca.

11. Que indústria ha de deixar de ser sinònim de contaminació i destrucció. No només la normativa vigent exigeix la minimització de l’impacte ambiental de la indústria, que ha de ser neta, sinó que la consciència mediambiental empresarial ja és molt elevada i continua creixent, amb una aposta per models econòmics i productius sostenibles, d’alt valor i baix impacte.

12. Que cal treballar no només per la ubicació sinó per aconseguir una zona industrial ben urbanitzada, en concordança amb l’entorn, tenint en compte la proximitat amb les zones urbanes i habitades (per sorolls i trànsit), garantir la integració del paisatge i aplicar criteris de proporcionalitat de volums i estudi de visuals.

13. Què l’Anoia és un territori òptim per la seva ubicació, per les carreteres i vies, per la proximitat amb Barcelona, port i aeroport, Lleida, Andorra i Tarragona, i cal aprofitar-ho.

14. Cal analitzar les possibilitats de sòl a tota la comarca, unificar criteris per equilibrar els territoris, i dibuixar i planificar des del consens amb coherència i la realitat del territori.

15. Que cal un aposta de territori per acollir activitats empresarials prioritzant aquelles que requereixin mà d’obra de qualitat i amb el respecte per l’entorn i exigències mediambientals.

16. I que l’Anoia disposa d’un entorn i unes característiques de valor per a noves empreses i nova activitat: formació universitària i professional de qualitat, teixit empresarial multisectorial (divers i especialitzat), entitats empresarials, culturals i socials, paisatge i entorn natural, activitats de lleure i cultura, turisme slow…

Per tot això estem convençuts que no podem deixar perdre una oportunitat com la que tenim a davant, hi ha altres territoris que ho estan treballant però cal ser pioners, cal posicionar-nos i ser els primers a tenir la comarca preparada per avançar.

I així ho manifestem des de la Comissió d’Urbanisme i Mobilitat de l’Anoia, (CUMA) per treballar per una aposta de comarca amb visió a llarg termini que ens defineixi quin model volem i alinear les estratègies i els accions en conseqüència.

Els integrants de la CUMA som:
Unió Empresarial de l’Anoia
Leather Cluster Barcelona
Cambra de Comerç
Gremi de Blanquers d’Igualada
Associació Polígon dels Plans
Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona
Associació Empreses del Polígon de Les Comes
Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials Barcelona
Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya
Gremi de Constructors i Promotors de la comarca de l’Anoia
Col·legi d’APIS de Catalunya
Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. A aquets integrants de la CUMA se els hi veu el plumero. Tots ells en trauran un benefici econòmic a la curta. Torneu a llegir la llista dels integrants i veureu que tots estan directament implicats o be amb les obres o be amb la industria.

  2. Es vergonyós. els mateixo arguments que ja li an desmontat mil vegades a Joan Domenech, repetits de nou sens aportar cap dada o estudi que l’avali.
    Es més, tots els estudis apunten a que s’ha de fer el contrari, afavorir la petita empresa local, fomentarls espais rurals i evitar macroprojectes faraonics.

FER UN COMENTARI

*