Inici Societat Una vintena d’entitats de l’Anoia reclamen la gestió pública de l’aigua

Una vintena d’entitats de l’Anoia reclamen la gestió pública de l’aigua

COMPARTIR

Diverses entitats de la comarca de l’Anoia s’han unit per convocar una manifestació d’abast comarcal perquè la ciutadania i els partits polítics es mullin per la gestió pública de l’aigua. La manifestació, que tindrà lloc a Igualada el dissabte 27 d’octubre a la tarda, començarà a la Plaça del Rei a les 18.30h i finalitzarà a la Plaça de l’Ajuntament. Les entitats convoquen a la ciutadania d’Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt, municipis on la gestió es du a terme de manera irregular perquè no hi ha contracte de concessió, i també a la ciutadania de Piera i Masquefa, on el contracte de concessió acaba el 2022. Així mateix, les entitats convocants també conviden a tota la ciutadania de la resta de municipis de la comarca de l’Anoia a sumar-s’hi. Les entitats han fet pública la iniciativa aquest dimarts a davant de les oficines d’Aigua de Rigat, a la Plaça Sant Miquel d’Igualada.

Sota els lemes Mulla’t per l’aigua pública i L’aigua és un bé comú, no un negoci, les entitats volen generar debat en la ciutadania i animar-la a recolzar la causa de la gestió pública de l’aigua perquè, sostenen, “el debat sobre la gestió del servei de l’aigua és cabdal i ha d’ocupar la centralitat del debat electoral del 2019 en la mesura en que la gestió pública o privada del servei de l’aigua serà una decisió que prendran els consistoris i, per tant, els representants polítics de la ciutadania”. Així mateix, la manifestació tindrà una primera capçalera amb les entitats convocants i totes aquelles entitats que s’hi vulguin afegir en les properes setmanes, i una segona capçalera amb els representants de partits polítics que es comprometin amb la gestió pública de l’aigua, especialment, als representants de partits d’Igualada, Vilanova del Camí, Piera, Masquefa i la Pobla de Claramunt.

Gestió irregular a Igualada, Vilanova i la Pobla

Al desembre de 2015 Aigua és vida Anoia destapà que Aigua de Rigat gestionava l’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt sense contracte de concessió des de 1921 i, per tant, de manera irregular. Aigua de Rigat és una empresa amb un 68% d’accions d’Agbar, una empresa de la multinacional francesa Suez, i un 32% d’accions de l’Ajuntament d’Igualada, amb uns beneficis anuals de 500.000 euros. En aquest sentit, Aigua és vida Anoia recorda que “des de fa tres anys, quan vam destapar les irregularitats, els tres ajuntaments han fet molt pocs passos per resoldre el problema i les úniques demandes que han acceptat són encarregar una auditoria del servei i no pujar el preu de l’aigua fins a regular el servei”.

L’entitat també recorda que la primera part de l’auditoria es va fer pública fa mesos, xifrant el cost de la remunicipalització per part dels ajuntament en un màxim de 1.600.000 euros per l’Ajuntament d’Igualada, 650.000 euros per l’Ajuntament de Vilanova del Camí i 350.000 euros per l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt. Des d’Aigua és vida consideren que els tres ajuntaments han de fer els passos necessaris per regularitzar el servei i proposen que els tres municipis creïn una empresa mancomunada pel servei d’abastament municipal de l’aigua i que tinguin com a objectiu gestionar l’aigua del municipis de la comarca que ho vulguin.

En aquest sentit, l’entitat sosté que “mancomunar els serveis entre diferents municipis faria més eficient la gestió» i demanen la subrogació dels treballadors de l’empresa Aigua de Rigat “per tal
d’assegurar i millorar els drets adquirits dels treballadors”.

Aposta per la gestió pública a Piera, «que paga l’aigua més cara de Catalunya»

A Piera finalitzarà el contracte de servei d’aigua amb Anaigua, empresa filial d’Agbar, el 2022. Anaigua és l’empresa més gran de les 11 empreses que gestionen el servei d’aigua als 19 nuclis urbans de Piera, subministrant aigua a quasi la meitat dels pierencs. Diverses entitats i associacions de Piera recalque que “Anaigua cobra a Piera l’aigua més cara de tot Catalunya i manté el sistema d’aforaments, un sistema injust que en la majoria de casos no se’ls hi permet canviar per comptadors amb el pretext que no hi ha prou pressió a la xarxa”. Argumenten que “ els pierencs hem pogut comprovar com Anaigua no ha fet una correcta renovació de la xarxa d’aigua i la prova son les múltiples avaries i la manca de pressió que no permet posar comptadors”.

Igualment sostenen que “l’ajuntament haurà de gastar els diners públics en modernitzar la xarxa de molts quilòmetres de canonades» i recorden que l’Ajuntament de Piera ja té una empresa pública (IPSA) que gestiona l’aigua del polígon industrial.

A més de participar en la mobilització del 27 d’octubre a Igualada, a Piera es preveu un acte el dia 10 de novembre.

Les entitats convocants de la manifestació són: Aigua és vida Anoia, Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) de l’Anoia, Associació de Dones de Piera, Dispiera, Som Energia Grup Local, Mocart, CCOO Anoia, CGT Anoia, Banc del Temps de Piera, Som Energia Anoia, Local d’Acció, Associació Juvenil la Coll@nada, Cooperativa Integral de l’Anoia, Casal Popular d’Igualada, Jovent Republicà Anoia, ARRAN Igualada, Jovent CGT Anoia, la Gran Pagesada, Cal Cuta, CSA Delícies, Ca la Fou, SEPC Igualada, Associació de veïns de Piera: Can Claramunt, Castell de la Ventosa sector B, Can Canals, La Venta i Can Mussarro.

FER UN COMENTARI

*