Inici Gent Vilanova suma una nova àvia centenària, Francisca Martínez Garcia

Vilanova suma una nova àvia centenària, Francisca Martínez Garcia

COMPARTIR

La setmana passada l’Alcaldessa Noemí Trucharte i la regidora de Cultura Imma González, van visitar Francisca Martínez García, que el dia 17 de setembre va fer 100 anys. Van anar al centre de dia d’AMMA, per felicitar-la en un aniversari tan especial. Noemí Trucharte va obsequiar-la amb un ram de flors “en nom del municipi” i juntament amb la regidora Imma González, van conversar una estona amb ella i la seva família.

Van recordar la seva infància, fent de pastora a Burgos, de com l’estimava el seu padrastre i de la seva arribada a Vilanova del Camí. “Es recorda mare, quan anàvem a rentar la roba al safareig? -li pregunta la seva filla Candela. “Com han canviat les coses en aquests anys”, acaben dient, amb certa nostàlgia.

Una història de superació i esforç

El 17 de setembre de 1917 va néixer en la petita població burgalesa de Hontoria de Valdearados, Francisca Martínez García. La seva família es dedicava al pasturatge d’ovelles i cabres i a les tasques típiques del camp.

La Francisca va perdre el pare essent molt jove i la seva mare va tornar-se a casar. Del seu padrastre, la Francisca en parla meravelles, “m’estimava molt, potser més i tot que la meva mare”.

Ara fa 54 anys que la Francisca Martínez va arribar a Vilanova del Camí, seguint el camí migratori que havia iniciat la seva mare. De fet, ja havia estat a Catalunya abans, el seu tercer fill, dels 8 que va tenir la Francisca, va néixer a Igualada.

Aquesta àvia, que avui veiem castigada pel pas del temps, amb problemes a la vista i a la oïda i amb mobilitat reduïda, però amb una salut de ferro, ha estat un exemple de treball i esforç. Vídua des de molt jove, va haver de fer-se càrrec de 8 fills i també de la seva sogra, que ja era molt gran.

Reservada i dona de casa, es va lliurar per complet a la família. I no sempre ha estat fàcil. En aquests anys ha perdut cinc dels seus vuit fills. Al seu costat queden el José Luís i la Candela que la cuiden i la mimen tot el que poden i més. La Francisca té 10 néts, 13 besnéts i 1 rebesnét.

Diumenge 17 de setembre, el dia del seu aniversari, la família ho van celebrar amb una gran festa en un restaurant local. Una de les seves netes li va comprar les espelmes, ben grans, perquè les pogués veure i bufar.

FER UN COMENTARI

*