Inici Societat Vilanova posa en marxa un pioner Pla de Salut Comunitària

Vilanova posa en marxa un pioner Pla de Salut Comunitària

COMPARTIR

L’Ajuntament i l’EAP de Vilanova del Camí i l’Agència de Salut Pública van presentar dilluns les bases del Pla de Salut Comunitària, COMNOVA, en el qual hi han treballant plegades des de fa sis mesos.

La Dra. Maria José Garcia, directora de l’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí va encetar les intervencions posant en valor la comunitat i el treball en xarxa. Una comunitat, va dir la Dra. Garcia, que té talents, té habilitats, té interessos que tots hauríem de conèixer i compartir per empoderar la societat. Quan una comunitat guanya poder, va afirmar Garcia, guanya en benestar i guanya en salut. I en aquest sentit va introduir també el concepte de la salutogènesi, que cerca l’origen de la salut i no pas l’origen de la malaltia, i d’altres factors o fets provats, que també influeixen en la nostra salut com l’estrès, l’atur, l’alimentació, o altres com els factors socials o econòmics.

L’Ester Ibáñez, de l’Agència de Salut Pública a l’Anoia, va detallar les fases d’elaboració del Pla de Salut Comunitària COMNOVA. En aquest sentit, va demanar a la ciutadania una mirada més àmplia per parlar de salut, “cal canviar-se les ulleres”, va dir, perquè la salut la podem trobar més enllà del cap o dels hospitals, la podem trobar en les activitats que fem o els projectes que compartim.

Treball en xarxa: Ajuntament, EAP, Agència de Salut Pública i ciutadania

En aquesta primera fase del procés que es va iniciar ara fa uns mesos, s’ha fet una recopilació de dades sobre la comunitat de Vilanova del Camí: dades sobre l’atur, obesitat, envelliment… que s’han quantificat i que ara cal complementar amb la recollida d’informació ciutadana. Per això s’han elaborat unes enquestes amb tres preguntes molt senzilles on es demana als veïns i veïnes que destaquin les fortaleses de Vilanova del Camí, les seves debilitats i també aquelles coses que, com a ciutadans, estem disposats a fer per la nostra comunitat.

Aquestes butlletes i unes bústies que han confeccionat des del Casal de la Gent Gran i des de la residència AMMA, s’estan repartint per tot el municipi per facilitar la participació dels veïns. També s’ha habilitat un formulari online al web municipal www.vilanovadelcami.cat per aquells que ho vulguin fer des de casa o des d’un dispositiu mòbil. Podeu participar fins el proper 30 de novembre.

Les dades que s’obtinguin d’aquestes butlletes, es seleccionaran per temes i es prioritzaran segons la resposta ciutadana. I a partir d’aquí es dissenyaran les accions concretes.

La salut és cosa de tots

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, Sílvia Cáceres, es va mostrar agraïda i satisfeta del treball conjunt amb l’EAP i l’Agència de Salut Pública que ha permès posar les bases del Pla de Salut Comunitària. Un projecte va dir Cáceres, pioner a la comarca i un dels 15 que s’estan portant a terme a tot Catalunya. Durant la seva intervenció, la regidora també va tenir paraules de gratitud per a la gent gran de Vilanova que han estat els primers en implicar-se en el projecte.

L’alcaldessa Noemí Trucharte va ser l’encarregada de cloure la presentació i ho va fer tot recordant que “La salut és cosa de tots”. I en aquest sentit va convidar tothom a participar activament en aquest projecte responent les enquestes. “Tots i cadascun de vosaltres”, va dir l’alcaldessa, “sou una peça clau en aquest projecte, l’objectiu del qual és millorar la salut de la nostra comunitat”.

L’acte va acabar-se amb un torn obert de preguntes i la participació d’algunes persones del públic.

Es repartiran butlletes i 12 bústies pel municipi

Es podran trobar butlletes i bústies a les tres farmàcies vilanovines: Massana, Mora-Font i Cases, al CAP, al Casal de la Gent Gran, a AMMA, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Mercat Municipal St. Hilari; a l’Institut, a Can Papasseit, a l’Edifici d’Entitats, al poliesportiu de Can Titó i al Centre Cívic del barri la Pau.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*