Inici Destacats Vilanova del Camí recull la seva història en un nou llibre

Vilanova del Camí recull la seva història en un nou llibre

COMPARTIR

Un centenar de persones va participar el passat 12 de gener a la presentació del llibre “Traços d’un poble. Breu història il·lustrada de Vilanova del Camí”.  La regidora de Cultura Imma González va encetar la presentació institucional i l’alcaldessa Noemí Trucharte va cloure l’acte tot destacant l’edició d’aquest llibre que s’afegirà al patrimoni local.

L’acte va anar a càrrec dels autors del llibre, els historiadors locals Sílvia Marín i Xavier Bermúdez, el dissenyador Manolo Cano, de Gràfiques Vilanova, Marissa Martínez, coordinadora tècnica del projecte, i  l’il·lustrador Domingo López, que va estar present virtualment.

La presentació es va fer sense tenir el llibre físicament, tot i que només falta un tràmit legal i la seva impressió i enquadernació. Per això, va explicar Marissa Martínez, Cap de Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, es va aprofitar la festivitat de Sant Hilari per presentar el projecte públicament.

La idea original, va explicar la regidora de Cultura, Imma González, era editar una auca amb l’objectiu de donar a conèixer la història local, però d’una manera breu i il·lustrada. Durant les primeres reunions tècniques, la idea es va anar madurant. Donat el volum i la qualitat de la informació de la que es disposava, va afirmar la regidora, es va creure oportú donar-li el format de llibre, però sense deixar de banda la idea primera, que fos una història assequible per a tots els públics i sobretot molt visual.

Amb aquest objectiu, es va anar planificant el disseny que donava prioritat al text i a la imatge. Manolo Cano, de Gràfiques Vilanova, afirma que en aquest cas el disseny ha d’harmonitzar els dos elements sense floritures per tal de no distreure l’atenció del lector.

Pel que fa els continguts, explica Sílvia Marín, el llibre està dividit en cinc capítols que repassen breument cinc etapes històriques: l’edat antiga, l’edat mitjana, l’edat moderna, la contemporània i la Vilanova actual.

El llibre té una part visual molt important amb més d’una vintena d’il·lustracions originals, obra de Domingo López. N’hi ha de dos tipus, les de paisatge, que introdueixen cada capítol, i les de recreacions d’escenes quotidianes.

Els paisatges, explica López, han estat les més complexes perquè havien de recrear el municipi en les diferents etapes de la història. Una tasca que ha estat possible gràcies a la coordinació amb Bermúdez i Marín que s’han encarregat de traspassar-li la informació geogràfica i física del municipi i han anat corregint i valorant totes les il·lustracions.

“Vilanova del Camí té història?, té patrimoni?, quin valor té aquest patrimoni?” Aquestes van ser algunes de les provocadores preguntes que l’historiador local Xavier Bermúdez va anar responent al llarg de la seva intervenció. Una història que es remunta al paleolític, fa 40.000 anys, tot i que els primers assentaments a Vilanova del Camí no es van donar fins a l’edat del Bronze, al 1800 aC. Més restes tenim, per exemple, de l’època ibèrica i romana, a través del jaciment del Vilar del Met, malgrat que no s’hi ha fet massa prospeccions.

Pel que fa al patrimoni i a l’arquitectura, Vilanova del Camí és una vila que compta amb 830 anys d’història, explica Bermúdez. Els primer nucli urbà es va formar al voltant del què ara és l’ajuntament i el carrer Major, per on passava l’antic camí ral que unia les terres de Catalunya amb Aragó.

L’alcaldessa Noemí Trucharte va cloure la presentació del llibre amb la felicitació i agraïment a l’equip que l’ha fet possible. El coneixement sobre  la història del nostre municipi, va dir l’alcaldessa, ens ajuda a estimar més Vilanova del Camí, per això, “m’agradaria donar continuïtat al projecte, bé amb noves publicacions bé amb altres iniciatives que puguin anar afegint-se al patrimoni de la ciutat”.

Traços d’un poble. Breu història de Vilanova del Camí és el tercer llibre d’història local que s’edita. El primer, “Historietes dels vilanovins contada en rodolins” d’Agustí Morera amb il·lustracions de Montserrat Riba, es va publicar l’any 1993 i era molt similar a un auca.

El segon, “Història de Vilanova” es va editar el 2005 sota la direcció del Doctor Flocel Sabaté, és una obra magna, molt acadèmica, resultat d’un excel·lent treball de recerca d’informació i d’anàlisi històric.

Aquest tercer llibre neix com a “llibre objecte” amb la voluntat d’apropar la història al públic, de fer-la popular, sense caure en el parany de fer-la simple, sinó entenedora i assequible a tots els públics.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*