Inici Societat Vilanova del Camí impulsa un programa d’activitats per orientar acadèmicament joves i...

Vilanova del Camí impulsa un programa d’activitats per orientar acadèmicament joves i famílies

COMPARTIR

La regidoria de Joventut i Educació i el Pla Educatiu d’Entorn de Vilanova del Camí, amb la col·laboració de múltiples agents, tant del municipi com de la comarca, enllesteixen els últims preparatius per a la primera edició del programa “Orienta’t: troba el teu camí”, un seguit de xerrades i tallers adreçats tant a joves com a famílies que se celebrarà del 7 al 17 de març.

La programació compta amb un ventall d’activitats que permetin oferir recursos per orientar el seu itinerari formatiu i/o laboral. Es tracta d’una iniciativa adreçada a famílies, alumnat de diferents franges d’edat, joves d’estudis postobligatoris i a la ciutadania en general.

La Comissió d’Orientació, integrada per diferents membres de la comunitat educativa, es va constituir fa tot just unes setmanes i van preparar una enquesta per conèixer els interessos de les famílies. Així doncs, s’ha vetllat perquè la programació hi doni resposta.

Donarà la sortida amb la xerrada el dilluns 7 amb “Can Muscons: porta d’entrada als serveis de joventut” on el tècnic explicarà als pares, mares i joves, els projectes i recursos existents, i les assessories que tenen al seu abast.

Els dies 9, 10 i 11 de març, al llarg del matí, tindrà lloc la Mini-Fira de l’Estudiant. En aquest espai, l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i 1r de batxillerat, podrà consultar tota l’oferta formativa d’estudis postobligatoris i rebre una atenció individualitzada per tal de facilitar-los la seva elecció i acompanyar-los en el procés de definir el seu objectiu acadèmic. Aquest és un projecte de l’Oficina Jove de l’Anoia amb el suport de les àrees de Joventut i Promoció Econòmica de l’ajuntament vilanoví.

Eduquem en positiu, un nou programa d’Educació, Joventut i Ràdio Nova

El dimecres dia 9, tindrà lloc la presentació del nou programa de Ràdio Nova “Eduquem en positiu” que vol ser una eina de suport a la criança on compartirem situacions quotidianes, inquietuds i neguits, en el qual els protagonistes siguin els infants i adolescents, fet per a ells i amb ells.

Participaran en el programa, el tècnic d’educació i joventut, l’assessora LIC i el Servei d’Orientació d’Àmbit Comunitari.

El dijous 10, al vespre, tindrà lloc la xerrada Orientació acadèmica per a famílies, a càrrec de l’Oficina Jove de l’Anoia, i es pretén informar sobre els diferents itineraris educatius i donar eines perquè els pares i mares puguin guiar els seus fills i filles en l’elecció dels estudis. Seguidament, també es permetrà que visitin l’espai de la Mini-Fira ubicat a la biblioteca de l’institut.

La segona setmana arrenca, el dilluns 14, amb una xerrada d’aproximació al món laboral per a persones joves on s’explicaran els serveis i recursos que s’ofereixen des del Servei Local d’Ocupació i els diferents itineraris que ofereix el programa Noves Oportunitats.

El pas de primària a secundària

El dimarts 15, parlarem amb referents dels centres educatius per conèixer “El salt de primària a secundària: com abordar els canvis”. Els alumnes saben que a sisè de Primària són “els grans” i a primer d’ESO són “els petits” però el canvi de l’escola a l’institut no significa que siguin “grans”, ni de bon tros. A més comporta un bon nombre de canvis: nous companys, nou horari, nou professorat, més i noves matèries. Aquesta activitat vol fomentar l’orientació des de 5è i 6è.

En horari de matí i dirigit a l’alumnat de 2n de batxillerat, hem preparat un espai d’Intercanvi d’experiències amb altres joves, on podran ser partícips de la seva trajectòria personal i poder fer preguntes directament a joves com ells i elles pel que fa a estudis, estades a l’estranger, com gestionar els moments de dubtes, entre d’altres.

Entre els beneficis que aporta l’esport, en primer lloc, destaca la millora del rendiment acadèmic, ja que ajuda a centrar l’atenció i la memòria i a augmentar la capacitat de concentració. Tanmateix, aporta aspectes positius en l’àmbit social contribuint a la socialització, al sentiment de pertinença a un grup i a la feina en equip. Per tot això, el dimecres 16 hem previst la xerrada “Els beneficis de l’activitat física” adreçada a famílies amb infants i adolescents.

Gestió emocional i presa de decisions

Per últim, es tindrà en compte el vessant més psicològic. En la xerrada “Com acompanyar en la gestió emocional i la presa de decisions” es pretén donar eines als pares i mares per acompanyar als seus fills i filles en la presa de decisions sobre la seva vida personal, professional i laboral. S’abordaran aspectes sobre com es posiciona la família, quin tipus de relació estableix, com és la comunicació o quins rols tenen adquirits quan acompanyen en la presa de decisions.

La majoria de xerrades tindran lloc a l’Espai Jove Can Muscons, però també s’han volgut incorporar altres equipaments municipals com Can Papasseit o el Centre Cívic barri la Pau per aconseguir la perspectiva comunitària. A més cal destacar el treball en xarxa que s’ha fet entre els agents implicats, tant de les diferents àrees de l’ajuntament, altres professionals de la comarca i la feina realitzada per part de la Comissió d’Orientació.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*