Inici Destacats Vilanova del Camí ajorna el pla per urbanitzar el PMUr3 en un...

Vilanova del Camí ajorna el pla per urbanitzar el PMUr3 en un dels plens més tensos del mandat

COMPARTIR

L’aprovació definitiva del PMUr3 va encendre de nou el debat del Ple aquest dilluns al vespre. Només el PSC i DECIDE es van mostrar a favor de seguir endavant amb el projecte que consideren de vital importància per al municipi, per a la creació d’ocupació i per a la dinamització comercial d’una zona que ara mateix ocupen camps de conreu

Imma González de DECIDE, va fer una cronologia del projecte que es va iniciar l’any 2005 i en va fer una defensa contundent per la repercussió que podria tenir per al municipi. Assegura que al principi va tenir dubtes però que una vegada conegut el projecte, hi creu fermament. “És igual qui posi la primera pedra o qui inauguri, és una oportunitat per Vilanova que no podem deixar perdre”

En la mateixa línia es va expressar Kilian Tomàs, portaveu del PSC, qui també assegura que “és una magnifica oportunitat per desenvolupar econòmicament la ciutat”. Fent autocrítica, Tomàs va assegurar ser conscient que “el punt no té el consens necessari ni dins ni fora del govern i que per això cal seguir negociant. Les dues parts han de saber cedir” va reblar el portaveu socialista.

Els altres dos socis de govern, VV i VA! Van ser més crítics. Juan Manuel Cividanes, va qüestionar molts punts del projecte relatius, per exemple, a les claus urbanístiques que, assegura, limitarien la instal·lació de comerç; la distribució de les parcel·les; la concentració de VPO als terrenys municipals, o la superfície de la zona verda, que diu “serà impracticable perquè és un talús”.

Des de VA!, Francisco Palacios, va assegurar que votaran a favor de qualsevol projecte que sigui beneficiós per Vilanova del Camí però en aquest cas “existeixen molts dubtes i la decisió requereix d’un estudi assossegat” L’actitud més responsable, va dir Palacios, és deixar el punt sobre la taula, “per continuar treballant plegats i cercar el màxim consens possible”

L’oposició també té dubtes i demana temps 

El regidor de CiU Jordi Barón va encetar la seva intervenció demanant que es valorés deixar el punt sobre la taula al·legant insuficiència de temps per treballar el tema correctament. Va criticar-ne la “nefasta gestió de l’alcaldessa que s’ha traduït en una oposició frontal i directe del seu equip”. Baron va parlar “d’inoperància i d’incapacitat per governar”, expressions que li van valer l’avís reiterat de l’alcaldessa i finalment, la retirada de la paraula. Baron va lamentar la decisió de l’alcaldessa tot assegurant que “no em coartarà la meva llibertat d’expressió”.

Pràcticament en els mateixos termes es va pronunciar la portaveu de V365, Vanesa González, que va lamentar que aquest punt es portés al Ple sense haver-lo consensuat, almenys, amb els membres de l’equip de govern. “No estem en contra del projecte, va dir González, però la seva gestió -referint-se a l’alcaldessa- i la pràctica d’una política temerària ens ha creat molts dubtes”. González assegura que el fet de portar el punt al Ple era pràcticament obligat després que l’alcaldessa signés per Decret, l’aprovació inicial del projecte. En virtut d’aquesta aprovació, va dir la portaveu de V365, “la promotora privada ha fet una sèrie de despeses i ara podria demanar responsabilitats personals i patrimonials a l’alcaldessa i a l’Ajuntament”.

Marcel·lí Nieto també va demanar retirar el punt de l’ordre del dia donat que el tema és de cabdal importància per a Vilanova i es mereix més temps per trobar un ampli consens per tirar-lo endavant. El regidor d’ERC va exposar alguns dels aspectes del projecte amb els que no està d’acord: la concentració de VPO al terreny municipal, l’obligació de l’Ajuntament a la seva edificació, l’eliminació de l’aprofitament comercial en la parcel·la de titularitat pública o la limitació de l’aprofitament real de la zona verda.

La regidora no adscrita Meritxell Humbert, que també es va afegir a la petició d’ajornar el punt, va afegir altres temes sobre els quals no se’n parla al projecte i que suposarien, diu, un cost important per a les arques municipals. Humbert va demanar si s’havia previst el cost del redimensionat de la xarxa de clavegueram, del traspàs de la titularitat d’un tram de la C-244, o del manteniment de la zona verda.

El Ple va votar per unanimitat retirar el punt de l’ordre del dia amb la voluntat de tornar-lo a debatre durant la sessió ordinària de gener. També es va retirar de l’ordre del dia la proposta d’acord per sol·licitar el traspàs de la titularitat de la C-244 en el tram afectat pel PMUr3.

Una de les sessions més llargues i tenses del mandat

La confrontació política mostrada en el projecte urbanístic es va donar des del primer punt de l’ordre del dia del ple d’aquest dilluns. El debat va estar tensionat des del principi amb la proposta d’aprovar una modificació del Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament. La regidora de DECIDE va ser l’encarregada d’exposar el punt que proposava la introducció d’un articulat específic per regular les condecoracions i felicitacions que s’atorguen a la Policia Local.

La regidora de Governació va explicar que aquesta modificació respon a la voluntat “d’actualitzar i posar ordre al què està desendreçat” donat que el reglament és de l’any 96.

Els grups de l’oposició i també el soci de govern VV, van criticar la proposta d’Imma González perquè consideren que és un greuge comparatiu amb la resta dels treballadors municipals. El més crític va ser el regidor republicà Marcel·lí Nieto, qui va preguntar a Imma González el “perquè d’aquesta fixació amb la Policia Local”

La regidora no adscrita Meritxell Humbert va qualificar la proposta de “poc treballada i redactada amb criteris subjectius” mentre que Juan Manuel Cividanes va acusar a González de “voler fer un ús polític del reglament” i va proposar deixar el punt sobre la taula per seguir treballant-lo.

Vanesa González, de V365 també va ser crítica amb la regidora de Governació qui pocs minuts abans havia fet una exposició de diferents accions i millores que s’han fet al cos com la compra de vestuari de gala, uniformes o botes, que va dir, “no es compraven des de fa més de 10 anys”.

La portaveu de Vilanova 365, va recordar-li que demanar roba i calçat és un dret dels treballadors, recollit per conveni, i que es pot sol·licitar cada any.

La discussió entre ambdues regidores va acabar amb la intervenció de l’alcaldessa Noemí Trucharte que va retirar-li la paraula a la portaveu de Vilanova 365.

L’alcaldessa va sotmetre a votació la proposta de Cividanes de deixar el punt sobre la taula. A la primera votació hi va haver un empat a 8 però en una segona volta, el canvi de vot d’ERC, va acabar decantant la balança a favor de posposar el debat sobre aquest punt.

Una decisió que va decebre la regidora de DECIDE Imma González que va assegurar no entendre que “privés més la bilis que el sentit comú. Estem obligats a tenir un reglament per la Llei de Policia de Catalunya i la Lley de las Fuerzas de Seguridad del Estado”.

El punt es va deixar sobre la taula amb 9 vots a favor de V365, VV, CiU, ERC i la regidora no adscrita Meritxell Humbert i 8 en contra, del PSC, VA i DECIDE.

Vilanova regularà l’ús de vehicles com patinets, rodes o plataformes elèctriques

El Ple va seguir la mateixa tònica en el debat per modificar l’actual Ordenança de Circulació. La proposta, va explicar Imma González, incorpora un nou articulat per als vehicles de mobilitat personal de dues rodes amb motor elèctric, tipus patinet, cicles, o plataformes que es classifiquen en dos tipus: A i B, segons la seva grandària i que han anat proliferant a les vies urbanes. La proposta també contempla un règim sancionador en funció del vehicle, la seva potència i del tipus d’ infracció.

El punt es va aprovar amb els vots a favor de DECIDE, PSC, VA i la regidora Meritxell Humbert i l’abstenció de VV, V365, CiU i ERC.

Unanimitat per aprovar el protocol d’actuacions davant les violències sexuals en espais festius

La regidora d’Igualtat Sílvia Cáceres va presentar al Ple per a la seva aprovació el Protocol d’actuacions davant les violències sexuals en espais festius que s’ha treballat conjuntament des de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena. Aquest protocol neix per combatre les violències contra les dones, aconseguint que “les festes siguin espais de llibertat , de gaudi, de qualitat i de respecte cap a totes les persones que en formen part.”

FER UN COMENTARI

*