Inici Societat Els veïns de Vilanova decidiran en quins projectes s’inverteixen 40.000 euros del...

Els veïns de Vilanova decidiran en quins projectes s’inverteixen 40.000 euros del pressupost municipal

COMPARTIR

La ciutadania de Vilanova del Camí està cridada a prendre part novament, en un procés participatiu per decidir on invertir una partida dels diners públics. Aquest any, el pressupost total previst és de 40.000 euros, 10.000 dels quals es destinaran a les escoles; 5.000 €, a les llars d’infants; 5.000 € més, a la creació d’un Consell d’Infància, i 20.000 €, a diferents propostes. L’elecció dels diferents projectes està en mans del veïnat que podrà votar els que consideri més interessants o prioritaris fins el dia 9 de juliol.

La regidora de Participació Ciutadana, Imma González, recorda que el procés participatiu convida a la ciutadania a prendre part activa “en la inversió dels seus impostos, per tal de decidir com millorar el municipi”. Aquesta vegada, però, el procés no serà tan obert com l’anterior, és a dir, qui vulgui participar haurà de triar entre les propostes que s’especifiquen en un formulari i que estan dividides en diferents imports. I és que, segons explica la regidora, en l’anterior procés va poder comprovar com costa d’implicar la ciutadania en la presentació de propostes; “la teoria acaba sent una utopia, o bé perquè es fan propostes que no s’ajusten al pressupost o bé perquè no són de competència municipal”. Tot i així, diu, el llistat final “s’ha fet després de mantenir diferents reunions i fer un sondeig amb entitats i àrees municipals”.

Al procés, podran participar totes les persones majors de 14 anys empadronades a Vilanova del Camí. Només cal omplir el formulari en paper que trobaran al butlletí municipal Vilanova Informació o bé a costat de les urnes que es distribuiran a 7 equipaments municipals: l’Àrea de Cultura, Can Papasseit, l’oficina d’atenció ciutadana del Mercat Municipal, el Servei d’Esports, el Centre Cívic del Barri de la Pau, el Registre de l’Ajuntament i la Piscina Municipal. També es podrà votar per Internet: al formulari digital que s’ha penjat al web www.vilanovadelcami.cat

Segons el formulari es podrà triar una de les dues propostes valorades en 10.000 euros: o bé la renovació i adquisició de materials bàsics d’il·luminació i senyalització dels espais municipals o bé l’arranjament de la façana del Rovy. En aquest darrer cas, cal afegir que la regidoria també té previst fer una actuació a l’interior.

També es proposa fer la tria entre 4 propostes de 5.000 euros, una de les quals, segons González, va funcionar força bé en l’anterior procés participatiu: la millora i adequació de parcs infantils municipals. Les altres tres propostes de 5.000 euros són: la instal·lació d’un nou parc de salut a la zona del CAP; l’arranjament de l’edifici municipal que queda davant de l’Ajuntament a la plaça Castell, on té la seu la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) Balmes, i una nova compra de taules i cadires que segons la regidora, “també és molt necessària, perquè tot i que l’any passat es va fer una inversió per a la compra de 300 cadires, encara anem escassos”.

Entre les propostes de menys import hi ha dues opcions: o bé triar una de 2.000 € i tres de 1.000 €, o bé triar dues de 2.000 € i una de 1.000 €.

González espera que la població s’animi a participar i assenyala que aquest any s’ha fet un esforç econòmic per tal d’editar en paper les butlletes de participació que s’encartaran en el butlletí Vilanova Informació que aquesta setmana començarà a arribar a les llars vilanovines.

Procés als centres educatius

La regidoria vol tornar a involucrar la comunitat educativa i les famílies. És per això que el procés participatiu tornarà a dedicar una inversió de 5.000 euros a les llars d’infants El Molinet i la Baldufa, i 10.000 euros més, a les tres escoles vilanovines. Igual com l’any passat, es destinarà la mateixa quantitat per a cada centre. Segons Imma González, els centres ja reben aportacions des d’altres àrees municipals per cobrir les seves necessitats i assenyala que l’any passat, es va destinar també un romanent d’estalvi del procés participatiu de 5.000 € a les escoles.

D’altra banda, com a novetat aquest any, hi haurà una partida de 5.000 euros per a la creació d’un Consell d’Infància que estarà format per alumnes de 5è i 6è de primària, i de 1r i 2n d’ESO. En aquest cas no es vehicularà a través de les escoles, perquè també estarà obert a infants que no estiguin escolaritzats a Vilanova del Camí, però que són del municipi. Aquest Consell d’Infància es posarà en marxa tornant de vacances d’estiu, el setembre.

FER UN COMENTARI

*