Inici Política Vanesa González: “Facin una moció de censura i governin vostès”

Vanesa González: “Facin una moció de censura i governin vostès”

COMPARTIR

El ple de pressupostos de Vilanova del Camí es va quedar aquest dilluns finalment sense el debat dels comptes municipals pel 2017. Ben al contrari, la sessió va evidenciar una fractura total entre el govern -en minoria- i els diferents grups de l’oposició.

L’alcaldessa, Vanesa González, va anunciar a l’inici del ple que es retirava el punt de l’ordre del dia: “ha estat una decisió d’última hora, com les decisions d’última hora que ens heu anat comunicant tots els grups al llarg del dia d’avui”.

El govern es queda sol

La tensió i l’enfrontament entre govern i oposició s’ha fet palès de seguida, amb una modificació d’horaris en la relació de llocs de treball de l’Ajuntament. A proposta de Decide, tots els grups de l’oposició han votat treure de l’ordre del dia aquest punt perquè consideraven que guardava relació amb el pressupost.

La regidora de Decide, Imma González, reclamava compromís al govern per tirar endavant un consell per als mitjans de comunicació municipals que proposava en una moció. L’alcaldessa ha respost posant sobre la taula la negociació pels pressupostos: “vosaltres em parleu de compromís? Després de les darreres hores això del compromís està molt a l’aire, em sembla pervers i esperpèntic parlar de compromís”. El suport de tota l’oposició ha permès aprovar la moció que proposava la creació d’un consell municipal de comunicació.

Polèmica per la visita d’Artur Mas

Imma González va afegir que la visita d’Artur Mas, diumenge a la Fira del Camí Ral “per mi i per la gent a la que represento significa una provocació” i relatava com “molta gent em va parar pel carrer i em va dir que els molestava veure un imputat passejant per la fira”. L’alcaldessa va rebatre que, “molta gent el va aturar, va parlar amb ell i van fer-se fotos, vostè representa una minoria”.

Vanesa González convida a fer moció de censura

Vanesa González li va retreure que “tal i com estan les regles del joc, és una minoria que ens pot anar collant i és el que fa i el que ha estat fent en aquest any i mig”. I en aquest punt l’alcaldessa va parlar de la negociació pels pressupostos, assegurant que “amb tots els grups s’ha mantingut una actitud oberta, de diàleg”. La manca d’acord a darrera hora ha fet acabar la paciència a l’alcaldessa, que ha dit a l’oposició que “plantegin una moció de censura, posin-se d’acord i governeu vosaltres”. Una invitació que ha fet en diferents ocasions durant el ple perquè “així és impossible governar”, perquè “tenim el peu al coll amb cada actuació que fem”.

González lamentava que “el que ens interessa al govern és Vilanova del Camí i el que sembla és que l’oposició té altres interessos” i afegia que després de la fallida negociació pels pressupostos “no podem tenir cap compromís ni tenir confiança amb cap partit de l’oposició”.

L’alcaldessa ha relatat breument la frustrada negociació, apuntant que “un minut abans del ple se’ns ha comunicat que Independents per Vilanova-Veïns amb Veu canvia el seu vot de l’abstenció al vot contrari; Vilanova Alternativa votava abstenció i avui ens deia que votaria en contra malgrat que s’havien incorporat totes les propostes que havien fet i el PSC votava a favor si fèiem una roda de premsa conjunta”.

Imma González (Decide): “hem perdut la confiança”

Els pressupostos del 2016 van comptar amb el vot favorable de Decide, un fet que la regidora Imma González recordava al ple justificant el canvi de postura: “vam donar el suport, vam ser els únics, però hem perdut la confiança”. Com a exemple, va posar el fet que dels 9.000 euros en beques menjadors s’han gastat poc més de 1.000. L’alcaldessa ha replicat que és una competència del Consell Comarcal i que el que fa l’Ajuntament és complementar si no arriben a cobrir la demanda.

J. M. Cividanes (IPV-VV): “les vies de diàleg no han existit”

Juan Manuel Cividanes (IPV-VV) reivindicava que “nosaltres actuem de forma independent”, rebatent l’acusació d’actuar en bloc com a oposició, i acusa el govern vilanoví de tenir “un diàleg interessat amb l’oposició”, que per al regidor és el motiu per “no haver aconseguit assolir una majoria estable”. Cividanes explicava que “m’ha trucat avui tres vegades, però no l’he pogut agafar perquè estava treballant” i li recriminava a l’alcaldessa que “feia dos anys que no em trucava”. Lamentava que “les vies de diàleg no han existit”, però ha assegurat que “compromisos, els que facin falta, però complint-los”. El regidor ha acusat el govern de no donar informació o donar-la de forma incompleta, un fet que “no ens permet fiscalitzar”.

Francisco Palacios (VA): “els sobra prepotència i els falta humilitat”

Des de Vilanova Alternativa, Francisco Palacios creu que al govern del municipi “els sobra prepotència i els falta humilitat”, perquè “quan es vota a favor o s’abstenen tot és molt bonic, però quan tenen el més mínim problema per aprovar alguna cosa…”. Sobre el sentit del vot, Palacios relata que, quan van preguntar quin marge de millora hi havia als pressupostos “ens van dir que no hi havia marge”. El regidor ha qüestionat també la tàctica del govern per negociar amb els partits de l’oposició, i conclou que “el nostre grup no volia donar suport a algú que es dedica anar mig fent xantatge”. El pressupost del 2016 va rebre la seva abstenció, però ara diuen que “de les sis mesures incorporades només se n’han complert dos i s’ha fet tard i malament”.

Noemí Trucharte (PSC): “si està tan malament, dimiteixi”

Noemi Trucharte (PSC) ha tancat les intervencions de l’oposició reclamant un informe jurídic sobre la legalitat de la retirada del punt dels pressupostos de l’ordre del dia i es preguntava perquè la secretària no ha intervingut per raonar-ho. Trucharte lamenta que per part de l’equip de govern “la resposta l’hem tinguda avui a les 12:30, amb una trucada per saber el sentit del nostre vot en saber que un altre grup no els votava” i recorda que esperaven resposta “des de dijous”.

La regidora socialista reconeix que en aquesta ocasió “no volíem una abstenció, volíem ser valents” i van proposar disposar d’una partida pressupostària “lliure i vinculant, per a les petites coses que ens demanen els ciutadans”, un acord que volien anunciar amb una roda de premsa conjunta “com un compromís públic, perquè no confiem en la seva paraula”. Trucharte afegia que se sentien “menyspreats” i acusen el govern de ser deslleial en la negociació, “perquè els altres grups sabien el que proposava el PSC i a nosaltres no se’ns comunicava el que proposaven els altres grups”.

Noemí Trucharte comptava que “ens ha instat en cinc ocasions a presentar una moció de censura”, i li ha acabat dient que “si està tan malament, dimiteixi senyora alcaldessa, dimiteixi”. Amb to irònic, ha acabat reconeixent que “a alguns ens agradaria, però no arribem a acords”.

Malgrat l’agre debat, l’alcaldessa Vanesa González ha tancat el debat dient que “recollim el guant de l’oposició, que diuen que estan oberts al diàleg”.

COMPARTIR

5 COMENTARIS

 1. Lamentable el nivell (de formació i de comportament) d’alguns representants de noves formacions, en especial la de la sra. Inma Gonzales de Decide (la del Yoyas!!!! t’imagines?) seguit del sr.Cividanes i el sr.Palacios.
  Amb aquestes persones no anirem enlloc.
  Els del PSC donant suport a aquestes formacions ve a ser una mica com el PSOE fen president a Rajoy.
  Segurament la Trucharte serà alcaldesa.
  Jo crec que és el seu únic objectiu!!!!

  • Si tu ho dius serà així, si la senyora alcaldessa no anés de Superwoman no s’habria fet cap moció de censura. No s’habia vist tanta prepoténcia mai a Vilanova amb el Vich, i aixó que guanyava les eleccions amb molt marge.
   El tema govern=indeoendentisme a Vilanova no cau bé, i se’ls veu el llautó.
   Ep, i estic content amb quasi tot el que ha fet fer al poble, però menys fums.
   Ara que l’oposició tingui pilotes i tiri endavant la moció o quedarà mooooolt malament. Segur que també governen bé.

FER UN COMENTARI

*