Inici Destacats Som Vallbona critica el govern pels canvis a la festa de Reis,...

Som Vallbona critica el govern pels canvis a la festa de Reis, on els patges arribaran de ‘fantasia’

COMPARTIR

El grup municipal Som Vallbona-Junts ha criticat els canvis impulsats pel govern municipal a la festa de Reis. Denuncien que el govern de Vallbona “va decidir canviar la imatge de tots els patges i les patgesses passant per sobre de la Comissió gestora de la Festa dels Reis” i afegeixen que Vallbona d’Anoia no tindrà ni un #FarukdeVeritat ni un #Baltasardeveritat i, per tant, no s’acaba amb el “blackface”.

La formació considera que el canvi ha estat un “cop de volant a última hora” i que canvis com aquests “han de ser fruit d’un procés de reflexió amb tots els agents implicats en la festa: Comissió, govern i patges o patgesses”.

Per a Junts, més enllà de les consideracions teòriques sobre el model actual de la Festa de Reis, és una evidència que és de les més participades del calendari. Des d’aquest grup polític defensen que “un canvi estructural de la Festa ha de partir de la progressivitat i la pedagogia prèvia”.

Defensen que, si es volia fer un pas com aquest, “s’havia de planificar: obrir un debat, fer pedagogia sobre la problemàtica del “blackface”, fer una prova pilot amb un grup de patges de l’antic model i un grup de patges del nou i, a mitjà termini, fer un canvi total”.

Som Vallbona demana al govern “que no buidi de contingut les comissions de treball i que aprengui a entendre’s amb les persones que no formen part del partit del govern”. “El govern ha de ser obert i abandonar posicions enrocades”, afirmen.

Per al grup municipal de l’oposició, “potser hauria estat més fàcil trobar algú de raça negra per fer de Baltasar o de Faruk que no pas canviar la imatge de tots els patges i patgesses” i asseguren que “tot plegat ha quedat molt ridícul”.

Som Vallbona també qüestiona la formació que van rebre els patges i patgesses, un “estret protocol” que els prohibia fins i tot dir als infants que mengessin bròquil, segons un comunicat d’aquest grup municipal.

El govern municipal defensa els canvis

L’equip de govern de Vallbona d’Anoia es posiciona davant del comunicat emès per la força a l’oposició Som Vallbona-JUNTS. Per al govern de Vallbona, des de SV-JUNTS es parla d’una “Comissió gestora dels Reis, però qui realment organitza la Festa dels Reis Mags és la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Vallbona. Del què s’encarrega la comissió, a qui l’Ajuntament vol agrir especialment la seva dedicació, és de la logística de les carrosses, dels patges i les patgesses o de la decoració, entre moltes altres feines imprescindibles que fan, sens dubte, tirar endavant un festa com aquesta a Vallbona.

Des de l’Ajuntament de Vallbona entenen que “tot allò relacionat amb el #Blackface i l’educació o formació als patges és una qüestió política i en tot cas, és el govern qui ha de decidir com incloure i tractar aquesta problemàtica”. Des de l’ajuntament entenen que a la comissió gestora no li correspon la funció pedagògica o en tot cas, “mai l’havia tingut”.

Sobre el posicionament expressat per SV-JUNTS de modificar la Festa de Reis de forma progressiva, des del consistori de Vallbona assenyalen que si bé s’hi està d’acord, també és cert que “algun dia s’ha de començar i s’ha fet amb un taller de formació on hi van participar membres de la comissió, patges, patgesses i els reis” i afegeixen que “de cara a la població, també s’han fet uns comunicats de premsa i unes butlletes que es repartiran a totes les cases explicant els motius dels canvis que s’han adoptat” han anunciat. Per a l’Ajuntament de Vallbona, les reaccions dels assistents durant el dia de l’entrega de cartes als patges van ser positius i consideren que aquesta va ser la prova pilot del nou aspecte dels patges i patgesses. Des del consistori recorden haver assumit que aquest serà l’aspecte de la meitat dels patges i patgesses durant la nit de la cavalcada del 5 de gener.

Des de l’ajuntament volen “preservar el reconeixement de les persones que fan de patges per part dels infants perquè són gent de la mateixa població, per aquest motiu es va valorar fer-ho d’aquesta forma, pintar-los de fantasia. Amb més temps, s’hagués pogut valorar no pintar-los i fer la pedagogia d’explicar que és la gent de Vallbona la que ajuda als Reis Mags a portar els regals a les cases.”

Davant el fet que es qüestioni per què el patge Faruk i el rei negre no entren dins dels cànons demanats per la campanya #Baltasardeveritat assumeixen que tot i haver-ho intentat “no ho hem aconseguit per manca de temps, si bé des de SV-Vallbona se’ns assenyala d’una banda, que els canvis es facin de forma progressiva i de l’altra demanen que els canvis abracin tots els elements  relatius al #Blackface”, subratllen.

A més, des de l’ajuntament s’insisteix que “alguns d’aquests canvis s’han fet arrel de les propostes sorgides a la reunió amb les entitats i persones a títol personal que van participar a la trobada de com volem que sigui les festes de Vallbona, on es van proposar vàries coses, algunes d’elles recollides pel govern, com ho ha estat per exemple, la modificació del traçat de la cavalcada, la qual enguany travessarà la part de baix del municipi, per on mai s’havia passat”. Des del consistori recorden també que “el fet d’enguany d’anar a les cases a portar els regals als infants per part dels reis a més dels patges, també va ser una proposta que va sortir durant la reunió amb les entitats”.

El govern Vallbonenc segueix defensant que els infants tenen drets i s’ha de vetllar per preservar-los, “ridiculitzar el xantatge emocional als infants amb l’exemple de no demanar-los que mengin bròquil, per a nosaltres és una qüestió molt important, i si altres partits tenen aquesta forma de veure les coses potser que no parlin tant de preservar la màgia i vetllar tant pels infants de Vallbona, quan realment el que sembla és que vulguin visibilitzar-se fent una critica política i justificar una forma de fer oposició bastant lamentable”.

D’aquesta manera, el govern de Vallbona defensa les primeres decisions preses per afrontar una Festa de Reis sense #Blackface i entén la critica de Som Vallbona-JUNTS com a una forma de fer oposició política quan en realitat es tracta d’afrontar un model educatiu

FER UN COMENTARI

*