Inici Reportatges Una nova gestió del bosc

Una nova gestió del bosc

COMPARTIR

[Img #31660]

 

Aquest mes d’agost es compleix el primer any de l’autorització per començar els treballs derivats del pla d’ordenació forestal d’Argençola, una iniciativa pionera a Catalunya perquè fins ara aquest tipus de documents només s’havia redactat per a finques concretes o zones geogràfiques determinades però no per a tot un terme municipal. Just un any després de completar el tràmit administratiu, s’espera posar en marxa les primeres actuacions per treure profit del bosc amb l’extracció de biomassa, cap a finals d’agost o setembre.

 

Serà la primera actuació concreta fruit d’aquest instrument de planificació forestal i que, bàsicament, permet tenir una regulació unitària per a tot el terreny boscós del municipi, que és d’uns 30 km². En l’àmbit pràctic, això permet agilitzar els tràmits per fer qualsevol tipus d’activitat en zones on la propietat és molt fragmentada, com és el cas d’Argençola. I és que si no existís aquest pla, “cada propietari hauria de fer un pla tècnic exclusiu de la seva finca”, explica el tinent d’alcaldia de l’Ajuntament Gumersind Parcerisas.

 

El pla, impulsat des del mateix Ajuntament i l’Associació de Propietaris d’Argençola i Comarca conjuntament amb la subdirecció de Boscos del Departament d’Agricultura, persegueix la millora global de la coberta forestal amb múltiples objectius: reduir el risc d’incendi, millorar el conjunt de funcions del bosc, incrementar les capacitats d’adaptació al canvi climàtic i al mateix temps potenciar l’aprofitament sostenible de fusta.

 

Després de completar un llarg camí administratiu (pràcticament des que es va crear l’Associació de Propietaris el 2009), l’aprovació del pla permet facilitar la gestió d’una activitat econòmica als boscos que d’una altra manera hauria resultat inviable. En els pròxims 15 anys, es preveu actuar sobre unes 1.600 hectàrees seguint un model de blocs d’execució conjunta, que permetrien reduir costos fixos i fer més atractiva l’oferta d’explotació.

 

Però aquest pla no serveix només per generar biomassa i gestionar una explotació sostenible de la fusta, sinó que amb el temps també ha de servir per generar altres activitats econòmiques a Argençola. Un exemple és l’obtenció de resines o la creació de zones de cultius alternatius. Fa poques setmanes, es va anunciar també un acord amb l’Escola de Teneria d’Igualada per explorar la possibilitat d’utilitzar l’escorça dels pins en la indústria dels adobaments. De la mateixa manera, aquest instrument ha de servir per gestionar de manera col•lectiva la prevenció d’incendis forestals. En l’àmbit administratiu, també permetrà veure les possibilitats d’interacció d’un micropoble com Argençola amb instàncies educatives i econòmiques.

 

Tot just ara, el pla comença a rodar. En tractar-se d’una iniciativa pilot, tant propietaris com administracions estan atents per veure quines possibilitats genera i, de fet, ja hi ha municipis que s’han interessat a conèixer el cas. Des de l’Ajuntament, Gumersind Parcerisas ho té clar: “El pla és prou obert i es poden aconseguir moltes coses.”

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*