Inici Societat Una explosió en una fàbrica de les Comes provoca un núvol corrosiu

Una explosió en una fàbrica de les Comes provoca un núvol corrosiu

COMPARTIR
El núvol tòxic del 12 de febrer de 2015, en una imatge de Paula Arias.

Finalitza així l’episodi que començava aquest dijous a les 9:45 s’ha produït una reacció violenta per una barreja de productes químics. La descàrrega d’Acid nítric des d’un camió ha fet una reacció violenta en entrar en contacte amb àcid fòrmic. El resultat ha estat un espectacular nuvol que, tot i les primeres sospites, no ha acabat sent tòxic però si corrosiu.

[Img #20286]Aixecat el confinament

[Img #20287]Protecció Civil de la Generalitat ha aixecat a primera hora de la tarda totes les restriccions de confinament a Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del camí, Jorba i Sant Martí de Tous, i només queden restriccions de mobilitat en carrers més propers a la indústria d’Igualada on hi ha hagut un incident aquest dijous al matí. Tot i que no hi ha perill per la població es mantindrà la fase d’Alerta del PLASEQCAT mentre hi hagi producte vessat a indústria i s’assegurin els dipòsits afectats.

Només una persona es manté hospitalitzada

El balanç de persones afectades arran de l’incident químic a Igualada i posterior núvol irritant ha estat: 5 atesos in situ (3 bombers i 2 ciutadans), i 2 traslladats a l’Hospital d’Igualada. Durant el dia d’avui a l’Hospital d’Igualada hi ha hagut ingressades 6 persones: 5 de lleus i 1 amb pronòstic reservat. D’aquests, 3 ingressats al matí, una persona que ha ingressat posteriorment provinent d’Òdena i dues a les 14.30 hores provinents d’una fàbrica situada a uns 200 metres d’on s’ha produït l’incident. Les 5 persones en estat lleu han quedat en observació fins al vespre i ja han estat donades d’alta; la persona amb pronòstic reservat ha estat traslladada a l’Hospital Vall d’Hebron. Dos veïns d’un habitatge davant l’empresa afectada passaran la nit en un allotjament alternatiu.

22 trucades al 061 per dificultats respiratòries

El telèfon 061 CatSalut Respon ha rebut 22 trucades de persones amb dificultats respiratòries. Per la seva banda, el telèfon d’emergències CAT112 ha rebut 422 trucades relacionades amb l’incident fins les 16:00. Per municipis, la majoria de les trucades s’han fet des d’Igualada, però també de persones que circulaven per les carreteres dels voltants, des de Vilanova del Camí, des de Piera, des de Santa Margarida de Montbui, des de Capellades, i des d’Òdena, entre d’altres.

Llars d’infants i escoles confinades

Espadaler també ha informat que els 600 alumnes de 23 llars d’infants de la Conca d’Òdena han estat confinats fins al migdia. La majoria d’escoles també han optat per mantenir els alumnes als centre i fer-los dinar a les escoles, que han hagut d’improvisar diferents solucions.

Un error humà, possible causa de l’incident

[Img #20284]El cap de Bombers de la Regió Metropolitana Sud, Joan Rovira, ha explicat que treballen amb la hipòtesi que d’un error en el procés de descarrega d’un vehicle que portava àcid nítric com el punt de partida de la reacció química que ha provocat l’aparatós núvol corrossiu que ha obligar a confinar tots els veïns de la Conca d’Òdena. Segons Rovira, el vehicle “hauria fet la descarrega en un dipòsit on hi havia àcid fòrmic i la interacció dels dos productes ha generat una reacció violenta que ha fet [Img #20285]col·lapsar el dipòsit i ha generat la fuita”. El responsable dels Bombers ha matisat que l’element principal d’aquests productes és la “corrosivitat”, que “pot provocar irritació i afectació en les vies respiratòries i les mucositats”.

Sis hores per transvasar els més de 12.000 litres d’àcid vessats

Els treballs per transvasar els líquids que han vessat durant l’explosió a l’empresa Simar d’Igualada aquest dijous al matí han començat al vespre i s’han allargat fins entrada la matinada. El cap de Bombers de la Regió Metropolitana Sud, Joan Rovira, ha explicat que es tracta d’una feina laboriosa que ha de fer una empresa especialitzada perquè “es tracta d’un producte corrosiu”. Els efectius d’emergències calculen que s’haurien vessat entre 12.000 i 18.000 litres d’àcid nítric i fòrmic, que han acabat barrejant-se i, en conseqüència, han provocat l’explosió. Fins poc abans de la 1 de matinada s’ha mantingut la fase d’alerta, tot i que des de les tres de la tarda ja s’havien aixecat totes les restriccions de confinament.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*