Inici Reportatges Una aventura per descobrir el setge de Castellfollit

Una aventura per descobrir el setge de Castellfollit

COMPARTIR

Des de fa només una setmana, l’Alta Anoia suma una nova iniciativa a la seva oferta turística amb la posada en funcionament del parc d’oci Castellfolli Aventura, al municipi de Castellfollit de Riubregós. Es tracta d’un projecte de tres joves emprenedors del mateix poble, els germans Jordi i Xavier Cases i Gerard Vendrell, que ofereixen als visitants activitats típiques en aquest tipus d’instal·lacions com el paintball o rutes amb segway i BTT per conèixer el valuós entorn natural de la zona.

Però l’activitat més original que tenen al seu catàleg és una escape room on els participants tenen aproximadament una hora per resoldre un seguit d’enigmes a través de les pistes que se’ls plantegen. Aquesta activitat està basada en fets reals: concretament en el bombardeig dirigit pel general Francisco Espoz i Mina que va patir el mateix poble de Castellfollit durant l’octubre de 1822, a l’època del Trienni Liberal. Així, l’objectiu dels participants és trencar el setge i aconseguir salvar el poble de les bombes.

Es presenta així una manera de donar a conèixer uns fets històrics que van marcar un abans i un després a Castellfollit de Riubregós, ja que el poble va quedar destruït per l’atac de les tropes d’Espoz i Mina. Amb aquesta iniciativa, els promotors del projecte volen aportar el seu gra de sorra a la “promoció cultural” i la “reactivació econòmica” de l’Alta Anoia. Jordi Cases, un dels tres integrants de l’equip de Castellfollit Aventura, explica que van fer la inauguració la setmana passada tot i que ja porten 15 dies treballant “sota demanda” i, de moment, la escape room és una de les activitats per les que més s’interessa la gent. Entreteniment i aprenentatge de la història es barregen en un nou projecte que amplia l’oferta turística de la zona.

Un atac per donar exemple als rebels

Espoz i Mina, militar navarrès i convençut lliberal, va començar a fer carrera durant la Guerra d’Independència contra els francesos i a partir de 1820, després de l’aixecament de Riego, va ocupar càrrecs importants. El 1822 va ser enviat a Catalunya per lluitar contra les forces lleials al rei. En aquest context, la destrucció de Castellfollit va voler ser una advertència a altre poblacions rebels perquè es rendissin, tal i com va dir el mateix general en un ban posterior a la intervenció: “miserables! Veniu a contemplar el desgraciat sòl que es va ocupar i al seu lloc només trobareu runa”.

FER UN COMENTARI

*